AHdvent

AHdvent 12. nap – Így ünneplik a karácsonyt Görögországban

Ha a karácsonyra gondolunk nem feltétlen Görögország jut elsőnek eszünkbe, pedig ebben a mediterrán országban is nagy előkészület előzi meg az ünnepet. De nézzük csak meg alaposabban milyen különleges karácsonyi szokásokkal találkozhatunk itt!

Karácsonyi hagyományok

A hagyományok szerint az ünnep szentje Szent Nikolasz (Szent Miklós), aki egyben a hajósok védőjeként is ismeretes. Éppen ezért nem ritka, hogy ebben az időszakban a görög partoknál nagyon sok ünnepi díszbe öltöztetett hajóval is találkozhatunk. Korábban az is szokás volt, hogy akár a karácsonyfa helyett is egy csillogóra feldíszített, asztalra helyezhető hajómakett szolgált a ház díszeként.

További érdekesség, hogy a görögöknél a karácsonyi szezon tizenkét napon keresztül tart, december 25-től egészen január 6-ig. Ezt az időszakot Dodecameron-nak nevezik. Ez alatt a pár hét alatt ünneplik a karácsonyt, az új évet és a vízkeresztet is.

Hiedelmeik szerint a Föld legmélyén gonosz manók élnek, akiket kalikanzarosznak hívnak. Ezek a kis lények a felelősek minden bosszúságért, ami év közben az emberekkel történik. Ám nagyon félnek a tűztől, ezért a karácsonyi időszakban minden ház kandallójában végig égnie kell a tűznek, hogy távol tartsa őket. Vízkeresztkor, mikor a pap megszenteli a vizet, csak annak az erejével lehet őket visszaűzni lakhelyükre.

Karácsonyi dalok

A különféle karácsonyi dalok éneklésének is nagy hagyománya van Görögországban. Három „kántáló napot” is számon tartanak (karácsony reggele, szilveszter estéje és Vízkereszt előestéje). Ezeken a napokon a gyerek és felnőtt énekesek sokszor házról-házra járnak, hogy énekeljenek a háziaknak. A fiatalok ezért cserébe fügét, mandulát, diót és édességeket kapnak, míg a felnőttek pénzt, bort vagy sonkát.

Karácsonyi szokások

A néphagyomány sok esetben a bőség, gazdagság és egészség elérése köré összpontosul. Például ebben az időszakban az ország több részén egy úgynevezett podarikót lógatnak a bejárati ajtó fölé, ami általában egy nagyobb hagyma vagy egy gránátalma. Az új évben ezt aztán összetörik a küszöbön, majd a jobb lábukkal lépnek be a házba. Ez a hagyomány békét és jólétet hoz a családnak, valamint szerencsét a későbbi leszármazottaknak. Ugyanígy a bőség elérésének fontos eszköze a hamu, ami az ünnep idején lobogó tűz után marad. Ezt a karácsonyi időszak elmúltával kisöprik a tűzhelyekből, kandallókból és beszórják vele a földeket, hogy bő termést hozzanak.

A karácsonyi menüsor fontos része a vasziloitának nevezett kenyérféleség is, amibe érmét rejtenek. Aki ezt megtalálja az biztos lehet benne, hogy gazdagság vár rá.

 

 

Hozzászólások