AHdvent

AHdvent 10. nap – Így ünneplik a karácsonyt Japánban

Japánban csak az elmúlt néhány évtizedben tartják széles körben a karácsony ünnepét. Még mindig nem tekintik vallási ünnepnek, mivel náluk nem sok keresztény él, inkább a boldogság terjesztésének nevezik. A karácsony az országban akkor kezdődik, amikor véget ér a Halloween és egészen december 24-éig tart, aznap pedig mindent bele adnak.

A karácsony Japánban nem nemzeti ünnep. Abban nagyon hasonlít a mienkéhez, hogy kivilágítják a házakat, utcákat és emellett a szeretet kap szerepet. Viszont ők ezen a napon egy nagyot buliznak, náluk a karácsony olyan, mint nálunk a szilveszter, december 31-én pedig visszafogottan, családiasabb légkörben köszöntik a következő esztendőt.

Japánul a „Meri Kurisumasu” jelenti a „Boldog karácsonyt!” és ezt a következőképp írják:

  • Hiragana: めりーくりすます;
  • Katakana: メリークリスマス.

A Mikulásról röviden

Japánban a Mikulást サンタさん、サンタクロース santa-san (Mr Mikulás) néven ismerik. Egy másik japán ajándékhozó Hoteiosho, aki a buddhizmusból származó japán szerencseisten, de ő nem igazán kapcsolódik a karácsonyhoz.

Karácsony napja és hagyományos ételeik

A szenteste romantikus napnak számít, amikor a párok minden idejüket együtt töltik és ajándékokat cserélnek. Náluk ez a nap felér egy második Valentin-nappal. Együtt megnézik a kivilágított várost és vacsorával zárják az estét. Arra nagyon kell figyelni, hogy ilyenkor szinte lehetetlen asztalt foglalni, mivel ez egy igazán népszerű program a japánok körében. Általában sült csirkét esznek és epres piskótás tortát. Ez az év legforgalmasabb időszaka az olyan éttermek számára, mint a KFC és az emberek előre leadhatják rendeléseiket a helyi gyorséttermekben!

1974-ben a KFC reklámkampányt indított „Kentucky for Christmas!” címmel (Kurisumasu ni wa kentakkii!), amely nagyon sikeres volt és népszerűvé tette őket karácsonykor!

A hagyományos japán karácsonyi étel a karácsonyi sütemény (shortcake) [?], de ez nem egy gazdag gyümölcstorta, hanem általában fákkal, virágokkal és Mikulás figurával díszített epres, tejszínhabos piskóta.

Karácsony Japánban és a legfőbb programok

Egy zenemű különösen híres karácsony és az év vége táján Japánban – Beethoven Kilencedik szimfóniája és záró felvonása az „Öröm Óda”. A zene annyira híres, hogy egyszerűen “daiku”-nak (ami azt jelenti, hogy “kilences”) nevezik. Az ország kórusai németül éneklik. Osakában egy kórus 10 000 embert számlál, és „Number Nine Chorus” néven ismertek! Úgy gondolják, hogy először Japánban énekelték karácsonykor az első világháború német hadifoglyai, és az évek során egyre népszerűbb lett.

Egy másik népszerű elfoglaltság karácsonykor Japánban, különösen Tokióban, a Tokiói Disneyland (ami 1983-ban nyílt meg) látogatása, és az összes dekoráció és felvonulás megtekintése. A tokiói Disneyland karácsonyi „szezonja” november 2. hetétől karácsony napjáig tart. A „Disney” stílusú karácsony arra is hatással lehetett, hogy a japán kultúra inkább szórakoztató és romantikus, nem pedig vallási ünnepként ünnepli a karácsonyt.

A gyerekeknek gyakran rendeznek partikat játékokkal és tánccal.

Japánban az újév

December 26-án az összes karácsonyi dekoráció eltűnik, hiszen készen kell állni az újévi ünnepség kezdetére! Az újév nagyon nagy ünnep Japánban.

A japán újév (az úgynevezett „o shogatsu”) inkább egy hagyományos nyugati karácsonyhoz hasonlít. Az új év az az időszak, amikor a családok összegyűlnek, különleges vacsorát fogyasztanak, imádkoznak és üdvözlőlapokat küldenek. Az újévet öt napon át ünneplik december 31-től január 4-ig, és nagyon mozgalmas időszak.

Tehát így telik a karácsony Japánban. Ha további érdekességeket szeretnél megtudni arról, hogy máshol hogyan ünnepelnek, akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

AHdvent 9. nap: Így ünneplik a karácsonyt Amerikában

Hozzászólások