Sorozatok

A National Geographic legújabb dokumentumfilm sorozata egy sötét és veszélyes világot mutat be

A National Geographic, új nyolcrészes sorozatában, mely a Bűn kereskedői címet viseli, Mariana van Zeller a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatai kulisszái mögé viszi a nézőket. A Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró – a National Geographic legendásan jó kapcsolatrendszerét kihasználva – valamennyi epizódban más és más bűnelkövetői kört mutat be belülről.

Mariana van Zeller (R) interjút készít egy sicario-val (Credit: National Geographic)

A Bűn kereskedői dokumentumfilm sorozat segítségével olyan helyekre juthatunk el, melyek élénken foglalkoztatják a fantáziánkat, de ahova személyesen mégse kívánkozunk. Mariana van Zeller újságírónő a 21. századi modern alvilágot és feketekereskedelemet mutatja be.  Találkozik többek közt tigriskereskedőkkel, fegyvercsempészekkel, kerítőkkel, kokain- és fentanilterjesztőkkel. Valamint, hogy valóban teljes, 360 fokos körképet kapjunk ezeknek a szofisztikált, dollár-milliárdokat mozgató alvilági szervezeteknek a működéséről, rendőröket, újságírókat és szemtanúkat is kérdez tapasztalataikról. Marana van Zeller a Bűn kereskedőiben bemutatja azt is, hogy a rettegett bűnözők sokkal jobban hasonlítanak ránk, átlagemberekre, semmint azt kívülállókként gondolnánk. A dokumentumfilm sorozatot egy éven keresztül forgatták, négy kontinensen, közel tíz országban.

„Izgatottan várom, hogy világszerte a képernyőre kerüljön a Bűn kereskedői, és ilyen módon megoszthassam tapasztalataimat a közvéleménnyel” – mondta Mariana van Zeller, aki oknyomozó újságíróként az elmúlt 15 évben ideje jelentős részét alvilági témák feldolgozásával töltötte. “Az emberek nincsenek tudatában, hogy a feketepiacok szó szerint körülvesznek minket… ott is jelen vannak, ahol a laikus szem semmilyen bűnre utaló jelet nem lát. És az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy rengeteg átlagos, jogkövető embert is képesek magukba rántani ezek a sötét világok.”

A fegyvercsempészetnek szentelt kétórás különkiadásban Mariana van Zeller az amerikai fegyverek útját követi nyomon az USA déli határán át Mexikóba, ahol a drogkartellek napjainkban minden korábbinál hevesebb és véresebb harcot folytatnak – a rendőrökkel és egymással. Az epizód egyetlen sokkoló, lélegzetelállító utazás csempészek, fegyverkereskedők, kartellfőnökök és bérgyilkosok között – és a történet még az addiginál izgalmasabbá válik, amikor a hatóságok letartóztatják a világ leghírhedtebb drogbárója, a ‘Köpcös’ fiát, és a kartell, amelyről Mariana riportot készített, bosszút esküszik.

A Bűn kereskedőinek premierje 2021. február 26-a.

MARIANA VAN ZELLER

A National Geographic ‘A bűn kereskedői’ c. új sorozatának házigazdája

Mariana van Zeller nemzetközileg elismert tudósító és oknyomozó újságíró. Karrierje során számos díjjal jutalmazták munkáját: a 2016-ban a Fusion televízió számára – a drogkereskedők gyógyszeripari és egyéb illegális fentanilforrásairól – forgatott “Death by Fentanyl” c. dokumentumfilmjét DuPont-díjban részesítették. “Rape on the Reservation” c. riportjáért, mely az észak-amerikai indiánrezervátumokban növekvő számban előforduló szexuális visszaéléseket tárta fel, a Fiatal Újságírók Livingston-díjában részesült; az orvos által receptre felírt drogokkal kapcsolatos visszásságokat feldolgozó “The OxyContin Express” c. dokumentumfilmje pedig Peabody-díjat, Television Academy Honors díjat és Emmy-jelölést hozott a számára.

Thaiföld – Mariana van Zeller felfedez egy Hmong falut Tak közelében, Thaiföldön. (Credit: National Geographic)

Mariana 2011-ben kezdett a mexikói drogháborúval foglalkozni, ettől kezdve éveken át próbálkozott a hírhedt kartellvezér, Joaquín “El Chapo” Guzmán meginterjúvolásával. A bravúr – Sean Pennel ellentétben – nem sikerült neki, némi vígaszt Penn beszámolója nyújtott számára, mely szerint a ’Köpcössel’ folytatott beszélgetése során Mariana “Chasing El Chapo” című 2015-ös dokumentumfilmje is szóba került. Mariana volt a házigazdája a Travel Channel “Beaking Borders” c. sorozatának, melyben a világ különböző konfliktuszónáiba utazott a neves séf, Michael Voltaggio társaságában. Jelenleg a National Geographic, a Fusion és az ESPN számára készít műsorokat. Újságíró pályafutását hazájában, Portugáliában kezdte, folyékonyan beszél portugálul, angolul, spanyolul, olaszul és franciául.

A személyzet egy szabadtéri fentanil laboratóriumban filmezi a dolgozókat. (Credit: National Geographic)
EPIZÓDOK
Tigriskereskedők

Az illegális tigris- és tigrisszerv-kereskedelem annyira jövedelmező, hogy a haszonélvezői bármire képesek üzletmenetük zavartalanságának megóvása érdekében. Nem csoda hát, hogy az újságírók közül csak keveseknek van bátorságuk feszegetni a témát – az epizódban Mariana van Zeller mégis úgy dönt, hogy mindent kockára téve megpróbál e sötét és visszataszító iparág irányítói nyomára jutni.

premier: február 26, 21:00 óra

Kokain

Hogyan kerül a dél-amerikai kokain az amerikai nagyvárosok utcáira? És miként lehetséges, hogy a szer kereskedelme ma a virágkorát éli – miközben a hatóságok minden korábbinál átfogóbb és kíméletlenebb harcot folytatnak a drogbárók és futáraik ellen? Az izgalmas epizódban ezt kutatja Mariana van Zeller oknyomozó újságíró a világ egyik legkalandosabb csempészútvonalát végigjárva. Miközben egy távoli perui völgyből Kolumbia karibi tengerpartjáig, majd egészen Miamiig jut, bennfentes információk és meghökkentő részletek egész sorát tudja meg drogkészítőktől, csempészektől, sofőröktől és tizenéves hátizsákos futároktól, akik az életüket teszik kockára Amerika kedvenc partidrogjának célbajuttatásáért.

premier: március 05., 21:00

Jamaica – Mariana van Zeller interjúkat készít Jamaikában. (Credit: National Geographic)
Pénzhamisítók

Mariana a perui alvilág legmélyebb és legsötétebb bugyraiba látogat, ahonnan hamis amerikai dollárok kerülnek ki – hatalmas mennyiségben és kitűnő minőségben. A szálak a fővárosba, Limába vezetnek, ahol egész bűnöző családok élnek pénzhamisításból, – annak dacára, hogy perui rendőrök és amerikai titkosügynökök egész hada liheg a nyakukban és próbálja rács mögé juttatni őket…

premier: március 12.., 21:00

Csalók és szélhámosok

Hogyan lehet telefonos, lottó- és pénzügyi csalásokkal dollármilliárdokat keresni? És miért pont az amerikaiak a legideálisabb célpontok világszerte? Az epizódban ezekre a sokakat érdeklő – és sajnos nagyon aktuális – kérdésre keres választ Mariana van Zeller oknyomozó újságíró, veszélyes kutakodása során többek közt a jamaicai és a tel-avivi alvilágban is mélyen elmerülve.

premier: március 19.., 21:00

Szteroidok

A testépítéshez használatos illegális szteroidok iránti kereslet világszerte drámai mértékben nő. Miért? A pénzvágyon túl mi tartja mozgásban ezt a sokmilliárd dolláros alvilági iparágat? A hiúság? A modern ember életcél-nélkülisége? A gondolatébresztő epizódban Mariana van Zeller oknyomozó újságíró fogyasztóktól, gyártóktól és kereskedőktől igyekszik megtudni a válaszokat.

premier: március 26., 21:00

Két kartellvegyész mutatja be Mariana van Zeller fentanil előállításának folyamatát. (Credit: National Geographic)
Fentanil

A fentanil a heroin egyik rokona, ám, mivel 50-szer erősebb annál, a számlájára írható halálesetek száma is sokkal magasabb. Miként rendezte át a feketepiacot a fentanil? Hol futnak az új csempészútvonalak, kik a szer terjedésének haszonélvezői, és, ami talán ennél is fontosabb: kik az áldozatai? Milyen kockázatokkal néz szembe az, aki ehhez a szintetikus opioidhoz nyúl? A megrázó epizódban efféle kérdéseket feszeget Mariana van Zeller oknyomozó újságíró.

premier: április 02.., 21:00

Kerítők

A kaliforniai kerítők hogyan hálózzák be a lányokat, és miként győzik meg őket, hogy nekik dolgozzanak? És meddig hajlandóak elmenni a hasznuk biztosítása érdekében? Az epizódban efféle felkavaró kérdésekre keres választ Mariana van Zeller oknyomozó újságíró kerítőkkel, prostituáltakkal, fedett ügynökökkel és magándetektívekkel beszélgetve.

premier: április 09.., 21:00

 Fegyverek

Mariana van Zeller az amerikai fegyverek útját követi nyomon az USA déli határán át Mexikóba, ahol a drogkartellek napjainkban minden korábbinál hevesebb és véresebb harcot folytatnak.

premier: április 16, 21:00-23:00

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?