Anne Kennedy – Aromaterápia kezdőknek

Az Alexandra Kiadó jóvoltából nemrég jelent meg az Aromaterápia kezdőknek című kötet. A kézikönyv az illóolajok megismeréséhez és felhasználásához nyújt széleskörű segítséget. Tartalmazza a 15 legfontosabb illóolajat, amelyhez több mint 150 “receptet” is társított az alkotó, Anne Kennedy. 

A leírásból megtudjuk, hogy az írónő a természetes gyógymódokra és gyógynövényekre szakosodott. Máig már öt természetgyógyászattal foglalkozó könyvet adott ki, amelyek közé több népszerű mű is tartozik, ám sajnos ezek közül idehaza még egy sem jelent meg. Az Aromaterápia kezdőknek az első, amit mi is a kezünkbe vehetünk. Anne amerikában él, ahol nyugat-virginiai lakóhelyén aromaterápián és gyógynövényeken alapuló kezeléseket vállal.

Ez a gyűjtemény segít megismerkedni a legalapvetőbb illóolajokkal, mint a római kamilla, a levendula, a  citromfű, a kakukkfű, illetve olyanokkal, amik már kevesebb háztartásban találhatóak meg. Ilyen a geránium, a tömjén, a pacsuli vagy akár a muskotályzsálya. Ezeket alkalmazva és kombinálva közel 150 panaszra nyújtanak gyógyírt. Manapság sokan allergiások, szoronganak, stresszelnek vagy éppen kimerültségben szenvednek.

A kiadvány hét fejezetből áll. Az elsőben megismerjük az illóolajok tudományát, az alap termékeket és azt is megtudjuk, hogy tulajdonképpen miért jó, ha illóolajokat használunk.

“Az aromaterápia az illóolajok használatának módszere életminőségünk javítása céljából. Az “aroma” a terápiás gyakorlat működésére utal: amikor egy olaj illata eléri az orrunkat, annak mikroszkopikus részecskéit is belélegezzük. Ezek az apró cseppecskék hatásos vegyi összetevőket tartalmaznak, melyek például enyhítik a megfázás tüneteit, oldják a feszültséget stb.”

Az illóolajok tudományában szerepel a lepárlás, a hideg stajolás és a szuperkritikus extrakció. Használatuk azért jó, mert segítséget nyújt számpos tünet kezelésében, nem utolsó sorban pedig jól helyettesítik a nem vényköteles gyógyszereket. Vannak olyan gyógynövények, amelyek emésztési zavarokra nyújtanak megoldást, de általuk a megfázásos tüneteket is tudjuk enyhíteni.

A folytatásból kiderül, hogy melyek azok az eszközök, kiegészítők és hordozóolajok, amelyekre szüksége van egy kezdőnek. Igaz, a könyvben szereplő receptek nagy része az otthoni konyhában is könnyen elkészíthető alapvető eszközökkel, mint egy kis edény, mérőkanál és mérőpohár. Kellenek még sötét színű üvegpalackok, egy diffúzor, rozsdamentes acéledények és még sok más apróság.

Hogyan kezd el az aromaterápiát otthon? A könyvben leírtak alapján öt lépéses művelet, amelyek között szerepel az igények meghatározása, a vásárlás, a receptek készítése, a biztonságos használat és a tárolás.

A gyűjtemény második felében számos receptet találunk, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében, illetve számos házi praktikát is bemutat az írónő, amelynek segítségével olyan oldatokat keverhetünk ki, amiket takarításhoz használhatunk. Ezek között szerepel citromos folttisztító, grapefruitos bútorpermet, pacsuli csigaűző, rovarriasztó testápoló, de még eukaliptuszos kárpittisztító permet is. A kötet végén szereplő index pedig segítséget nyújt, hogy könnyebben keressünk rá bizonyos dolgokra.

Összességében elmondható, hogy egy borzasztóan jó gyűjteményről van szó. A legalapabb dolgoktól kezdve elvezet bennünket egészen addig, amíg már mi magunk is merünk illóolajokkal kísérletezni. Én személy szerint régóta ismerem a citromfű, a levendula, a borsmenta és a kamilla hatóanyagait, de keveset tudtam például a szegfűszegről, illetve a rozmaringról, mint gyógynövény. Az aromaterápia azért is jó, mert kis befektetéssel elég nagy változásokat érhetünk el magunkon és a környezetünkben. Segítséget nyújthatunk beteg rokonainknak, de ha jobban beleássuk magunkat, akkor megszabadítjuk az otthonunkat számos káros anyagtól. Ha már kellően megismertük a termékeket, akkor onnantól már akár tisztítószerekre sem kell többet költenünk. A citrom számos szennyeződést eltávolít egy háztartásban, így nincs többé súrolás és vakarás.

A könyv mellé érdemes még többet olvasni a témában, így kellő ismeretet szerzünk ahhoz, hogy megkönnyítsük az életünket.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Hozzászólások