A YouTube dráma és a közösség romlása

A YouTube közösségéről egyre több videós alkot negatív véleményt. Nem sokkal ezelőtt hagyta abba a videózást SzandiMandi, pár napja pedig a Móni Szépségvilága csatorna tulajdonosa döntött úgy, hogy véget vet videós karrierjének. Két videóban, összesen majdnem három órában fejti ki az okokat, amiért úgy döntött, nem folytatja. Ezek között szerepelnek a rosszindulatú kommentek, és az, hogy a nézők a legrosszabb pillanatokban zavarják meg őt. A kommentekben láthatjuk, hogy nem sok támogatást kap Móni a döntésével kapcsolatban. Legtöbben még mindig a videó hosszára panaszkodnak, illetve önzőnek gondolják a lányt, az sem tetszik nekik, ahogy nézőihez szól. Mindkettőjüknek több, mint százezer feliratkozója volt.

Ha még visszább megyünk az időben, felhozhatjuk példának Alexet a Metalexovics csatornáról. Sokan szerették humoros munkásságát, de személyes okokra hivatkozva ő is elköszönt a YouTube-tól. Korábban az Arc nélküli manus-tól is el kellett búcsúznunk, aki szintén hatalmas rajongótábornak örvendhetett.

A közösségről sokan készítenek videókat, amikben elmondják, hogy mennyivel rosszabb lett az elmúlt időben. Köztük OwnMcKendry is feltöltött egy értekezést arról, hogy mi a véleménye ezzel kapcsolatban. A YouTube-erek közül sokan a fiatalokat okolják a romlásért. Itt a szerintük túl fiatal videósok megjelenéséről van szó, mint például az egyre inkább elhíresülő kiskamasz, Lovas Heni. A téma nagyon megosztó, vannak, akik szerint ez a hobbi sincs korhoz kötve, míg mások szerint szülői felelőtlenségről van szó. A kisebbekhez kötik még a Minecraft-ot is, amit sokan lenéznek, és szerintük  az ebből a játékból gyártott tartalom nem igényes.

Nem csak a fiatalabbakkal akadnak problémáik a YouTube-ereknek. A reakcióvideók, kihívásvideók és hasonló könnyen emészthető tartalmak szintén zavarják a munkájukra igényes videósokat. OwnMcKendry az ilyesfajta médiát „tartalmatlan tartalom”-nak nevezte. Ebben van igazság, ugyanis egy hasonló videót sokkal gyorsabb és egyszerűbb elkészíteni, mint mondjuk egy gameplay-t, vagy tutorial-t, valamint kevesebb kreativitást is igényel.

A rant videósok megjelenése bár nem újkeletű, de mostanság népszerűvé váló jelenség. Ők sok vitát és ellenszenvet szítanak a közösségben, a nekik nem tetsző alkotókat sokszor erős kritikával illetik. A közösség romlásával együtt lesznek egyre népszerűbbek a viták miatt. A rant szó önmagában az jelenti, hogy fellengző, dagályos szónoklat, szavalás. A rant videósok pedig azok a személyek, akik terjedelmesebb videók keretében járnak körül, fejtenek és elemeznek ki egy adott témát. Legyen ez a YouTube maga, vagy a függőség témája. Ilyen videókat gyárt például Haseo és VK Dániel.

Összefoglalva, a YouTube-on a közösség romlásának témája körül elég nagy a dráma. Lemondó videósok, rant-ek, válaszvideók szítják tovább a helyzetet. Neked mi a véleményed?

A YouTube csatornákat a nevekre kattintva érhetitek el.

Hozzászólások