Média

American Horror Story: igaz történetei #3

Mostanában szinte minden alkotásban fellelhetünk némi igaz történet szálat és az American Horror Story sorozattal sincs másképp. Mivel ezzel kapcsolatban az első és a második rész is nagyon tetszett nektek úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a folytatását, további érdekességet megosztva veletek. Az Amerikai Horror Sztori (továbbiakban AHS) az FX csatorna horror-antológiája és az egyik legnagyobb alkotás, amit Ryan Murphy és Brad Falchuk készített.

Az AHS karakterei valódi embereket ábrázolnak – igazi, gonoszokat, akik groteszk és szörnyű dolgokat követtek el. Időnként ezek az egyének áldozatok, máskor ők a rosszak és vannak, amikor különlegesebb történetet mesélnek el. Az AHS mögött meghúzódó valós horror sztorik tagadhatatlanul félelmetes képet festenek az amerikai történelemről. Persze a sorozat nemcsak az igazi gyilkosságokra és a nemzeti tragédiákra korlátozódik. Ryan Murphy munkái magába foglalja a hátborzongató, megoldatlan rejtélyeket, valamint a régóta fennálló városi legendákat és összeesküvés-elméleteket és hozzá tesz egy kis valótlant is.

Most bemutatjuk nektek az American Horror Story évadjaiban található igaz történeten alapuló listájának következő részét.

Figyelem: A valóság gyakran furcsább és szörnyűbb, mint a tálalás.

Apokalipszis / Apocalypse

Az American Horror Story: Apocalypse, a sorozat nyolcadik szezonja, amiben az atomháború utáni világot ismerhetjük meg. Valóságalapja csak annyi, amit az emberek, megosztottak egymás közt, hogy hogyan alakulhatna ki az apokalipszis. Olyan ötleteket olvashattunk és hallhattunk sokaktól, hogy a a genetikai mutációktól kezdve, az embert zombikká változtató vírusig lehet az egyik végzetünk amelyek biológiai sterilizálással megakadályozzák a populáció növekedését. Egy dolog van, amiben a legtöbb ember egyetértett, hogy a legvalószínűbb ok a világvégére a nukleáris atomrobbanás (atomháború) lehet.

Az Apokalipszis a jövőben, 2019-ben játszódik (2018-ban jelent meg). Nem tartalmaz utalásokat a történelmi személyekre és kulturális eseményekre, úgy mint az előző évadokban tette azt. A sorozat feltárja, hogy milyen világ várhat ránk azután, hogy az atomháború megölte az emberiség nagy részét és szinte lakhatatlanná tette a Földet. Mindezt egy kis természetfelettivel megfűszerezve. A legtöbb cselekmény az Outpost 3 néven ismert földalatti kiesési menedékben játszódik, ahol néhány kiválasztott él. Láthatjuk benne még az Antikrisztust (az első évad, a Gyilkos ház végén született babát), és számos visszaemlékezéses részben találkozhatunk a Coven boszorkányszövetségével, amint összeesküdnek, hogy az Antikrisztus legyőzésével megakadályozzák az apokalipszist.

A rajongók számára ez az évad egy várva várt folytatás volt, mivel Ryan Murphy korán felfedte, hogy a sorozat két legkedveltebb évadjának, a Gyilkos Háznak és a Covennek a crossoverje lesz. A kritikusok pedig az American Horror Story egyik legjobb szezonjának tartják ezt. Az előző szériákhoz hasonlóan tele van hivatkozásokkal más híres horrorművekre (pl.: Ragyogás) és általában véve tiszteleg a műfaj előtt.

1984

Az American Horror Story: 1984, a sorozat kilencedik szezonja, ami egy valós sorozatgyilkosról, Richard Ramirezből merít ihletet. Richard a “The Night Stalker” néven volt ismert, ő volt az, aki rettegést keltett Los Angelesben az 1980-as években. Köztudott volt, hogy a gyilkosságainak nagy részében betört az áldozatainak otthonába, megerőszakolta, bántalmazta őket. Általában mindezek után fegyverrel vagy nagyobb késsel elvágta a torkukat, de volt, hogy többször leszúrta őket, ha pedig nem talált fegyvert, akkor kulccsal, elemlámpával ütötte be koponyáikat olyan erősen, hogy azok belehaljanak. Volt, aki túlélte a támadást, de az is egy életre megsínylette a találkozásukat.

Ahogy a címből is kiderült, a sorozat ezen évadja 1984-ben játszódik. Az igazi Ramirez csak a következő években volt aktívabb és akkor is mindössze két embert ölt meg. Ez sokkal kevesebb gyilkosság, mint amennyit az AHS-ben követett el. Csakúgy, mint a show esetében, Ramirez a való életben is a “The Night Stalker” (Az éjszakai vadász) becenevet viselte. Ahogy a műsorban is bemutatták, a való életben is sátánista volt, így lehetett az, hogy az írók beleszőték a sorozatba azt, hogy feltámasztotta a sátánt.

Az AHS pontosan ábrázolta Richard hátterének számos aspektusát, de a műsor némi szabadságot is kapott, amikor a kitalált sorozatgyilkos megalkotásáról volt szó.

Double Feature

Első pillantásra a 10. évad furcsábbnak tűnik, mint az AHS legtöbb fejezete, de ez nem jelenti azt, hogy a Double Feature sztoriban ne lenne egy kis valóságalap. Alig néhány perccel a legelső epizód után az írók ezt határozottan ki is jelentik.

Miközben a Gardener család körbejárja új otthonát Provincetown-ban, Harry (Finn Wittrock) megemlíti, hogy hallott valami különöset arról a családról, akik abban a házban laktak. Holtan találták őket az ágyukban, a pletykák azt sugallták, hogy az áldozatok torkát valamiféle állat tépte ki.

Valóság vs sorozatbéli sztori

Ennek ellenére az AHS ezzel az egy jelenettel lényegében megerősítette, hogy a tizedik évadot – legalábbis részben, természetfeletti utalások/lények nélkül – New England egyik leghíresebb sorozatgyilkosa ihlette, Antone Charles ‘Tony’ Costa. A férfi ezermester volt és drogos, aki több gyilkosságot is elkövetett Truro városában. Ez a helyszín mindössze tíz percnyire található Provincetown-tól, ahol a Double Feature játszódik. Costát nyolc nő meggyilkolásával gyanúsították meg a ’60-as évek végén, bár csak Patricia Walsh és Mary Ann Wysocki haláláért ítélték el. A sajtó Costát „Cape Cod vámpírnak” nevezte, mert minden áldozatán harapásnyomok maradtak.

Ezért lettek vámpírok az AHS Double Feature epizódjaiban. Vannak, akiknek vérre van szükségük kreativitásuk táplálásához, majd vannak, akik átváltoznak egy rémisztő „sápadt emberré”, és szinte teljesen elvesztik megismerésüket. Áldozataikat szintén harapásnyomok borítják, hasonlóan a való életben megöltekhez. De ez még nem minden.

Costa gyakran szedett tablettákat és LSD-t is, egészen addig a pontig, amíg a nem publikált regényében elkotyogott valamit. A Feltámadásban osztotta meg (melyet letartóztatását követően a börtönben írt), hogy két áldozattal együtt használta ezeket a szereket. A könyv azt is állítja, hogy Carl, Costa alteregója volt felelős a gyilkosságokért. Emiatt a sorozat még jobban hasonlít az eredeti történetre, de a show valószínűleg közel sem lesz olyan borzasztó vagy felkavaró, mint ami valójában Provincetown-ban történt annyi évvel ezelőtt.

Az AHS Double Feature első részének a végén Harry bevesz néhány “tragikus varázslatos kis fekete pirulát”. Ezek a tabletták segítenek neki abban, hogy megírja könyvét. Sajnos vannak mellékhatásai ezeknek a szereknek, ugyanis teljesen megváltoztatja őt, nem az lesz, aki korábban volt. A drogok vámpír lénnyé változtatják, akinek személyisége szinte felismerhetetlenné vált a körülötte lévők számára.

Mint fentebb is említettem Antone Charles ‘Tony’ Costát, két gyilkosságért ítélték el. Mindezek után életfogytiglani börtönbüntetést kapott a massachusettsi Walpole büntetés-végrehajtási intézetben. A férfi, azaz Cape Cod vámpír négy évvel a bebörtönzése után öngyilkos lett.

Mit gondoltok ezekről az évadokról? Melyik igaz történet és szezon a kedvencetek? Szeretnétek bővebben megismerni valamelyik sorozatgyilkos történetét?

Szerintünk, ami igazán lenyűgöző ebben a látszólag legyőzhetetlen antológia sorozatban, hogy hogyan tud megalapozott történeteket hozzácsatolni a fantasztikus horrorhoz. Reméljük még sok évadot megél!

Igaz történet: a Sikoly film inspirálója

Forrás: screenrant.com

Hozzászólások