Könyvek

Cassandra Clare – Tövislánc

2023 januárjában jelent meg angolul Cassandra Clare legújabb árnyvadász sorozatának zárókötete. Az utolsó órák sorozatban a Pokoli szerkezetek trilógiában megismert szereplők kamasz gyerekeinek történetét követhetjük nyomon, akik varázslatos és veszélyes kalandokba keverednek az Edward korabeli Londonban. A Tövislánc című regényt már magyarul is olvashatjuk Sándor Alexandra Valéria fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Cordelia Carstairs élete romokban hever, mert mindent elveszített. Nemrég meggyilkolták az apját, nem vállalhatja a legjobb barátnőjével a parabatai szertartást, és darabokra hullott a házassága is. Ráadásul a Démonok Anyja, Lilith paladinjaként szolgál, ami meggátolja abban, hogy a szerettei védelmében használja a Cortanát. Cordelia elmenekül Párizsba Matthew-val, azonban a problémák hamar utolérik. Tatiana Blackthorn megszökött a Vasnővérek őrizetéből, és Beliallal, a Pokol Hercegével London leigázására készül.

Az árnyvadászok között eluralkodik a káosz, mert egy váratlan ellenség felfed egy régi titkot, és a Herondale család súlyos vádakkal találja szemben magát. Ha Cordelia és a barátai meg akarják menteni a város és a szeretteiket, akkor újra meg kell bízniuk egymásban, hogy együtt felvehessék a harcot a démoni erőkkel. Ha kudarcot vallanak, akkor még a lelküket is elveszíthetik.

Váltott nézőpontban követhetjük London ifjú árnyvadászainak kalandjait.

Ahogy már Az utolsó órák sorozat előző részeiben megszokhattunk, ezúttal is E/3. személyben, több karakter szemszögében tárul elénk a történet. Bár a fülszöveg azt sugallja, hogy Cordelia a főszereplő, azonban a zárókötetben Lucie, Grace, Anna, Ariadne, Alastair és a Vidám Zsiványok is központi karakterekké válnak. Ezt már a Vaslánc olvasásakor is tapasztalhattuk, és most végre kiteljesedett az összetett történetmesélés. Szerencsére Cassandra Clare ismét rendkívül ügyesen mozgatja az egyes szálakat, így egyik karakter sem szorítja háttérbe a többieket.

Az írónő nem kíméli kedvenc árnyvadászainkat a befejező kötetben.

A Tövislánc a Londont fenyegető Beliallal való küzdelemre összepontosít, viszont minden szereplőnek bőven akad más problémája is a világ megmentése mellett. Cordelia és James házassága romokban hever, és tisztázniuk kell egymás előtt az érzéseiket. Lucie visszahozta Jesset a halálközeli állapotából, de ez váratlan hatást gyakorol kettejük kapcsolatára. Matthew egyre mélyebbre süllyed az alkoholizmusba, és a viszonzatlan szerelem is megnehezíti a leszokásra tett próbálkozását. Christopher barátságot köt a mindenki által megvetett Grace-szel, aki a múltbéli cselekedetei miatt vezekel a Néma Város cellájában.

Thomas, Alastair, Anna és Ariadne pedig egy olyan társadalmi problémával állnak szemben, amely még a 21. századi árnyvadászok életét is megkeserítette, ahogy például A végzet ereklyéi sorozatban láthattuk. Bizonytalanok abban, hogy fel merjék-e vállalni a valódi érzelmeiket, a kapcsolatukat és önmagukat a nyilvánosság előtt, vagy ezzel tönkre tennék a teljes életüket. Vajon van remény arra, hogy elfogadásra találjanak a századfordulón, a gyűlölködő Enklávéban?

A Pokol Hercege, egy megkeseredett özvegy és a Démonok Anyja

A főszereplők problémái mellett az írónő nem aprózta el a gonoszokat sem. Bár a két démon, Belial és Lilith jelentik a legnagyobb veszélyt, kétségtelenül Tatiana a leginkább szánalomra méltó ellenség. Vele már a Pokoli szerkezetek trilógiában megismerkedhettünk, és láthattuk, hogyan vált ambiciózus fiatal nőből megkeseredett és bosszúszomjas özveggyé. Évtizedek elteltek azóta, de Tatiana számára megállt az idő a tragédiája óta. Nem tudta feldolgozni a történeteket, ezért tönkretette a gyerekei életét, és sötét erőkkel szövetkezett. Belial és Lilith uralkodásra született démonok, így részben érhetőek a gonosz szándékaik. Azt pedig már végképp megszokhattuk, hogy az Enklávé jelentéktelen ügyekkel foglalkozik, és a világ megmentése a fiatal árnyvadászokra hárul.

A Tövislánc a sorozat leggyönyörűbb darabja!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amelyen a harmadik női főszereplőt, Grace Blackthornt láthatjuk rózsák és tövisek társaságában. A könyvben gyönyörű illusztrációkat is találunk, amelyek sokkal részletesebben ábrázolják a szereplőket, mint az előző kötetben. Ráadásul a magyar kiadást éldekorált változatban is beszerezhetitek, így biztosan különleges dísze lesz a könyvespolcotoknak.

A Tövislánc méltó és megható lezárása egy sokszínű árnyvadászcsapat varázslatos és izgalmas történetének.

Már a Vaslánc is egy igazi érzelmi hullámvasút volt, de a Tövislánc még tovább fokozta az izgalmakat. Több mint 700 oldalon át követhettük az árnyvadászok történetét, és mindenki sorsát szépen lezárta az írónő, bár néhányukat nagyon nehéz elengedni a sorozat végén. Régi kedvenceink is visszatérnek, hiszen Magnus Bane mindig a fiatalok segítségére siet. Csak a magyar fordítás ront az olvasmányélményen, mert a nevek magyarosítása, a rokoni kapcsolatok összekeverése és a furcsa kifejezések kizökkentenek a történetből. Összességében egy fantasztikus sorozatot olvashattam, amely még a legrégebbi árnyvadász-rajongóknak is tud újat mutatni.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Marissa Meyer – Heartless – Szívtelen

 

Hozzászólások