Könyvek

Ann Cleeves – Hollófekete

A ház után egyből a kezembe vettem a Hollófekete című könyvet, ugyanis az olyan mély benyomást gyakorolt rám, hogy kíváncsivá váltam a további krimikre a kiadótól. Anne Cleeves regénye pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, hiszen igazán komor volt és borzongató. Az érzést pedig csak fokozta, hogy egy szigeten játszódott a történet.

A Hollófekete a Shetland-szigeteken zajlik, fő cselekményvonala pedig Magnus Tait körül forog, ugyanis az ő közvetlen közelében találnak holtan egy fiatal tinédzserlányt. A gyanú egyből rá terelődik, hiszen a férfi rendkívül furcsa, a szülők óvják tőle a gyermekeket. Magnus édesanyja halála óta egyedül él, de már akkor is kilógott a sorból, mondhatni, bolondnak tartották.

Jimmy Perez felügyelő azonban nem hisz a pletykáknak, ahogyan abban sem, hogy a gyilkosság ennyire egyértelmű lenne. A férfi kutatni kezd és elkezd utána járni annak, hogy mi történhetett a lánnyal, kikkel volt jóban és milyen lehetett ő valójában. Átható nyomozást indít, aminek köszönhetően sokkal több titokra derül fény, mint ahogyan azt az olvasó remélheti. A cselekmény összetett, a szálak kellően kuszák és a karakterek zseniálisak.

Kifejezetten tetszett, hogy a történet számtalan szemszögből olvasható volt. Jimmy Perez és Magnus Tait mellett bepillantást nyerhettünk a halott lány legjobb barátnőjének és annak barátjának világába, a nőébe, aki megtalálta a holttestet és még számtalan másik emberébe is. Ez nemcsak arra adott lehetőséget, hogy több nézőponton keresztül láthassuk, ki hogyan dolgozta fel az eseményeket, hanem arra is, hogy a létező összes karakterre gyanakodhassunk. A regény ugyanis kellően csavaros, így mindenki legalább egyszer gyanúsítottá válik az olvasó számára. Nálam legalább is így volt.

Számtalan élethelyzetbe betekinthetünk.

A Hollófekete nemcsak azért vált számomra kellően borongóssá és sötétté, mert egy rendkívül furcsa emberről szól egy szigeten, hanem azért is, mert nagyon komoly témákat is érint. A regény több szemszögből foglalkozik a gyásszal magával. Egy család elvesztette a gyermekét, egy édesapa a feleségét, egy kislány az édesanyját. Szó van itt egy mozaikcsaládról, egy fontoskodó, minden lében kanál édesanyáról, kiközösített gyermekről. Új helyre való beilleszkedésről. Ezek mind-mind komoly és aktuális témák, itt pedig mindegyikbe kapunk bepillantást valaki által.

A regény ráadásul nagyon lassan építkezik. Habár gyorsan indul, maga a nyomozás lassú lefolyású, sokkal inkább az emberek megismerésén van a hangsúly, ami kifejezetten tetszett. Jól állt a könyvnek. Jobb lenne a pszicho-thriller kifejezést használni rá, ugyanakkor valóban nem elhanyagolható a krimi része sem.

Nagyon-nagyon kíváncsi leszek, hogyan fog folytatódni a történet, hiszen a leírtak alapján bár a Shetland-szigetek nem tűnik túl kicsinek, ugyanakkor többször elhangzik, hogy ha fingik valaki, már azt tudja mindenki, úgyhogy nem tudom, mi történhet még ezen a helyen, ami tovább fogja borzolni a lakók – és az olvasó – idegeit.

A recenziós példányért köszönet a Next21 Kiadónak!

Emlékek könyvekbe zárva | Bridget Collins – A könyvkötő

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?