Könyvek

Amy Gentry – Aki ​utoljára nevet

Olvastál már olyan könyvet, ami a stand-up-ról szól? Ráadásul olyat, ahol a feltörekvő humorista egy nő? Nem? Na és olyat, ahol  a feltörekvő humorista egy gyilkossági ügybe keveredik? Na ugye, hogy érdekesen hangzik! A mai regényünk Amy Gentry-től az Aki utoljára nevet, a 21. Század Kiadó egyik tavaly év végi thriller újdonsága pont erről szól.

A stand-up általánosságban a férfiak világa, ha beülünk meghallgatni egy műsort vagy bekapcsoljuk a Comedy Central-t, akkor majdnem valószínű, hogy csak férfiakkal találkozunk. Nektek is valószínűleg Kiss Ádám, Hadházi László vagy Dombóvári István jut eszetekbe először, ha magyar viszonylatba nézzük, de nő egy se. Ennek ellenére a főszereplőnk, Dana Diaz mégis Austinba utazik, hogy humoristának álljon. Történetünk kezdetén már közel egy éve élt egyedül a városban, ahova Los Angelesből érkezett, ahol legjobb barátjával, Jasonnel próbáltak közösen szerencsét.

A fiatal nő az egyik előadása után ismerkedik meg Amandával, a gyönyörű programozóval, aki főszereplőnkhöz hasonlóan, szintén egy férfias szakmában próbál helyt állni. Dana és Amanda hamar egymásra is találnak, hiszen mindketten magányosak és társaságra vágynak. Repkednek az italok és a régi sztorik és hamarosan meg is találják a közös témát, a nők kiszolgáltatott helyzetét a világban. Amanda felszínre hozza Dana múltját, amit feledni próbál, mégpedig a szexuális zaklatást, amit a világon számos nő átél, illetve átélt. El is kezdenek beszélgetni a témáról, mígnem egyezséget kötnek. Dana kiszúr azzal, aki zaklatta Amandát, míg Amanda azzal, akit Danát.

Dana természetesen azt hitte, hogy ez csak szórakozás és csak viccelnek. Ám új barátnője teljesen komolyan gondolta a harcot és elkezdődött a játszma a két lány és volt zaklatóik között.

Amy Gentry regénye teljesen levett a lábamról már az elején. Korábban még nem olvastam könyvet a stand-up világáról, így azt hittem ennek igen komoly szerepe lesz a történtekben, azonban – egy kicsit csalódottan – tudatosult bennem, hogy nem ekörül forog az egész, hanem sokkal inkább a bántalmazás és a szexuális zaklatás kerül a középpontba.

A kötet felépítése nagyon jól el van találva, nem vág egyből a cselekmény közepébe, hanem szépen építkezik, így együtt kezdünk el izgulni Danával együtt, miközben folyamatosan csöpögteti nekünk az információt a múltjáról, ami nem is olyan mókás, mint ahogy azt elvárná az ember egy humoristától. A szegény kis Amarillo-ból származik, ahonnan egy borzalmas eset miatt szabadulni szeretett volna. Kifejezetten átlagos karakternek tűnt egész végig azoktól a pillanatoktól eltekintve, mikor átalakult egy szerep kedvéért, így elég kétes érzéseim vannak iránta. Sokkal inkább izgatott Amanda, akit bár bolondnak tartok, mégis eszes, kreatív és érdekes vonásokkal ruházott fel az írónő. Neki igazi személyiséget adott, míg úgy éreztem, Dana végig csak folyik az árral, egészen a kötet majdnem legvégéig.

“Átléptem egy vonalat, aminek nem is tudtam a létezéséről. Nem csak arról volt szó, hogy többször is megütöttem valakit, aki ettől vérezni kezdett. Nem csak arról, hogy szándékosan az arcára céloztam, mintha meg akartam volna semmisíteni a személyiségét, hogy az a férfi legyen belőle, aki azon az éjszakán arctalanul bántott.”

Ennek ellenére nagyon tetszett a történet, mert hasonlót még nem fogtam a kezembe. Nagyszerű, hogy az írónő ilyen módon hívja fel a figyelmet a nők bántalmazására. Egyszerre szórakoztató, olvasmányos, ámde felháborító. Igaz, a kötet nem megy bele durvaságokba, megmarad a finom határnál, hogy csak beszél róla, visszaemlékeznek a karakterek, mégis ott van és jelentősége van. És ez elég volt Danának is, hogy társuljon Amandával és igazságot szolgáltasson. De hol a határ az igazságszolgáltatás és a bosszú között? Az ésszerűség és az őrültség között? A megfélemlítés és a bántalmazás között?

Olvasás közben végig feszült és kíváncsi voltam. Habár nem feltétlen sikerült megkedvelnem a főszereplőt, végig izgultam a sorsáért, hogy vajon hogyan keveredik ki a bonyodalomból. A kötet végig pörgős volt és fordulatokkal teli, be kell vallanom, hogy többször meglepett. Aki egy egyedi thrillerre vágyik, annak bátran merem ajánlani.

A recenziós példányt köszönjük a 21. Század Kiadónak, akinek a honlapján, most 30% kedvezménnyel tudjátok beszerezni a kötetet.

Colson Whitehead – A ​Nickel-fiúk

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?