Könyvek

Adam Silvera – Az első, aki meghal a végén

Az új találmányokban mindenki kételkedik először. Az összes vírus elleni oltás, technikai fejlemény beleütközött ugyanabba a szkeptikus tömegbe, ami aztán eloszlott, ahogy a találmányok nagy részéről bebizonyosodott, hogy működnek. Az Adam Silvera Mindketten meghalnak a végén című regényében bemutatott Halál-Hírek is ilyen, azonban amíg az első kötetben már tíz év eltelt a program elindítása óta, addig 2023-as előzménytörténete, Az első aki meghal a végén a cég megalapításának napja előtt pár órával kezdődik.

A Mindketten meghalnak a végén két fiatal felnőttről, Rufusról és Mateoról szól. Mindkettejüknek túl korán kellett felnőnie, azonban amíg Rufus szerető közegre lelt az árvaházban, addig Mateo félelemben nőtt fel. Miután megkapják a Halál-Hírek hívását, a fiúk regisztrálnak a Végső Barát nevű alkalmazásra, ahol rövidesen egymásra találnak. Rövid ismerkedés után elindulnak, hogy kihasználják a Végnapjukat. A Halál-Hírek ekkor már minden segédprogramjával együtt beleivódott a társadalomba. A regény inkább a szereplők jellemfejlődésére és történetük végére fókuszál.

Az első, aki meghal a végén… egy kis csavarral

A Halál-Hírek talán hívni fogja Orion Pagant és Valentino Prince-et, ha az univerzum így tervezte, de ezt ők nem tudhatják, amíg meg nem hallják a zsebükből a vállalat csengőhangját amit nem lehet sem megváltoztatni sem figyelmen kívül hagyni. A két fiatal a Time Square-en megrendezett Végnapváró bulin ismerkedik meg. Ekkor még muszáj feliratkozni a szolgáltatásra, ráadásul csillagászati árakba kerül az ha valaki időben tudni akarja, életben marad-e aznap. A bulin jelenlévők egy része a világvégét várja, mások földönkívüliekre, időutazókra és orgyilkosokra gyanakodnak, hogy nekik lesz közük bármelyik Kilépőhöz, megint mások pedig múltbéli veszteségeik miatt csak azzal törődnek, hogy soha többet ne kelljen félelemben élniük és búcsú nélkül elengedni a szeretteiket.

Amikor éjfélt üt az óra, maga a cégalapító, Joaquin Rosa ül le az asztalához felhívni a legelső Kilépőt. Orion szívbetegsége miatt fel van készülve arra, hogy ő lesz az, míg az aznap este New Yorkba költözött Valentino-t csak az érdekli, ikertestvére biztonságban legyen. Az egyiküket felhívják, de frissen létrejött barátságuk rendkívül megváltoztatja az illető Végnapját — ami talán nem is hozza el a halálát, hiszen a Halál-Hírek akár tévedhet is.

Fókuszváltás, avagy hogyan váltotta meg a Halál-Hírek a világot

Elődjével ellentétben Az első, aki meghal a végén jobban körbejárja, egy ilyen találmány mainstreammé válása hogyan hat a világra Egyesek azonnal támadásba lendülnek hiszen ha a Föld elpusztul, senki sem fogja letartóztatni őket. Az orvosok kétszer is meggondolják, megműtsenek-e egy haldoklót, főleg, ha az makkegészségesnek néz ki. A vállakozás kezdetlegessége miatt még az olvasóban is felmerülhet a kérdés: ugyanúgy véget érhet valakinek az élete, ha nem hívják fel? Azt éri el a Halál-Hírek, hogy még egyszer utoljára kiélvezd az életet, vagy félelmet ültetnek a körülötted lévők és a te szívedbe, ami aztán katasztrófalavinák és rossz döntések seregét indítja el? Nem beszélve arról, hogy hiába hagyta jóvá maga az elnök a vállalkozást, hibák itt is történhetnek. Amikor az első regisztrált kilépőt nem hvják fel még a halála után sem, a média felrobban, Joaquinnak pedig meg kell bírkóznia a haláljóslatok hátterével és azzal, hogy a cége talán már aznap fűbe haraphat.

Akik meghalnak és akik megérik a holnapot

Noha a szereplők nem ugyanazok, a történet egyenletébe majdnem ugyanazt rakják bele. Orion napról napra félelemben él. Kísérti a múlt és a jövő, több időt tölt a különféle fantáziavilágaiban, mint a valóságban. Nincs sok önbizalma és úgy érzi, teher a szerettei számára. Valentino a tipikus kedves szépfiú aki csak a szépet látja New Yorkban, főleg, miután a testvérével elköltözött otthonról. Hasonlóak Rufushoz és Mateohoz, azonban a karakterfejlődés mintha hiányozna a történetükből. Ugyanúgy ott vannak egymásnak és ugyanúgy félnek a kaszástól, mégis inkább arra fókuszál a szerző, hogy a halál hogyanján agyaljunk. Ahogy egyre több darabja lesz meg a kirakósnak, úgy változik maga a kép is. Baleset? Szívroham? Támadás, esetleg egyik sem?

Az első, aki meghal a végén elődje, avagy az elsők, akikről tudtuk, hogy meghalnak a végén

A mellékszereplők, noha csak a negyedét teszik ki a több mint hatszázoldalas könyvnek, jól kidolgozottak és a legtöbbjük sokat hozzátesz a főszálhoz. A Mindketten meghalnak a végénhez hasonlóan itt is fejezetenként más szemszögből láthatjuk a nagyvárost, ahol a különböző karakterek úgy találkoznak össze, hogy nem is tudnak róla. Adam Silverának erőssége nemcsak a fantasztikus elemek felépítése, de a New York-iak életének összefonása. Azonban noha itt jelen van a Halál-Hírek alapítója is, mint elbeszélő, ő nem tesz hozzá sokat a cselekményhez. Nem tudunk meg többet a cég hátteréről vagy arról, honnan tudják a telefonálók, hogy a vonal túlsó felén lévő egyén meg fog halni. Nem mondható el ugyanez a feleségéről, akinek fejezetei inkább a dolgozók lelkiállapotára és az egyébként sci-fi beütésű vállalat emberi oldalára fókuszál. Megjelennek más mellékszereplők is, mint Orion legjobb barátja és mostohatestvére, Dalma, valamint Valentino ikertestvére, a New Yorkba készülődő Scarlett. Az ő száluk, noha fontosabbnak tűnik a többi karakterénél, nincsenek annyira kibontva, mint amennyire a róluk szerzett információ alapján az olvasó szeretné.

Az egyiknek folytatás, a másiknak csupán a kezdet

Mégsem mondanám azt, hogy Az első, aki meghal a végén élvezhetetlen vagy kidolgozatlan lenne. Nem éri el, hogy úgy kötődj a két főszereplőhöz, mint az elődjeikhez. Azonban eléggé felkelti az érdeklődésedet ahhoz, hogy befejezd a regényt – ha másért nem, hát azért, hogy megtudd, ki és hogyan hal meg. Egyes fejezetek még azt a bizonyos törést is elérik, amitől az író többi könyve népszerű lett.

Mindenképp ajánlom azoknak, akik már olvasták az eredeti regényt, illetve akiknek nem idegen Adam Silvera munkássága. Ha nem is zárod magadba Oriont és társait, akadnak meglepetésvendégek, akiknek már a jelenléte is feldobhatja a veterán olvasó kedvét. Ezen kívül azoknak is érdemes kézbe venni a kötetet, akiket érdekelnek a coming-of-age drámák egy cseppnyi sci-fivel és némi romantikával. Valamint ajánlom azoknak, akik szeretik körüljárni az olyan témákat, mint a halál, vagy egy olyan “gépezet” hatásai, mint a Halál-Hírek. Egyedi olvasásélményt nyújt és a fordulatok egy egynapos könyvvé is tehetik, ha az embernek elég ideje van. Noha a valóságban nincs, aki időben figyelmeztessen minket a halálra, egy jó könyvre mindig van idő, nem?

Sorozatajánló: A rendkívüli

Hozzászólások