Filmek

Az évtized legjobb filmjei

Hamarosan itt az év vége, ezzel együtt pedig egy egész évtizedet lezárunk. A 2010-től 2019-ig tartó időszakban számos olyan alkotás került a mozikba, illetve a tévék képernyőjére, amit nem tudunk elfelejteni. Vagy azért, mert annyira jóra sikeredett, vagy azért, mert borzalmas lett. Ebben a tíz évben új korszak is kezdődött, hiszen a Netflix elindította az első streaming szolgáltatását, amelyet több másik követett. Az HBO Go, az Apple+, illetve a Disney+ is tartogatott nekünk alkotásokat, amiket nem tudunk elfelejteni. 

Ebben az évtizedben fejeződött be egy nagysikerű filmsorozat, a Harry Potter. A történet senki számára sem ismeretlen, hiszen Roxfort nevéről még édesanyáink is hallottak. Az i-re a pontot az októberi londoni utam tette fel, amikor volt szerencsém megnézni a kilenc és háromnegyedik vágányt, de még a HP-s boltba is betévedtem. Ha viszont ennél mélyebbre szeretnék nézni, akkor semmi esetre sem hagyhatom ki a felsorolásomból A fegyvertelen katonát, amire a mai napig tisztán emlékszem, pedig már nem most láttam. Sokkoló és drámai volt, kevés háborús film tud ennyire letaglózni. Ennek sikerült, ahogy a Mindenség elmélete sem volt egy egyszerű és vidám alkotás. Az Eddie Redmayne főszereplésével készült sztori igaztörténet alapján forgott. Stephen Hawking nevére mindenki emlékszik, és pont az ő életétét vesézi ki a történet.
Kicsit más jellegű volt A zátony, ami be kell, hogy valljam, de Blake Lively miatt maradt meg ennyire. Imádom a színésznőt és bár a horrornak nem volt különösebb története, mégis a tévé elé szegezett. Izgalmas volt és egy percre sem gondoltam, hogy unalmas és érdektelen lenne. Persze erről a kritikusok máshogy vélekednek, de végeredményben ezek most az én kedvenceim.
Sosoem voltam nagy meserajongó, viszont volt egy, ami a mai napig a kedvenceim között szerepel. A Kis kedvencek titkos élete egy humoros, látványos és nem utolsó sorban, nagyon is igaz történet. Saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen is egy Jack Russell, hiszen kettő is lakik velem.

Réka

Ha az évtized legjobb filmjeit kell át tekintenem, akkor lehetetlen csak egyet választani. Én személy szerint horrorfilm rajongó vagyok, rengeteg volt az utóbbi időkben, viszont Démonok között univerzuma teljesen magával ragadt, a Széttörve című thriller is hatalmas kedvencem volt és a Boncolás sem egy olyan horror, amit ne lehetne többször megnézni. Nagy benyomást tett rám a The Visit is, amiben egy testvérpár meglátogatja a nagyszüleit, de nagyon furcsa dolgok történnek mialatt az ő házukban tartózkodnak. Aztán ott van a 2011-es Síri találkozások, ami a legnyomasztóbb volt a számomra és amit azóta sem mertem még megnézni, de társait, például a Paranormal Activityt vagy az Insidioust nagyon szerettem.

Ha egy olyan filmet kell választanom, ami iszonyatosan meglepett és még többször is újra nézném az a Holtodiglan lenne, de A Wall Street farkasa is nagyon ütős lett, bár nekem Leonardo DiCaprio amúgy az egyik kedvenc színészem. Ide sorolnék még egy mostani filmet is, aminek a címe Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, sosem gondoltam volna, hogy Zac Efron ilyen jól el tudja majd játszani a sorozatgyilkos szerepét, eszméletlen volt.

Ha mesékben vagy adoptációkban kell gondolkozni, akkor abszolút az Így neveld a sárkányod lett a kedvencem, nagyon szerettem a sorozatot is, de ott van a Münó, a holdbéli manó, aminek gyönyörű a látványvilága. Voltak nagyon vicces mesék, például az Agymanók vagy a Kis kedvencek titkos élete, de ott van még a Demóna vagy az Aladdin is, amit egyszerűen kihagyhatatlannak mondanék.

Van még egy film, amit lehetetlen nem megemlíteni az évtized legjobbjai közt, ez pedig a Bosszúállók, ami nálam a Vasemberrel indult el, ahol lenyűgözött Robert Downey Jr. Amiben ez a férfi szerepel, már rossz nem lehet. Ahogy ez elmondható Johnny Deppről vagy Leonardo-ról és esetleg még Angelina Joliet is hozzájuk sorolnám.

Nina

Elképesztően jó filmek készültek ebben az évtizedben is és nagyon nehéz közülük kiválogatni azokat, amik igazán jelentősek voltak számomra. Ami egyértelműen szerepet kap itt, az a fentebb is emlegetett Harry Potter, hiszen 2010-ben jelent meg a Halál ereklyéi első része, majd egy évre rá a második. Aztán persze érkeztek a Legendás állatok részek. Mind a könyvek, mind a filmek elképesztően meghatározóak voltak az életem során, hiszen mind a karakterek, mind pedig a történet velem együtt nőtt fel és vált felnőtté. Hasonló érzéseket keltenek bennem a Marvel filmek, azokon belül is Deadpool, Thor, a Bosszúállók, illetve a Vasember részei. Ha pedig már a népszerűségről van szó, muszáj megemlíteni a Jégvarázs filmeket, ami annyira telitalálat lett a fiatalok körében, hogy már nem látni olyan kislányt az utcán, akin ne lenne valami hozzá kapcsolódó kiegészítő vagy ruha.

De hogy ne csak olyan filmeket említsek, melyeket már leírtak szerkesztőtársaim, említenék párat azok közül, amik az utóbbi pár évben jelentek meg és igazán mély benyomást tettek rám ilyen-olyan módon. Elsőként  is a 2018-ban vászonra vitt Bohém rapszódiát emelném ki, ami a Queen együttes, azon belül is inkább Freddie Mercury történetét meséli el. Azt, hogy hogyan alakult meg a banda, hogyan készültek a számaik, mi ihlette őket, illetve, hogy többek között az énekesnek köszönhetően, hogyan váltak világhírűvé. Szintén lenyűgözött az Antal Nimród által rendezett A Viszkis című film, ami Ambrus Attila “a Viszkis rabló” történetét mutatja be. Elképesztő módon lenyűgözött már maga a mű is, de az is, hogy mennyit fejlődött a magyar filmtudomány. Utána egyből megnéztem a Kincsemet is, ami szintén zseniális alkotás lett.

Végezetül pedig felsorolnék pár olyan alkotást, amit ha még nem láttatok, akkor mindenképpen tegyétek meg, hiszen ezek is nagyszerű vagy éppen elragadó/vicces művek. Ilyen például a Joker, Két lépés távolság, Venom, Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, Átejtve, Instant család, A kém, végezetül pedig A karácsonyi lovag, ami Vanessa Hudgens legújabb filmje, amiről már az egyik AHdventi cikkünkben is említettem.

Eszti

Bár inkább sorozatokat szoktam nézni, vannak filmek, amik megragadják a figyelmemet. Mondhatnám a Fák jú Tanár úr! trilógiát, de inkább Elyas M’Barek egy másik filmjét, az Az a hülye szívet kiáltom ki legjobbnak. Lenny Reinhardnak édesapja jól jövedelmező orvosi praxisa miatt semmi dolga nincs, nyugodtan élvezheti az életét. Egy átbulizott éjszaka után azonban, amikor a kocsiját a szomszéd medencéjében “parkolja le”, Dr. Reinhard olyan döntést hoz, ami teljesen megváltoztatja a fiát és annak életét is. Lennynek vigyáznia kell apja egy páciensére, David Müllerre, aki súlyos szívbetegséggel született. Kapcsolatuk kényszeresnek indul, ám ahogy az a nagy könyvben meg van írva, őszinte, szoros barátság lesz belőle, és együtt felállítanak Davidnek egy 25 pontos bakancslistát. A film egy igaz történetet mesél el, tökéletes egyensúlyban adagolja az érzelmes és a humoros jeleneteket, a cselekmény pedig egyáltalán nem vontatott.

Dorka

Hozzászólások