Könyvek

Barry Lyga – Gyilkosokra ​vadászom

Korábban már írtuk, hogy érkezik Barry Lyga Gyilkosokra vadászom című regénye, és így a kötet elolvasása után azt kell hogy mondjuk, nem hiába vártuk! A Jasper Dent első része izgalmas, fiatalos és felettébb cselekménydús, ami fogva tartja az olvasót!

A történet főszereplője Jasper Dent, aki korának leghírhedtebb sorozatgyilkosának a fia. Billy Dent úgy nevelte gyermekét, Jaspert, hogy később majd a nyomdokaiba léphessen, még nagyobb gyilkos legyen mint ő maga, így a fiú képes volt az ő agyukkal gondolkodni. A fiú egyszerre tartotta ezt áldásnak és átoknak is, ugyanis nagy félelme volt, hogy olyanná válik mint apja.

Egy napon brutális gyilkosság történik Lobo Nod’s-ban, egy meztelen női holtestet találnak a mező közepén, nyomok pedig sehol. Jazz odalopakodik a helyszínre, és kíváncsian szemléli az eseményeket. Meggyőződése, hogy kis városukban az apja letartóztatása után négy évvel, újabb sorozatgyilkos garázdálkodik. A helyi seriffet is tájékozatja gyanújáról, ám az hallani sem akar róla, valamint a segítségét sem fogadja el. Jasper nem adja fel, nyomozásba kezd legjobb barátjával Howie-val, be akarja bizonyítani a világnak, hogy ő nem olyan mint édesapja. Hamarosan az események felgyorsulnak, Jazz egyre jobban retteg, hogy elméjét elborítják a gyilkos gondolatok, Howie-t baleset éri nyomozás közben és egyetlen szilárd támasza Connie a barátnője lesz.

A fiúnak igaza lesz, a gyilkosságok folytatódnak és a seriff belátja hibáját, hogy nem hallgatott rá, így hát segítségét kéri a nyomozásban. Jaspernek döntenie kell, legyőzze félelmét és látogassa meg édesapját a börtönben, hogy az segítsen a nyomozásban vagy próbálja meg a maga elméjével megoldani az ügyet?

A regényben nagyrészt Jaspert követhetjük nyomon. Az író főként az ő érzelmeit, gondolatait közvetíti felénk, ami segítséget nyújt nekünk abban, hogy egy kicsit mi is sorozatgyilkosként lássuk a világot. Ha pedig nem a tizenhét éves fiút követjük nyomon harmadik szemszögből, akkor az Impresszionistát láthatjuk, aki saját magának adott elnevezést.

Sokmindenre nem kaptunk választ és a könyv egy erős függővéggel zárult, így az olvasó biztos, hogy tűkön fog ülni a folytatásért. Miért lett Impresszionista a sorozatgyilkos, mi késztette erre? Hogyan és miért történhetett az a bizonyos dolog a könyv végén? Rengeteg minden kavarog az ember fejében mikor befejezi az utolsó oldalakat, az egyszer biztos.

Nagyon tetszett a regényben, hogy egyszerre volt hátborzongató, izgalmas és fiatalos. Igazi krimi elemek vegyültek egy ifjúsági regénybe, ami talán elérhetővé teszi, hogy a fiatalok is megkedveljék ezt a műfajt. A felkapott disztópikus és romantikus regények mellé kellenek a fiataloknak a thrillerek és a krimik, ez pedig egy nagyon jó példája annak, hogy milyen jót lehet alkotni ebben az ágazatban is.

Mint bevezető kötet azt kell hogy mondjam, engem megvett magának. Leginkább Dan Wells Nem vagyok sorozatgyilkos című regényéhez tudnám hasonlítani, így aki azt kedvelte, ezt is biztosan fogja. Egy igazi izgalmas és pont kellően hátborzongató young adult könyv, amit csak ajánlani tudok.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/lauren-k-denton-menedek/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?