AHdvent

AHdvent 4. nap – Hogyan készíts adventi koszorút házilag?

Már csak kicsivel több, mint húsz napunk maradt karácsonyig, az adventi időszak pedig már el is kezdődött. Ez nagyon jó alkalmat adhat egy kis kreatívkodásra, akár egyedül, akár a családdal. Sokunk gyújt ilyenkor adventi szokás szerint gyertyákat, így egyre-másra tűnnek fel az üzletekben a szebbnél-szebb adventi koszorúk. De mit tegyünk, ha nem találunk nekünk valót, esetleg szeretnénk egy kicsit kézműveskedni? Készítsünk mi magunknak! Hogy hogyan? Olvassatok tovább és kiderül!

A konkrét koszorúrészhez máris több verzióból választhatunk: vehetünk például virágboltban úgynevezett zanótot – ez ugyanaz az anyag, amiből például a grincsfa is készül – , amit otthon aztán könnyen koszorúalappá formázhatunk. Ha ezzel megvagyunk felhelyezzük rá a gyertyákat. A biztos rögzítéshez használhatunk egy olyan egyszerű trükköt is, hogy egy rövidebb drótdarab egyik oldalát felmelegítjük és ezt a gyertyába szúrjuk alulról. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak a zanótkoszorúnkba kell szúrni őket. Ezután már ízlés szerint díszíthetjük apróbb termésekkel, díszekkel, de akár hóspray-vel is lefújhatjuk, ha kicsit ünnepélyesebbre akarjuk.

Ha esetleg nem kapunk zanótot, akkor akár egy frissítő séta alkalmával is összeszedhetjük a hozzávalókat: az alapot ugyanis simán elkészíthetjük tobozokból – ehhez elég ragasztópisztollyal összeragasztani őket – vagy  akár fenyőágakból – ezt nem is feltétlen kell kör formára drótra fűzni, nagyon jól tud mutatni asztaldíszként egyenesen is. Ezekre is a már fentebb említett módon erősíthetjük a gyertyákat és tetszés szerint díszíthetjük kisebb termésekkel, gyöngyökkel, szárított gyümölccsel vagy szintén lefújhatjuk hóspray-vel is.

Ha nem ragaszkodunk annyira a klasszikus koszorúformához, akkor várhatjuk a karácsonyt úgy is, ha egy kisebb, hosszúkás ládikába állítjuk a négy gyertyát – akár beleszúrhatjuk dróttal őket oázis-anyagba is –, köré pedig mindenféle karácsonyi díszt, fenyőágat teszünk akár úgy, hogy a lakás többi díszéhez passzoljon.

Ha viszont éppen nagyon nincs kedvünk kézműveskedni vagy éppen az egyszerű stílust kedveljük, akkor megteszi akár egy egyszínű tálca is, amelyre szintén tehetünk fenyőágat, terméseket, gyöngyöket, a négy gyertyát pedig sorban egymás mellé állíthatjuk rajta. Ezután kartonból egyszerűen kivágjuk a számokat egytől négyig és sorban ráragasztjuk a gyertyákra. Nincs fél óra munka az egész és máris csempésztünk egy kis adventi hangulatot a mindennapjainkba.

Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a legtöbb lakástűz advent és karácsony idején következik be a magukra hagyott mécsesek, gyertyák miatt. Fontos tehát, hogyha meggyújtjuk a gyertyákat a koszorún, azt semmiképpen se hagyjuk egy pillanatra se egyedül és már a készítésnél ügyeljünk arra is, hogy éghető anyag ne kerülhessen később a lángba! Ezt elkerülhetjük úgy, ha inkább nagyobb gyertyákat választunk, amik égéskor is elég távol vannak a koszorú esetlegesen éghető részétől.

 

Hozzászólások