Agave KönyvekHírekKönyvek

Az év legjobban várt sci-fije: Letűnt világok

Tom Sweterlitschet leginkább Neill Blomkamp (District 9, Elysium, Chappie) írótársaként ismerik, ketten együtt felelősek az Oats Studios kisfilmjeiért, amik 2017-es megjelenésükkor elég nagy népszerűségre tettek szert világszerte. Talán a Sigourney Weaver főszereplésével forgatott Rakkát látták a legtöbben:

Sweterlitschnek idén februárban jelent meg Amerikában a Letűnt világok című regénye, és nagy örömünkre azt a sci-fit kaptuk, amire számítottunk: telis tele van nagyszabású ötletekkel és hollywoodi látásmóddal, a kivitelezése azonban végig rendkívül emberközeli marad. Az NCIS egyik titkos részlegének az ügynöke üldöz egy SEAL-kommandóst, aki az egyik lehetséges jövőben teljesített küldetéséből tér vissza, és kezd kegyetlen mészárlásba. A főszereplő különböző lehetséges jövőkbe utazik, hátha talál valamit, ami segíthet megoldani a jelenbeli ügyet. Sweterlitsch hihetetlen eredetiséggel, rendkívül elegáns stílusban dob fel olyan hajmeresztő ötleteket, amikkel tényleg nem futunk össze mindennap: időutazás és űrutazás multiverzumok, csontfák és viking halálkultuszok mentén. Olyan, mintha összegyúrták volna a True Detective-et, az Inceptiont és a Twin Peaks-t, a végeredmény pedig mindennek dacára hibátlanul működik.

A Letűnt világok november 13-án jelenik meg magyarul keménytáblás kiadásban.

Tom Sweterlitsch – Letűnt világok

Shannon Moss a Haditengerészeti Nyomozóiroda egyik titkos részlegének az ügynöke, aki már többször vett részt űrutazással vagy időutazással járó küldetéseken. A részleg létezéséről kevesen tudnak, alapvetően két funkciót lát el. A Mélyűr felfedezésével az expedíciók egyrészt az emberiség számára alkalmas bolygókat keresnek. A Mélyidőben történő ugrásokkal pedig lehetséges jövőkbe utaznak, hogy a jelenben megoldhatatlannak bizonyuló eseteket göngyölítsenek fel. Az ugrásokkal azonban vigyázni kell: korábbi expedíciók felfedeztek egy, az ismert világ végső pusztulásával járó eseményt, a Terminust, ami egyre több lehetséges jövőben fordul elő, és az időbeli bekövetkezése minden egyes ugrással közeledik a jelenhez.

Nyugat-Pennsylvania, 1997: Shannon Mosst gyilkossághoz riasztják. Egy SEAL-kommandós brutálisan végzett a családjával, ám tinédzser lánya nincs az áldozatok között, és eltűntnek nyilvánítják. A gyilkos a USS Libra nevű űrhajó legénységének tagja volt, ami azonban a korabeli jelentések szerint sosem tért vissza a Mélyidőbe tett ugrásából. Moss saját tapasztalatból tudja, hogy az időutazás komoly mentális traumát okozhat, és arra gyanakszik, hogy a SEAL-kommandós láthatott valamit a jövőben, ami kiváltotta a cselekedetét. Moss az eltűnt lány nyomába ered, és ugrást hajt végre a Mélyidőbe. Különböző lehetséges jövőkbe utazik, hátha talál valamit, ami segít megoldani a jelenbeli ügyet. Nyomozása során azonban olyan információ birtokába jut a Terminusszal kapcsolatban, ami az egész világ jövőjét megváltoztathatja.

Tom Sweterlitsch hajmeresztő elképzelésekkel játszadozik ebben a fordulatos és meghökkentő regényben, ráadásul minden ötletét olyan természetességgel tárja az olvasó elé, hogy egy pillanatra sem kételkedünk bennük. De a tudományos-fantasztikus alaphelyzet ellenére a Letűnt világok egy rendkívül emberi történet a felfoghatatlan megértéséről. Igazi mestermű, amely a popkultúra olyan remekeit idézi fel, mint a Twin Peaks, az Eredet és a True Detective – A törvény nevében.

 

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?