KultúralifestyleStílus

A szülő és a barát szerepe az izgalmas élet mítoszában

Már mellőzhetetlen a közösségi média, lehetőséget adott mindannyiunknak arra, hogy megosszuk a barátainkkal, ismerőseinkkel, illetve ellenségeinkkel és idegen emberekkel a mindennapjainkat, miket szeretünk az életben, ha szomorúak vagyunk és még rengeteg dolgot, a lehetőségeink végtelenek. Vannak, akik megpróbálják a saját javukra kihasználni a Facebookot és az Instagramot, ezeken keresztül marketingelni, jobban beindítani a vállalkozásukat. Olyan is van, aki csak fantomként van jelen, nem posztol semmit, alig lájkol, de lát mindent. Ám talán mégis az olyan felhasználókból van a legtöbb, akik ezeknek a felületeknek a segítségével érik el, hogy olyan képet alakítsanak ki magukról, amit a valóságban, szemtől szemben talán nem tudnának, legalábbis ennyi emberhez biztos nem jutnának el. Influencerek, lifestyle bloggerek és ki tudja még hány fiatal lány pózol modellként fotókon, drága kellékekkel, VIP helyszíneken. És mi az, amit az átlagember gondol ezekről? Bárcsak én is megengedhetnék magamnak egy ilyen nyaralást! Bárcsak nekem is lenne pénzem ilyen márkás ruhára! Bárcsak én is egy IKEA katalógusban élnék!

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magunkat ilyen könnyedén befolyásolni és nyitott szemmel, nyitott elmével tekintsünk ezekre a képekre. A kamera nem csak véletlenül termett ott és lőtt egy spontán képet a tengerparton vagy valamelyik méregdrága európai városban. A hölgynek a csuklójára a karóra sem a semmiből nőtt oda. Sokan tudjuk, hogy a pénz kemény munkával terem meg. Egy olyan embernek pedig, akinek az élete nem áll másból, legalábbis az instája szerint, mint bulizásból, utazásból és szép helyeken való pózolásból, felmerülhet a kérdés, hogy honnan van a pénze mind erre.

Photo by Callie Morgan on Unsplash
Photo by Callie Morgan on Unsplash

Ugorjunk vissza 30-40 évet, mikor még a szüleink fiatalok voltak. Magyarországra a huszadik században rájárt a rúd, a szocializmusban pedig kevesen tudták elmondani magukról, hogy az általános szükségleteken túl meg tudnak engedni maguknak, illetve a gyerekeiknek valamit. Akár, ha csak egy cipőre lett volna szükség, vagy új téli kabátra, a régi, szakadt helyett, hát akkor várni kellett, gyűjtögetni és majd karácsonyra, szülinapra, húsvétra kaphattak újat. Ritkán volt annyi felesleg pénzből, hogy ünnepektől, alkalomtól eltekintve lehessen beruházni valamire. Ezek a gyerekek felnőttek. A legtöbbjük még emlékszik a gyerekkorára, hogy milyen volt, amikor egy új pár cipőre nem volt pénz, esetleg még ételből is a rosszabb, de olcsóbb minőséget kellett enniük. Mit akar ez a szülő? Hogy a gyereke ne úgy élje meg a gyerekkorát, a fiatalságát, mint ő. Vegyen új ruhát, ha arra van szüksége, legyen ötféle kabátja, hátha az egyik tönkremenne és soha, de soha ne nélkülözzön. Megtehessen mindent, amit a szülő fiatalként nem tudott. Sokszor a nevelés hiányának a hátterében is hasonló indokok állnak.

Egy olyan fiatalnak, aki még a szüleivel él, talán emellett dolgozik, nem kell kifizetnie a számlákat, így megmarad a pénze és még kap is hozzá, ha arról van szó. Ebből már bőven kitelik a parti minden héten és az akár havonta megújuló ruhatár. Ilyen, közel gondtalannak tűnő életvitel mellett könnyű a positive vibe-okat terjeszteni az instán, elmondani minden nap, hogy az élet szép, nincsenek gondok, pozitívnak kell lenni.

Olykor egy nagybevásárlás, hogy legyen meg minden kellék otthonra, vagy a számlák befizetése, hogy legyen víz és áram, olykor sokkal többe kerülhet, mint amiket az instagram celebek képein láthatunk, egy kiadós shopping, egy nyaralás és ki tudja még mi. Mivel még életben vannak és kifejezetten ápoltak, azt feltételezzük, hogy mindezt már a fent említett szükségletek kifizetése után még meg tudják engedni maguknak. Ezért hihetjük azt, hogy gazdagabbak nálunk, nekik bezzeg könnyebben jön a pénz vagy csak a pozitivitásuknak hála jobban tudják menedzselni az életüket. Pedig ilyesmiről sokszor szó sincs, egyszerűen nekik nem kell azzal foglalkozniuk, hogy legyen étel az asztalon, legyen mibe orrot fújni és folyjék a csapból a víz.

Photo by David Calderón on Unsplash

A szülők nagylelkű adakozásának a hátterében persze más is állhat a saját gyermekkorukon kívül. A tény, hogy játékot venni a gyereknek egyszerűbb, mint minden nap beszélni vele és nevelni, illetve rövidtávon jobban is fog szeretni, ha megkapja az új iPhone-t, mintha leszidnák a helytelen viselkedése miatt. A lusta vagy az időhiányban szenvedő szülőknek a könnyű út a jó megoldás. Később, mikor már túl késő talán feltűnhet, hogy valamit elrontottak. Rosszabb esetben csak helyeselnek. Ilyenkor elő lehet venni az érzelmi zsarolást, a racionálisnak tűnő indoklást, hiszen mi lesz a pici gyerekkel, ha nem tudja fenntartani az általa megszokott életvitelt? Lehet ilyenkor okolni a gyereket, aki ebbe nőtt bele? Hibáztathatunk bárkit azért, ahogy a szülei nevelték?

Ehhez a kirakatélethez szokott lányoknak két számításba vehető opciója van a level upra. A szülők szerepét átveszi egy férfi, vagy pedig tovább lépnek girlboss üzemmódba.

A kiegészítőként tartott barátnők, feleségek kultúrája már régóta él a köztudatban és viszonylag elfogadott dolog. Hiszen, ha egy nő önként úgy dönt, hogy neki megfelel ez az életmód, akkor kik a feministák, hogy ebbe beleszóljanak? Nagyon sok filmben, sorozatban, könyvben feltűnik a motívum, ahol a gazdag férfinak befolyásos munkája van, akár még egész híres is, talán a külseje sem borzalmas. A mellette megjelenő hölgy pedig egyértelműen gyönyörű, a legdrágább és legfrissebb ruhákat viseli és sok más dolga nincs, mint szépnek és engedékenynek lenni, megmutatni a világnak, hogy az ő életük a legtökéletesebb. Cserébe a férfi ellátja pénzzel. Ezek a kapcsolatok könnyen válhatnak abuzívvá, de talán legjobb esetben is személytelenek.

Photo by IN BOSSMODE on Unsplash

A girlboss jelenség már sokkal újkeletűbb a kirakatfeleségnél. A girlboss lány létére indít saját vállalkozást, karriert. Lány létére, mivel a feminizmussal kézenfogva estek át a ló túloldalára, ahol sokszor feltűnik a pozitív diszkrimináció.  YouTube csatornát indítanak, blogot vezetnek és miután sikeresen kiépítették az esztétikus, positive vibe lifestyle stílusukat, elkezdenek ingyen termékek után rongyolni. A sok követő, akik felnéznek erre a lányra az optimizmusa, látszólagos őszintesége és életvitele, talán még az erős női kiállása, feminizmusa miatt is rögtön rohanni fognak azokért a termékekért, amiket ő ingyen mintákért reklámoz a felületein. Kölcsönösen hasznos ez a kapcsolat a cég és a girlboss között. A cégnek csak pár ingyen terméket kell kiosztania a lifestyle példaképek között, hogy több százezer ember figyelmét felkeltse, akik potenciális vásárlók lehetnek. Hiszen, ha XY, akire mi annyira felnézünk ezt használja, akkor biztos nagyon jó!

Ezek mellett persze a girlboss foglalkozhat a saját vállalkozásával. Könnyedén indítja el, szerzi be az alapanyagokat, intézi el a papírokat, hirdet és ki tudja mivel foglalkozik még a nyaralások mellett. Nekik nem kell a semmiből építkezniük, a tömérdek rajongó mellett a szülők, illetve a barátok pénzbeli támogatása mindent elintéz. Tudjuk, hogy akinek sok pénze van, azelőtt több ajtó nyílik ki és ártatlanságot vásárolhat magának. Az anyagilag bőven ellátott influencereknek nem kell hosszú éveken keresztül gyűjtögetnie, tervezgetnie, minden kiadást többször átgondolnia és lassan elnyerni az emberek elismerését, tetszését.

Fontos megemlíteni, hogy az influencereknek, akármennyire negatív kifejezéssé nőtte ez ki magát, vannak jó képviselői is. Míg a legtöbben nem akarnak egyéni stílust kialakítani és nem törődnek a követőikkel, addig egy jó közösségi médiás példakép fel tud mutatni valamit, használja az agyát. Nem fogad el minden termékmintát azért, mert ingyen van és nem fogja az egekig magasztalni, ha rossz a minősége.

Photo by rawpixel on Unsplash

Milyen hatással van ez ránk, az átlagemberre?

Hát nem jóval, az biztos. Ahogy időtöltésként, jobb esetben gyors pihenésként végigpörgetjük az Instagram vagy Facebook feedünket és belefutunk ezeknek az embereknek a tökéletes életébe, sokszor rosszul érezhetjük magunkat. Lehetünk irigyek, amiért nekünk nem futja a márkás ruhákra vagy a tengerparti nyaralásra. És ha ez nem lenne elég, még különböző megoldatlan problémák is a vállunkat nyomják. Nem tudunk olyan gondtalanok lenni, mint ők és nem értjük nekünk miért nincs annyi pénzünk, miért nem nézünk ki olyan jól a spontán ellőtt fotókon és szelfiken. Pedig megvesszük a termékeket, megfogadjuk a semmitmondó tanácsaikat és elhisszük, hogy egy másik valóságban élünk, ahol van pénzünk iPhone-ra, de kajából már a legrosszabbat, legolcsóbbat vesszük.

Ez a cikk a Felnőtt szemmel című bloggal közös kollaborációban készült. Hasonló témákért látogassatok még el hozzá!

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.