Borsa Brown – Gyalázat és hit (Gyalázat és hit 1.)

Ki mennyire ismeri az amish világot? Ki van tisztában azzal, hogy milyen szokásaik, tradícióik és szabályaik vannak? Ki tudja, hogy ők hol laknak? Te tudod? Borsa Brown legújabb regényében most egy kicsit közelebb hozza hozzánk őket, ugyanis a könyv nem szól másról mint róluk és az ő világukról, érzéseikről és kapcsolataikról. Az írónő már nem ismeretlen szerző a magazin életében. A férj prostija után most újabb kötetét vettük kezünkbe, ami nem más, mint a Gyalázat és hit, az előzővel ellentétben pedig itt semmi kétség nem volt, egyszerűen imádtuk!

A történet Dorothy Miller köré összpontosul, aki egy tizennyolc éves fiatal amish lány, Sarasotában. Egy napon Dorothy a piacra indul barátnőjével Hannah-val, aki viszont rossz hírt közöl vele. Egy amerikai építési vállalkozó felvásárolta a polgármestertől a piacot és egy étterem lesz helyette, Dorothy-t pedig teljesen letaglózza a hírt, ahogy a többi amisht is. Mi lesz így a közösséggel? Hol fogják így értékesíteni a tejet, a friss húst, az általuk készített ruhákat és egyéb terméket? A piac jól megközelíthető, a közösségükhöz közeli és népszerű helyen fekszik, valamint rengeteg amish család megélhetése ebből származik. Mi lesz így velük?

Miközben árulják a portékáikat, feltűnik Gregory Hamilton és csapata, akik az éttermet tervezik. Dorothy pedig felhevültségében egy adag tejet önt a férfi arcára és ruhájára. Már ez önmagában nagy bűn egy amish embernél, az pedig pláne, amit ezután tesz. Beül Samuel Zook autójába és úgy indul haza. Samuel ugyanis egy amish fiú, aki igen szabadelvűen gondolkodik, rengeteg világi dolgot beenged az amúgy szigorúan zárt, nagyon sok szabályt viselő amish közösségükbe. Az amishok ugyanis nem igazán használnak áramot, sem autót, sem mobiltelefont, még dezodort és parfümöt sem. Megvan szabva, hogy milyen stílusú ruhákat hordhatnak, kik növeszthetnek szakállat, és még rengeteg minden.

Tulajdonképpen önfenntartóak, a lehető legtöbb dolgot maguk készítik és önellátóak. Tehát ezért is volt baj, hogy Dorothy beszállt egy autóba, ami előtt nem kért engedélyt szüleitől. Mindezek után Gregory és az asszisztense Shanon felbukkan az amishoknál, ahol távozásukkor elakadnak a sárban, így a lány – és a férfi – nagy meglepetésére, náluk töltik az éjszakát. Gregory-ban itt merül fel először az igazán nagy kétség. Tényleg ezektől a vendégszerető, jólelkű emberektől vegye el a megélhetésüket? Vajon hogy tudná úgy véghezvinni a tervét, hogy közben a lehető legkisebb kárt tegye ebben a közösségben? Mindezen kérdések ott zakatolnak a fejében egészen addig, míg valaki tönkre nem teszi az autóját, hogy tudassa vele, az amishokkal ne packázzon.

Persze a piac mellett még egy nagy feszültség van a könyvben, ahogy az egy romantikus regényhez illik. Gregory idő közben beleszeret Dorothy-ba, aki egyszerre érez vonzalmat az “angol” és a macsó Samuel Zook iránt. A szíve a vállalkozó iránt húz, ám a lány nem akarja cserbenhagyni családját, így az eszére akar hallgatni, ami azt mondja, menjen hozzá Samuelhez. Az ifjú Zook viszont hiába néz ki nagyon jól és tesz meg mindent a családjáért, de igen arrogáns és agresszív. Na meg imád az angol és más amish nők szoknyája körül matatni.

Korábban már olvastam Borsa Browntól A férj prostiját, így tudtam, hogy az írónő igen alapos a könyv szerkezetét és stílusát illetően. Viszont azzal nem voltam tisztában, hogy milyen alaposan utánajár a dolgoknak! A Gyalázat és hit segítségével számtalan érdekességet megtudtam az amishokról vagy éppen a golf kifejezésieről, hagyományairól. Ilyenek például a fentebb említett szokások, de a rumspringa is és az amish maffia is.

Kifejezetten tetszett a regényben, hogy ezúttal három szemszöget kaptunk, így felváltva követhettük nyomon a három főszereplő gondolatait. Ezáltal lehetőséget kaptunk arra, hogy az amish férfi-nő életét és gondolatát is megismerhettük, valamint a kívülálló, “hétköznapi” férfiét is, aki szintén csak ismerkedik az amish világgal, akárcsak mi, olvasók. Talán pont ezen okból kifolyólag sikerült a leginkább Gregory-val azonosulnom. Gregory Hamilton igazi férfi, akit a legjobb szívvel áldott meg az írónő, legalább is szerintem. A nehéz gyermekkor után egy jólelkű, igazi jótét lélek, akinek egyetlen hibája, hogy a lehető legrosszabb személybe szeret bele a kötet során. Aztán vele szemben van Samuel Zook, akit egyszerre lehet imádni és utálni. Imádni, mert csupaszív, mindent megtesz a közösségéért, a családjáért az édesanyjáért, a rászorulókért… viszont ott a forrófejűség, az agresszivitás, a meggondolatlanság.

Összességében egy nagyon jó sztorit kaptunk, aminek segítségével számos ismeretre tehettünk szert egy olyan kultúrát illetően, amit igen kevés ember ismer úgy igazándiból. A létezésükről tudtunk, de az életükről fogalmunk sem volt. Nagyon szerettem a sztorit és a folytatásáért már most epekedek. Kíváncsi vagyok mi lesz az ifjú amish lány sorsa a továbbiakban.

A recenziós példányért köszönet az Álomgyár kiadónak!

Kendall Ryan – Szeress és hazudj (Szeress és hazudj 1.)

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?