Zene

ALBUMAJÁNLÓ: BLACKPINK – BORN PINK

A BLACKPINK ebben a hónapban kiadta második stúdióalbumát, amit októberben világkörüli turné követ. A BORN PINK névre keresztelt lemez 2022. szeptember 16-án jelent meg. 

A július 31-ei előzetesben közzétett bejelentés nem okozott meglepetést a legtöbb rajongó számára, ugyanis a BLACKPINK tagjai – Jennie, Rosé, Lisa és Jisoo – párszor elárulták, hogy újabb albumon dolgoznak és hamarosan ki is adják azt. A kiadójuk, a YG Entertainment 2022. július elején elmondta, hogy a csapat augusztusban új zenét ad ki, ezzel elindítva egy folyamatos és nagyszabású projektet, amely az év második feléig tart. Az ezt kísérő világ körüli turné pedig a legnagyobb koncertsorozat egy K-pop lánycsapat történetében.

A BORN PINK albumról:

A BLACKPINK önbizalmát és önbecsülését mutatja be, hogy másnak született és, hogy az album megfelel a csoport hírnevének és páratlan jelenlétének – nyilatkozta a YG Entertainment.

Augusztusban érkezett a BORN PINK-ről egy dal, a Pink Venom, ami meghódította az egész világot. Kezdve Lisa és Jennie rap részeivel, valamint Rosé és Jisoo gyönyörű, különleges énekhangjával. Arról ne is beszéljünk, hogy a klip eszméletlen lett. a Pink Venom hatalmasat robbant augusztusban, ráadásul a lányok voltak az első női dél-koreai előadó, akik felléphettek a VMA-n. Ezt felülmúlni úgy gondoltuk, nehéz lesz, de a BLACKPINK arról híres, hogy az előző dalaikat sikeresen túlszárnyalja.

Aztán jött a fekete leves. Szeptember elején kiderült milyen dalokkal találkozhatunk a BORN PINK stúdióalbumon és a rajongók sajnos nem voltak elájulva. Az összesen nyolc zeneszámot tartalmazó lemezt sokan karcsúnak tartották. Az is lehangoló volt, hogy ebből kettőt már eleve ismerhettünk (Ready For Love és a Pink Venom). Azonban ettől függetlenül mindenki izgatottan várta, hogy a BLACKPINK milyen újdonságokkal lepi meg a BLINK-eket, hiszen kevesebb dallal is lehet tökéletes egy album. A folyamatosan megosztott előzetes videók és képek pedig meg is erősítettek ebben, hiszen teljes mértékben felcsigáztak minket, fanokat. A Shut Down, a Hard to Love, a Typa Girl, a Tally, a The Happiest Girl, valamint a Yeah Yeah Yeah hozta azt a különleges erőt, azt a bájt, a BLACKPINK stílust, ami kötelező.

Hogy milyen volt a BORN PINK?

Végül elérkezett a szeptember 16, itthoni idő szerint reggel 6 órakor kikerült a BORN PINK album, ezzel együtt a Shut Down kislemez. Első mondatunk: ez elképesztően jó lett! A dalszövegben hozták a szokásos BLACKPINK erőteljes és egyben lágy hip-hopos dallamait. A videoklip igazán különlegesre sikerült, ugyanis az eddig megjelent zenékből használtak fel elemeket,  tánclépéseket. Élénk, neonszínű látványvilággal tárult elénk a Shut Down és mind a képi-, mind pedig a hangzásvilágában fantasztikusan eltalálták az összhangot. Kissé a korábbi YG bandákra is hasonlított, sokan a 2NE1, valamint a BIGBANG egy-két momentumát vélték felfedezni a klipben.

A cím intuitív, de furcsán feszült. A Shut Down egy olyan szó, amely egy bizonyos tér bezárását jelenti. Várjuk, hogy bemutassuk az új történetet, amelyet a BLACKPINK fog felfedni – nyilatkozta a YG Entertainment a zenéről.

Azt is megtudhattuk a Shut Downról, hogy az 1800-as évek rocksztárja ihlette meg őket. Ő nem más, mint Niccolò Paganini zeneszerző és a „La Campanella” című művéből származnak a BLACKPINK dalához az ötletek.

A BORN PINK dalszöveg írói közt láthattuk természetesen TEDDY PARK-ot, valamint a OneRepublic énekesét, Ryan Teddert és két BLACKPINK tag, Rosé és Jisoo is közreműködött.

Azt hiszem, egy-két dalom az általam elmondottak alapján készült el és amit csináltam velük, azt mondhatom, hogy nagyon hű a hangzásukhoz. Ők írták, így nagyjából én csak támogattam őket és az elképzeléseiket –  nyilatkozta Ryan Tedder az album írási folyamatáról a  Good Morning America-ban.

A korong további zenéi közt a Hard to Love lehet még érdekes, hiszen azt csak Rosé énekli. Egyszerű és tiszta, mint maga a fiatal lány, a zeneszám pedig kicsit lassabb, rockosabb hangzású. Amit még meg kell említeni az a Yeah Yeah Yeah, hiszen a dalszöveg megírásában Rosé és Jisoo is közreműködött. A Yeah Yeah Yeah lágy, poposabb hangzása talán a Dua Lipával való közös számukhoz, a Kiss and Make Up című dalhoz hasonlítható. Mi nagyon szerettük azt a közreműködést, így ez a dal sem áll messze a szívünktől.

A Typa Girl és a Tally szintén átadja a már korábban is említett BLACKPINK stílusvonásokat, kissé hiphop, kissé pop, de még mindig remek alkotásokról beszélünk. Végül pedig a The Happiest Girl című dalról ejtsünk pár szót, ami az egyetlen ballada a korongon és a leggyönyörűbb. Tökéletesen lezárja a BORN PINK-et és megdobogtatja a BLINK-ek, azaz a rajongók szívét. Mind a négy lánynak fantasztikus hangja van és ezt a legjobban a The Happiest Girl zenében mutatják meg.

Végezetül:

Összességében tehát egy remek albumot kaptunk. Azt azonban még meg kell jegyezni, hogy az új számok, a PINK VENOM és a Ready For Love kivételével igazán rövidre sikeredtek. Összesen 3 percesek vagy kevesebb, emiatt talán kicsit csalódottak vagyunk mi is. Ettől függetlenül azt kell mondanunk, hogy egy tökéletes lemezt kaptunk, csodás dalokkal rajta. Reméljük, hogy legközelebb nem kell várnunk két évet a visszatérésükre.

A BORN PINK egyébként három különböző fizikai formátumban jelent meg – dobozos változatban, kit albumban és bakelitlemezen –, valamint digitálisan letölthető formában. Mindezt környezetkímélő anyagokból készítették el. Az album hat nap alatt meghaladta az 1,5 millió előrendelést, majd a két milliót is, és ezzel máris rekordot döntöttek a lányok.

Kíváncsiak vagyunk, hogyan fog teljesíteni az új album és a közelgő turné, amire a BLACKPINK biztos nagyon sokat készül!

Hozzászólások