AHdventÉletmód

AHdvent 7. nap: Négy tipp a meghitt, karácsonyi hangulatért

A karácsonyi díszek már november óta kint vannak, a plázákban csak az ünnepi zene szól, a barátaid fele rég túl van az ajándékok bevásárlásán, elkészítésén, te azonban még mindig nem érzed a békés karácsony hangulatát. Nincs ezzel semmi gond, hiszen nem hull a pelyhes, fehér hó és az idő is olyan gyorsan repül, hogy éppen csak tegnap szedted le az előző évi karácsonyfát. Azonban hiába van sok-sok ellenérved a karácsony ellen és okozott traumát az elmúlt években a stressz, mégis jelentős ünnepről van szó. Nem árt, ha egy kis időt magadra és a szeretteidre fordítasz, megpróbálod kiélvezni ezt a téli időszakot. Igaz, hogy mindenki ideges, jön a vizsgaidőszak, a munka nem végzi el magát és takarítani kell, nem is beszélve az ajándékok becsomagolásáról. De legyél te az, aki idén megpróbálja otthon, a családjában elindítani a változást, hogy a karácsony ne a rossz emlékekről szóljon, hanem a nyugodt, együtt töltött időről.

Photo by Erwan Hesry on Unsplash

Először a környezet

Lehet, hogy már herótod van a plázákat és utakat ellepő karácsonyi dekorációtól, de az otthonodba se árt egy-két kiegészítő, hiszen könnyedén meghozhatja a hangulatot. Nem kell elmenned és eszeveszetten felvásárolnod az összes Mikulásos és angyalkás plüsst, gyertyatartót és egyéb porfogót, elég ha az otthoni dolgokból tudsz gazdálkodni, nem kell milliónyi giccses kacat. Mécsesek és gyertyák minden háztartásban vannak. Rengeteg DIY videó és blogbejegyzés van az interneten arról, hogyan dobj össze egy adventi koszorút (itt a házi készítésű karácsonyfadíszről olvashattok). De ha az már van, vagy csak nem akarsz ezzel szórakozni, az is elég, ha meggyújtasz pár gyertyát. A karácsonyi égők pedig nem csak a fára valók, legalább annyira felteheted őket a falra is. Olykor az ennivaló is szolgálhat díszként, tegyél a fára szaloncukrot, töltsd ki őket egy tálba és nem csak szépen fognak fényleni, de meg is eheted őket.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

A média nagy úr

Miután kint vannak az ünnepi fények, ideje más tájakon is belevetned magad a karácsonyi életérzésbe. Nem kell sok ahhoz, hogy átvegyünk egy hangulatot. Gondoljatok bele, hogy néhány szó egy könyvben, vagy egy film jellegzetes zenéje már visszaránt minket abba a felemelő érzésbe, amit számunkra az az alkotás képvisel. Ha nyitottak vagyunk, a karácsonyi filmekkel és zenékkel is el tudjuk ezt érni, szóval vegyük elő az összes dalt és filmet, ami erről a szép téli időszakról szól. A magazinon már olvashattok cikket a kedvenc karácsonyi filmjeinkről és zenéinkről, de ha ti ki tudnátok egészíteni valamivel a listákat, ne habozzatok! Mikor már este van és a sötétben amúgy sem lehet sok dolgot csinálni, kuckózzatok be akár egyedül, akár a családdal vagy barátokkal, pattogtassatok kukoricát. Sőt! Legyen mézeskalács és kakaó, forrócsoki, ki mit preferál! Miközben a hétköznapi dolgaitokat csináljátok, menjen pár kellemes karácsonyi zeneszám.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Ünnep benned és a szeretteiddel

Ne felejtsük el, hogy a karácsonyi időszak a szeretetről, a családról és a barátokról szól, nem pedig a milliónyi megvett ajándékról. Sokkal fontosabb, hogy nyugodtan le tudjunk ülni a szeretteinkkel és kölcsönösen, nyugalomban legyünk együtt. Tegyünk meg minél többet azért, hogy ez a hónap nyugodt egyetértésben teljen. Senki sem hal bele, ha segít a szüleinek a takarításban. Meglátjátok, milyen hálásak lesznek utána! Persze ehhez az is hozzá tartozik, hogy ne csak te erőltesd meg magad, hanem a környezetedben élők is tekintettel legyenek rád és együtt csináljátok meg a kötelező dolgokat. Hogyha pedig ezen túl vagytok, akkor itt az ideje valami közös programnak. Ez lehet kimozdulós dolog, de ha nem akartok elmenni sehova, akkor üljetek le társasozni, filmet nézni, vagy süssétek meg együtt a bejglit és a mézeskalácsot. Magadra se felejts el odafigyelni! Mostanában nagyon rohanunk, sok a dolga mindenkinek és a stressz milliónyi irányból áramlik az életünkbe. Nincsen megfelelőbb időszak a lazításra a karácsonynál. Amint elkezdődik a szünet, vagy akad egy szabad hétvégéd, szánj magadra egy kis időt! Legalább egy estére felejtsd el a kötelességeidet, hiszen te is megérdemled a nyugalmat. Vegyél egy forró fürdőt ebben a hidegben, gyújts magad köré illatos gyertyákat és olvass közben valamit, vagy nézd meg a kedvenc sorozatod karácsonyi epizódjait. Tedd meg, amit kell ahhoz, hogy megnyugodj, lelassulj egy kicsit, hogy utána újult erővel vághass bele ebbe a felhajtásba.

Photo by freestocks.org on Unsplash

Programok odakint

Hogyha nem vagy képes magadat ünnepi módba átkapcsolni, akkor még mindig segíthet a külvilág. Van az a mondás, miszerint, ha egy ideig valaminek tettetjük magunkat, egy idő után el is hisszük. Teszem azt, ha kényszerítjük magunkat a mosolygásra, előfordulhat, hogy egy idő után ez visszafelé sül el és a végén már a vidámságtól fogunk mosolyogni. Ez esetben most itt az ideje kimozdulni a meleg otthonból, hátrahagyni a saját fényeinket és illatainkat, sütijeinket és megnézni a külvilágot. Rengeteg karácsonyi program van, ebben a cikkünkben is olvashattok róluk. Járjátok végig a saját városotok kivilágított utcáit, nézzétek meg az adventi vásárt és igyatok egy forralt bort. Nem kell pénzt költeni, én már egyszerűen csak a hangulatát is szeretem ezeknek a tereknek. Kellemes a hűvösben végigjárni a kis fabódékat és megnézni a különböző, sokszínű kézműves dolgokat. Esetleg elmenni korcsolyázni egy ideiglenesen felállított pályára.

Remélem mindenki megtalálja a kellemes nyugalmat és a karácsonyi hangulatot.

http://www.ahmagazin.com/kultura/ahdvent-4-nap-szaunak-emberevo-boszorkanyok-rosszcsont-manok-avagy-igy-unneplik-a-karacsonyt-eszakon/

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.