Könyvek

Ashley Poston – Halott romantika

Jómagam nagyon szeretem a romantikát, így tehát nem meglepő, hogy a romantikus regények és filmek az év bármely napján képesek kikapcsolni. Ráadásul imádom a hozzájuk tartozó kliséket és sablonokat is, amik abszolút kiszámíthatók, de mégis mások. Nos, a Halott romantika című Ashley Poston könyv egyszerre klisés, ugyanakkor valami teljesen új.

A történetről

A Halott romantika főszereplője Florence Day, aki egy sikeres írónő szellemírója. Van azonban egy nagy problémája. Utolsó szakítása óta nem tudja befejezni romantikus regényét, úgy gondolja, a romantika ugyanis halott. Mivel közeleg a leadási határideje úgy dönt, megkéri új szerkesztőjét, adjon neki egy kis haladékot. A találkozó sikertelenül végződik és ha ez a nehézség nem lenne elég, egy váratlan telefonhívás méginkább felzaklatja – családi tragédia történt, így Florence kénytelen hazautazni, amit a háta közepére sem kíván.

Mikor Florence fiatal volt, megoldott egy bűntényt egy szellem segítségével. A nő ugyanis, akárcsak édesapja, látja a őket és tud velük kommunikálni, ami nem éppen a legnormálisabb dolog. Ezt persze akkor még nem tudta, így elkezdték cukkolni és piszkálni őt a környezetében levők, ez pedig nagy traumát okozott neki. Amint felnőtt, elköltözött szülővárosából és egészen a tragédiáig vissza sem utazott. Talán ennek köszönhető, hogy még az érkezése napján felbukkan egy kísértet és elkezdi követni őt. Florence tehát úgy dönt, amíg ott tartózkodik, megpróbál segíteni neki, hogy tovább léphessen.

Nem egy szokványos könyv

Nagyon tetszett Ashley Poston regényében, hogy egy olyan romantikus könyvet alkotott, ami nem éppen a megszokott. Korábban még nem találkoztam ebben a zsánerrel olyannal, hogy egy halottasházban játszódott volna vagy hogy valaki ennyire szimpatizál egy szellemmel. Érdekes, de valahogyan mégis működik, mert imádtam! Még annak ellenére is, hogy komolyabb meglepetés nem ért a könyv során, ugyanis elég kiszámítható volt a legtöbb csavarja.

Ami miatt mégis lekötött a regény és nagyon élveztem az olvasását az főleg a hangulat volt. A picit Adams family-re hajazó halottasház, az utcák és az éjszakai temetőséták atmoszférája egyből magába rántott. Persze Florance családi szokásai, testvérei, szülei – akik elképesztően furák voltak – és természetesen a szellemek sem hiányozhattak egy pillanatig sem a történetből. Habár elég morbidul hangozhat ez a felsorolás, mégis egy nyugodt, szórakoztató kisváros hatását keltette a lány otthona.

Központi szerepben a gyászfeldolgozás

Habár egy romantikus regényről beszélünk, azonban fontos szerepet kap a Halott romantika során a gyászfeldolgozás. A kötetben több szereplő is elveszít vagy elveszített valakit, aki fontos szerepet töltött be az életében. Mi Florance szemszögéből követhetjük nyomon az ő gyászfeldolgozását, ami nagyon pozitívan hat ki az életére. A lány összetört szívvel, feszülten tér vissza szülővárosába, ugyanis kiskorában rengeteg lelki bántalmazást szenvedett el nemcsak korosztályától, de a város többi lakójától is. Visszatérve azonban hatalmas karakterfejlődésen esik át, amiben nagy szerepet játszik egy végrendelet teljesítése és a szellem, aki végigkíséri a mindennapokon.

Ashley Poston ráadásul nagyszerűen szemlélteti a gyász egyes elemeit, miközben bemutatja nekünk a családi kötelékek fontosságát, annak megerősítését. Florance testvéreivel való kapcsolata megromlott, mikor maga mögött hagyta szülővárosát. Húga különösen rosszul viselte ezt, mivel korábban nagyon szoros kapcsolatot ápoltak. Egyedül édesapjával maradt meg a szoros kapcsolat, köszönhetően többek között közöz képességüknek.

Hangulatos, érzelemdús regény

A Halott romantika egyértelműen egy szórakoztató, érzelmekkel dúsított romantikus regény. Könnyed volt, miközben azért elég komoly témákkal foglalkozik, így kikapcsolódásnak pihenés éppen tökéletes. A romantika erőteljesen keveredik a misztikummal, miközben megőrzi a kötet elején felbukkanó humoros hangvételt. Bátran ajánlom nem csak a téma kedvelőinek, hanem azoknak is, akik még csak ismerkednek a paranormális elemekkel.

A receniós példányért köszönet a Magnólia Kiadónak!

Kollár Betti – Álmomban megleltelek

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?