Könyvek

Anneleen Bru – Így neveld a macskádat

Nemrég jelent meg a Partvonal Kiadó egyik újdonsága, az Így neveld a macskádat című kiadvány. A kötetet Annaleen Bru írta, aki a házi macskák ésaz  állatkerti állatok viselkedésével foglalkozó terapeuta, továbbá 2008 óta konzultációkat és előadásokat tart szakmabelieknek és macskarajongóknak egyaránt az egész világon. 

A macskák története régre nyúlik vissza, hiszen már az emberiség kezdete óta jelen vannak az életünkben. Ezek az állatok titokzatosak és nem utolsó sorban remek társak a mindennapokban. Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a magatartásuk megfejhetetlen, hiszen eléggé önfejűek és úgy élik mindennapjaikat, mintha semmi és semmi nem érdekelné őket. Ez a kézikönyv azonban megcáfol mindent, amit eddig ezekről a bundásokról tudni lehetett. Tippek és trükkök segítenek a gazdáknak, hogy megértsék négylábú társaikat.

A macskatulajdonosok olykor helytelenül vonják le a következetést, hogy a cica nem szeret játsani, ami szégyen és gyalázat, mert a macskaigenis szeret játszani, de jobb szeret egy tőle pár méterre található mozgó tárgyat követni. Ez ugyani élénkíti a vadászösztönét!

A kötetben olvashatunk többek között arról, hogyan érzékeli cicánk a külvilágot. Megtudhatjuk – amit már eddig is sejtettünk -, hogy a macska élesebben lát, mint az ember, ám kevesebb színt érzékel. A bundások csak kéket, zöldet és egy kis sárgát ismerik, a többit nem, ezt követően foglalkozunk egy kicsit a négylábúak személyiségével, hiszen magatartásbeli különbözőségeket mutatnak. A cicusok természetét két fontos faktor határozza meg, amiről részletesebben is olvashatunk az Így neveld a macskádat című gyűjteményben.

Vajon hogyan befolyásoljuk az állatunkat a viselkedésünkkel? Az általános közérzetére ugyanis hatással vagyunk, attól függően, hogy milyen válaszreakciókat adunk neki. Fontos, hogyha a cicánk stresszes, akkor ne rontsunk a helyzeten. Sose jutalmazzuk meg, ha nem jól viselkedik és ne feledjük, hogy ezek a bundások biztonságosabban érzik magukat, ha egyedül vannak.

Az alkotás végén a cicák életét gazdagíthatjuk, ha elolvassuk ezt a kötetet. Többet megtudhatunk a vadászó viselkedésről, a játéktípusokról, az érzelmek kinyilvánításáról és nem utolsó sorban a relaxációs tréningről is ismereteket szerezhetünk, amit ijedős macskáknál alkalmazhatunk.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a macska magányos ragadozó. Engedjük hát magányosan játszani, a maga módján! A macskáknak nincs szükségük egymásra, hogy elkapják a zsákmányt. Ez ilyen egyszerű.

A legjobban az tetszett, ahogyan fel lett építve ez a gyűjtemény, szinte mindenre kitért, amiről olvasni szerettem volna. Arról nem is beszélve, hogy csodálatos fotókkal tarkították, amikhez hozzátettek pár illusztrált alkotást is. Ezek mindegyike mind hozzátett ahhoz, hogy ez a könyv ilyen igényesen készülhessen el. Nem túl sok, nem túl kevés, tagolt és legfőképp érhetően írja le a legfontosabbakat.

A műben sok olyan apróság volt, ami nem számított újdonságnak a számomra. Eddig is tudtam, hogyan célszerű őket etetni, hogy mennyi és milyen játékra van szükségük, illetve azt  is sejtettem, hogy miért viselkednek úgy, ahogy, ennek ellenére a kötet olvasmányos, rengeteg információt ad át kezdő és tapasztalt gazdik számára. A leírt dolgokat megmagyarázza, érhetően elmondja azt, hogy mit és miért tesznek a cicáink. Ha szereted a macskákat, illetve ha van belőle otthon, aki nem úgy viselkedik, ahogy azt te jónak látod, akkor érdemes beszerezni ezt az újdonságot.

A recenziós példányért köszönet a Partvonal Kiadónak!

Henrietta Westman – A ​Vincenthez vezető út

Hozzászólások