AHdventFilmekMédia

AHdvent 8. nap: A kedvenc karácsonyi filmjeink

Ma már advent második vasárnapja van, így egy közös cikkel érkeztünk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük nektek a kedvenc karácsonyi alkotásainkat. Vannak köztük mesék, drámák, vígjátékok és persze romantikus mozik is. Ha esetleg nem tudod mit kezdj ezen a borús téli napon, akkor lejjebb tudsz miből válogatni!

Ha már végeztetek a Reszkessetek betörők!-kel, akkor itt az ideje más felé kacsintgatni. A Hallmark és a Lifetime karácsonyi filmlistája mellett imádom az ünnepi kutyás filmeket. A Karácsonyi kutyabalhé például pont egy, amelyet minden évben megnézek. A 2010-es családi kalandfilm története szerint, Mancs, a Mikulás kutyája New Yorkba utazik a Télapóval együtt, mert azt hallották, hogy ott az emberek már nem tartják fontosnak az ünnepet. Sajnos a Mikulást baleset éri és elveszti az emlékeit. Kórházba szállítják, a kutyus pedig segítséget próbál szerezni. Eközben az árva Quinn épp ekkor érkezik meg az új nevelőotthonába, ahol ezentúl élni fog. Persze a nevelőnő utálja a karácsonyt, minden ehhez kapcsolódó dolgot eltűntet a lakásból. Mancs összebarátkozik a lánnyal és Willel, illetve még néhány Északi-sarki ebbel. Együtt elhatározzák, hogy megmentik a karácsonyt. Visszaszerzik a Mikulás emlékeit, hogy beteljesíthesse a küldetését!
Az alkotás egy igencsak kellemes vasárnapi pihenős családi mozi, amelyet bármikor, bárkivel meg tudtok nézni, hiszen egy mesés sztoriról van szó, amit mindenki tud élvezni, ha akar.

Réka

Egy kicsit különlegesebb alkotás Tim Burton-től a Karácsonyi lidércnyomás. A történet főszereplője Jack Skellington, aki Halloweenvárosban él, és az ijesztgetés nagymestereként híresült el. Egy nap megunja, hogy az élete csak ekörül forog, úgy dönt, eltűnik egy kis időre. Az erdőbe indul, ahol megtalálja az ünnepek fáit. Kíváncsian belép egy karácsonyfa formájú ajtón, és egy szokatlanul vidám helyen találja magát. Itt manók sürögnek-forognak és segítik a Télapó munkáját. Jack úgy dönt, kipróbálja magát itt, Karácsonyvárosban és ebben az évben átveszi a Télapó helyét. Nem veszi észre, hogy a kelleténél kicsit több kárt okoz azzal, hogy másképp fogja fel a karácsony szellemét. Ezt a mozit melegen ajánlom családi filmnézésre, ugyanis a címe ellenére nem ijesztő, viszont aranyos és  szívmelengető. Garantáltan élvezni fogják kicsik és nagyok, megfelelő választás a karácsonyi vacsora után.

Franci

Számomra a Polar Express egy örök klasszikus, amit minden karácsonykor áhítattal nézek végig. Igaz, nem a legújabb mese a palettán, de aligha találni ennél szebben, jobban megkomponált karácsonyi mesét. Az a kevés éneklés, ami a filmben van, annyira egyezik a varázslatos hangulattal, hogy még annak sem zavaró, aki alapvetően nem szereti a dallamos mozikat. Karácsony estéjén, a fenyőfa hangulatos fényében, egy pohár forró csokival megnézni kötelező program!

Ildikó

forrás: letterboxd.com

A karácsony sosem tartozott igazán a kedvenc ünnepeim közé. Alapvetően nem rajongok a szezonális dolgokért és az a sok, úgymond kötelező érzelgősség és szeretet, a költekezés és az a buta stressz, ami a takarítással, rokonokkal és vásárlással jár, nem hagyott bennem szép nyomokat. Talán senkit sem lepek meg ezek után, ha azt mondom, hogy a kedvenc karácsonyi filmem A Grincs. Nem a régi, nem az új, hanem az, amelyik a legjobban igazodott a gyerekkoromhoz, a 2000-ben megjelent Jim Carrey-s verzió. Dr Seuss meséi mind kiemelkedőek és a film feldolgozásaik fantasztikus szórakozást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ki ne szeretné ezt a zöld izét, ahogy dúl-fúl mérgében és morog. Ráadásul egy régi trauma miatt, amit bizonyára mindannyian át tudunk érezni. Még ha nem is a karácsonyról van szó, de szinte minden ember lelkében van valami gyerekkori fájdalom, amit csak évekkel lehet elfelejteni és kiheverni. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek A Grincset, mókás és szerethető.

K. Dóri

A Karácsonyi ének Charles Dickens könyve alapján készült, amelyben Ebenezer Scrooge életét a pénz befolyásolja, kiállhatatlan, zsémbes ember. A karácsonyt pedig egyenesen gyűlöli. Emiatt a beosztottaival szemben sem megértő és az egyik alkalmazottját, aki több éhes szájat etet, épp ezen a napon bocsátja el. Ebenezert, hogy jobb belátásra bírják, az éjjel három szellem jelenik meg neki:  a múlt, a jelen és a jövő szelleme. A férfit megdöbbenti az amit önmagáról lát, átgondolja az életét, megpróbálja jóvá tenni a hibáit.
Eszter
Nektek mi a kedvenc karácsonyi filmetek?

Hozzászólások