Carmen Maria Machado – A női test és más összetevők

Carmen Maria Machado, A női test és más összetevők című novelláskötete egy igazán különleges olvasmány lehet minden ember számára. Szó van benne traumákról, nehézségekről, szexualitásról, fogyókúráról és sok más olyan témáról, amely nők millióit érinti. Nem csoda, hogy több, különböző díjat zsebelt be megjelenése óta.

A kötet nyolc különböző novellából  áll, melyek igen változatosak és sokrétűek, ugyanakkor kétségkívül elgondolkodtatók. Vannak benne olyan történetek, melyek mögé a szerző odaírja zárójelben, milyen hanghordozással olvassuk az adott mondatot és olyan is, ami mondatonként/bekezdésenként új sorban folytatódik a cselekmény. Egyszóval tehát tényleg nagyon sokrétű olvasmány, melynek középpontjában, ahogyan a címben is olvasható, a női test áll, a szexualitás tehát alap ebben a műben. Legyen az érzelmes- vagy érzelemmentes, hetero- vagy homoszexualitás.

A történetek vezető szála ugyanakkor a psziché, miszerint a nő hogyan uralja önmagát és a testét, hogyan viszonyul a világhoz és a többi emberhez, legyen az férj, gyermek, családtag vagy idegen.

Magával a novellákkal igen hullámzó volt a viszonyom. Voltak, amik kifejezetten tetszettek, mint például a Még egy öltés a férj kedvéért vagy a Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer, ennek ellenére a Leltár abszolút szenvedéssel töltött el az olvasás során, akárcsak az Anyák. Ennél a kettőnél igen lassan haladtam. A Leltár esetében többször bizonytalanság fogott el abból a szempontból, hogy férfi vagy nő-e a főszereplő, mivel a kötet feléig nekem személy szerint nem esett le, hogy minden novellában nő az elbeszélő, ettől függetlenül mégsem mondanám rá, hogy rossz volt, mert maga a téma kitűnő. Mindezek ellenére nagyon tetszett, mert bár sokszor misztikus vagy horrorisztikus elemekkel volt tarkítva a történet, mégis élethű problémákat dolgoz fel, amikkel mi nők szembesülünk. Testképzavar, önértékelési problémák, párkapcsolati gondok és gyermekvállalás.

A Még egy öltés a férj kedvéért című novella igen erős kezdés volt. Ebben a történetben a nőkön ilyen-olyan testrészükön egy szalag helyezkedik el, főszereplőnknek például a nyakán, melynek köszönhetően nem csak mesés, de horrorisztikus elemeket is felfedezhetünk. Főszereplőnket fiatal korától egészen házas életének végéig követhetjük nyomon, azt, hogy milyen problémákat, nehézségeket és örömöket élt át. Mindezeket egy-egy mese szakítja meg, melyet ő mesél el az olvasónak, főszereplői pedig minden esetben – akár csak a novelláskötetben – nők.

A történet tanulsága, ami egyben a fő kérdése is, hogy vajon lehetnek-e titkaink a párkapcsolatunkban? Ezt a kérdést pedig olyan egyszerűen, mégis gyönyörűen vezeti végig, semmi felesleges töltőelemmel, hogy élvezet volt olvasni. Talán az egyik legmeghatározóbb novella volt számomra a kötetben, pedig ez még csak a nyitány volt.

A Leltár ehhez képest nagyon nehéz olvasmány volt. Ahogy fentebb is említettem egy jó darabig nem is tudtam eldönteni, hogy női vagy férfi szemszögből olvashatom-e a cselekményeket. Itt, a főszereplő lány egy halálos vírus elől menekül egyedül, világát és személyiségét pedig a különböző szexuális partnerein keresztül ismerhetjük meg, legyen az bármilyen nemű. Ez az apokaliptikus történet alapvetően nem volt rossz, sőt, az ötlet kifejezetten jó volt, csupán csak nem vagyok az a teljes mértékig elfogadó személy, aki képes értékelni és elképzelni egy homoszexuális kapcsolatot, így nem tudtam átvenni az elbeszélő érzéseit. Mindemellett hiányoltam a vírus részleteit is. Úgy gondolom, sokkal inkább tudtam volna ezt a novellát élvezni, ha bővebben, akár egy regény formájában olvashattam volna.

Az Anyák volt az abszolút mélypont. Itt egy kicsit elbizonytalanodtam a kötetben, hogy vajon tényleg nekem való olvasmány-e A női test és más összetevők. Itt a fő téma az anyaság, illetve a leszbikus kapcsolat. Ezekkel alapvetően nem is lett volna probléma, mégis olyan fura volt az egész. A leírások nem kötöttek le és nagyon sokmindent nem tudtam hova tenni vele kapcsolatban.

Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer viszont már újra belém vetette a hitet, hogy mégsem volt olyan rossz választás. A kötet egy nyomozó párosról szól és az  ő kapcsolatukról, illetve lelki világukról. Nagyon tetszett benne, hogy megjelent benne a szellemvilág, de ami még különlegesebbé tette az egészet, hogy minden bekezdés kapott egy úgymond ‘címet’ és minden bekezdés másról szólt, így konkrétan egy kirakóst kaptunk. Imádtam az egészet, mert tényleg igazán különlegesre sikeredett. Rövid, lényegre törő és izgalmas novella, ami nem kicsit hagyott maga után hátborzongató érzést.

Ezt követte Az igazi nőknek van testük című olvasmány, ami bár nem volt annyira szórakoztató, mint az előző, mégis ez érintett meg a legmélyebben. Nem szól másról, mint az elvárásokról. Arról, hogy egy nőnek mennyi mindenben kell megfelelniük. A történet itt egy ruhaszalonban kezdődik, narrátorunk pedig a benne levő ruhákat kezdi elemezni, őszintén. Már itt teljesen magával ragadott a sztori , hiszen annyi de annyi igazságot ír le benne. Többek között azt is, hogy nekünk nőknek, nem mindegy, hogy miben mutatkozunk mások előtt, hogy igenis fontos az, hogy mi van rajtunk egy adott napon, eseményen. Mindezek után azt követhetjük végig, hogy egy nő hogyan tűnik el a rájuk aggatott elvárások nyomására – szintén egy kór miatt – a világból, egy szerelmi történeten keresztül. Ez a történet teljes mértékig a szívemig hatolt.

A Nyolc harapás azért volt érdekes, mert ez arról szól, hogy a főszereplő nőnek kiveszik az emésztőrendszerének egy részét, aminek segítségével vékony tud maradni. A novellában ezt a műtétet, illetve ennek hatását követhetjük nyomon, hogy mégis miért szánta rá magát, illetve, hogy mi történt utána. Nagyon erős történet a testképzavarról, ami számtalan nőnek a problémája a mai világban. Ha másért nem is, pont azért, amiért megérintett Az igazi nőknek van testük is, mert manapság ha bemegyünk egy ruhaüzletben főleg hasvillantós pólókat kapni, ami valljuk be, nem mindenkinek előnyös, emiatt rengetegen küzdünk testünk elfogadásával.

Ez után következett egy szintén érdekes novella, A lakó, ami ezúttal a művészetek világába kalauzolja el az olvasót, itt, a regény narrátora egy írónő, aki a főszereplőjén keresztül próbálja meg átadni gondolatait és érzelmeit. A történet lényege itt számomra egyértelműen az volt, hogy bemutatta, hányféle ember létezik, és hogy senki sem egyforma.

Végezetül pedig a Meghibásodott részek következett, ami szintén kicsit zavaros volt nekem, akárcsak a Leltár. Itt igen erősen jelenik meg a pornográfia és az érzelmektől mentes együttlét, a nemi erőszak, ami bár érdekes volt és szívfájdító, mégis távol éreztem magamtól a szöveg nehézsége miatt.

Összességében tehát egy nagyon fontos kérdéseket felvető, izgalmas novelláskötetet olvashattam, bár bevallom, egyáltalán nem erre számítottam. Voltak benne olyanok, amik nem nyerték el a tetszésemet, de tagadhatatlanul valami egyedit és nagyszerűt alkotott az írónő. Ezt a kötetet mégis csak azoknak ajánlanám, akik kellően nyitottak, nemcsak a női test és azok rejtelmeire. A kötet sokszor mély és lassú folyású, ugyanakkor időnként gyors léptékű, újító, amiben a téma nem mindenki számára érthető vagy elfogadható.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Történetek bűvöletében: Erin Morgenstern- Csillagtalan tenger

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?