Könyvek

Borsa Brown – Jesus Herrera

Ismét egy új könyvvel bővült a gyűjteményem, ugyanis Borsa Brown legújabb kötetét is megvásároltam és végre elolvashattam Jesus Herrera történetét. Borsa egyébként ezt szánta amolyan lezárásnak a már meglévő regénye mellé, hiszen A végzet és A kezdet című könyve  is Jesus Herrerához kapcsolódnak.

Nagyon kedvelem Borsa Brown írásait, stílusát és azt, hogy mindig elkalauzol valamelyik távoli országba és a történetei sem utolsók. A maffia trilógia, Sapho, Az arab, mind- mind elvarázsoltak és képtelen voltam letenni őket. Így voltam Jesus Herrerával is. Ugyan a katonai sztorik nem tartoznak a kedvenceim közé és a hozzá tartozó két könyv sem volt annyira nagy kedvenc , Jesus Herrera viszont annyira tetszett, hogy alig vártam, az újabb és újabb fejezeteket.

A történet elején megismerhetünk egy nyolc éves kisfiút, aki szemtanúja lesz apja halálának. Ez a jelenet egész életére meghatározó lesz, ez motiválja, hogy bosszút álljon azokon, akik apjával ezt tették. A gond csak az, hogy a saját édesanyja és annak szerelme gyilkolta meg Juan Herrerát. Nevelőapja munkát ajánl neki Kolumbiában, amely egyáltalán nem tisztességes. Jesus eltervezi, hogy a saját malmára hajtja a dolgokat, a drogokkal remek bizniszeket hoz létre, embereket állít ma mellé és legjobb barátjával évekkel később visszatérnek, hogy megöljék Jesus anyját és annak szeretőjét.

“Ne higgy a szemednek!”

A sztori viszont itt kezd érdekessé válni. Talán az olvasó végig azt hiheti, hogy Jesust csak a bosszú hajtja, akkor már a könyv közepén vége is lehetett volna a történetnek. Miután megöli Carlos Munozt, anyja bevallja neki, hogy az, akit mindvégig az apjának hitt, valójában nem is volt az. Jesus ekkora már annyi mindenen túl volt, folyamatosan az „okot” a „célt” akarta eltüntetni aztán kiderül, semmi sem az aminek látszik. Ő valóban nem hitt a szemének, ehelyett az édesanyja bevallja, hogy új párja volt az igazi apja és a bizniszét Jesusra akarta hagyni.

A fiatal felnőtt Jesus ekkor már korántsem az, aki volt. Megváltoztatta a bosszúvágy, az élet, amibe belekerült. Drogokkal üzletel, nőket futtat, embereket rabol el vagy öl meg. Bárki aki az útjába áll, eltünteti. Nem akart olyan lenni, mint a biológiai apja mégis azzá vált. Egyetlen barátja áll mellette, akit a testvéreként szeret, osztoznak bármin és bárkin.

Az idilli barátságba egy lány zavar bele, aki Hugo Chavez eltitkolt lánya, s akiben Jesus nagy lehetőséget lát. Gloria viszont harcias, önfejű és makacs, ráadásul nagyon rossz dolgokon ment keresztül. Kettejük kapcsolata viszont macska –egér játék, amibe beleszól az is, hogy Hugo Chavez meghal, Gloria pedig sokaknak szemet szúr.

„Én vagyok a kokain!”

Borsa Brown elkalauzol bennünket Venezuela és Kolumbia világába, és annak legmélyebb bugyraiba. Abba a világba, ahol a drog és a prostitúció a legnagyobb üzlet, ahol a lányok bármire készek, hogy pénzhez jussanak. Illetve oda, ahol a férfiak szemrebbenés nélkül lövik le vagy kínozzák meg azokat, akik beleköpnek a levesükbe. Nem gondoltam volna, hogy az ilyen stílusú könyv kedvenccé válhat, mert ez a világ sosem vonzott, ráadásul nem egy átlagos romantikus lányregény. Kemény, izgalmas, durva jelenetekkel tarkított kötet, amelyben nem beszélnek mellé, kimondják azt, amit gondolnak. Ezért senki se higgye azt, hogy Jesus rébuszokban beszél, káromkodásból nem lesz hiány és gyilkosságokból sem. Akárcsak erotikus jelenetekből.

A karakterek remekül vannak kidolgozva, ám jelenleg csak Jesus szemszögéből láthatjuk az eseményeket. Megismerhetjük a családját, akikhez egyáltalán nem kötődik, s bár anyját életben hagyja végül csak megveti mindazért, amit vele tett. Aki viszont mindig Jesus mellett áll, az Manuel, aki az iskolában mellé szegődik, és együtt kezdik el tervezni a világmegváltó jövőjüket. Segítenek egymásnak, igazi testvéri kettejük között a kapocs. Gloria Chavezzel való találkozása viszont mindent megváltoztat és meginogni látszik minden.

Olvasás közben könnyű rájönni, hogy Jesus miért lett az aki. Ugyan az erőszak semmit sem old meg, mégis ebben a közegben boldogulnia kell az embernek. Jesus pedig már fiatalon megtapasztalta, milyen az, amikor elveszik egy ember életét. Ugyanakkor mindig a bosszú hajtotta, közben pedig elfelejtette milyen is érezni, milyen, amikor valakihez kötődni kezd. Gloria egy kis időre adott neki valamit, amit ő sem gondolt volna, de a szerelem túl távoli Jesus számára. Dacolt a család és a hatalom között, de végül mégis törődött egy lánnyal, akit fiatalon mindenki csak használt, vagy eldobták.

Számomra letehetetlen volt a kötet és bár félve kezdtem neki, nagyon örülök, hogy elolvastam. Nem csalódtam, mert nagyon jó történetet kap, aki a kezébe fogja Jesus Herrera című könyvet, de fel kell készülnie mindarra, ami a drogkartellekkel együtt jár.

 

Hozzászólások