Egészség

A stabil oldalfektetés életet menthet

Te mit tennél, ha látnál egy embert a földön feküdni? Azt gondolnád, hogy részeg, esetleg drogos? Hívnád a mentőket vagy rosszmájú megjegyzések közepette elsétálnál mellette? Vajon mennyiünkbe szorult annyi empátia, hogy segítsünk neki? És vajon mennyien reménykednénk abban, hogy valaki segít rajtunk fordított esetben? Esetleg ha egy szerettünk feküdne a földön összeesve, mi elvárnánk, hogy az életét megmentsék, mert haza várjuk. De mást is hazavárnak, azt, aki mellet elsétálsz legyintve, “biztos túl sok volt a buli az este”, “minek iszik ha nem bírja” mondatokat az orrod alatt morogva. Nem tudva, hogy rosszul van és eszméletét vesztette, aztán lehet, ha valaki még is negatív gondolatokat mellőzve, megnézi tud-e bármit is tenni annak az érdekében, hogy életben legyen, lehet hogy már késő. Mert benned nem volt annyi emberség, hogy legalább a mentőt ki hívd. Esetleg a “segít más, miért nekem kéne” elvet követve mosod a kezeidet.

Mit kell tenned, ha mégis segítesz a bajbajutottakon?

Ami a legfontosabb, győződjünk meg arról, hogy a helyszín ránk nézve biztonságos. Mert rendkívüli dolog az, ha segítünk a bajba jutottnak, de ha közben mi is megsérülünk, akkor mi leszünk azok, akik elsősegélynyújtásra szorulnak. Például ha látsz egy autóbalesetet, a sofőr beszorult az ülés és kormány közzé ,és műszaki mentésre van szükség, ráadásul a kocsi elkezdett kigyulladni, akkor ne menj oda hőst játszani. Ebben az esetben a legjobb ha felhívod a 112-es segélyhívót.

Ha megbizonyosodtunk afelől, hogy a helyszín biztonságos, reakció készséget nézzünk. Megszólítod Jó napot kívánok! Segíthetek?/ Hahó hall engem?, és ezzel egyidejűleg a vállánál megrázod . Ha nem válaszol abból már sejthetjük, hogy baj van. Következő lépésnél kérjünk segítséget a környezetünktől, határozottan szólítsunk meg egy bámészkodót vagy aki a telefonjával fényképez. Tipp: Ne azt mondjuk, hogy valaki jöjjön segíteni, mert akkor egymásra fognak várni, helyette mondjuk azt: Te gyere segíteni/Kérlek segíts nekem. Hangunk legyen határozott és magabiztosan nézzünk a szemébe. Amíg a segítőtársunk kihívja a mentőket, vizsgáljuk meg a sérült légzését.

A fejét a homlokánál és az állánál fogva szegjük hátra, fülünket az orr-száj nyílás fölé helyezzük úgy, hogy a tekintetünk a mellkas irányába nézzen. Legalább 10 másodpercig vizsgáljuk és a 3-as érzékelésre támaszkodunk.  Érzem, ahogy kifújja a levegőt, hallom, ahogy kifújja a levegőt, valamint látom a mellkas emelkedését, sülyedését.

Van légzése, tehát a sérült csak eszméletlen, szólunk a társunknak, aki addigra elmondta tartózkodási helyzetünket a diszpécsernek, megkérjük, hogy eszméletlen beteghez kérünk mentőt. Leírva hosszú folyamatnak tűnik, de amíg a segítő elmondja a nevét, a helyszínt, a sérültek számát, addig mi a légzését megvizsgáljuk és már tudjuk  jelezni a másik félnek, hogy  adja tovább az esemény jellegét.

Amíg a mentő meg nem érkezik, mi stabil oldalfekvésbe helyezzük a sérültet, légutak biztosítása miatt, persze csak ha nincs kizáró ok .

Mik a kizáró okok?

  • Gerincsérülés vagy annak gyanúja
  • Mellkas sérült esetén
  • Nyílt hasi sérülés
  • Medence sérülés vagy törés gyanúja
  • Nyílt combcsont törés
  • Egyes könyvek még megemlítik kizáró oknak a nyílt felkar törést is

Annak elkerülése végett, hogy ez a pozicionálás hasznos legyen és ne okozzunk nagyobb kárt, ismét megvizsgáljuk A fejtől kezdjük, megnézzük van-e rajta sérülés, ha van, ha nincs, folytatjuk tovább a vizsgálás menetét, további sérülések után keresve. Ezután jönnek a karok, elsőnek a tőlünk közelebb esővel kezdjük, a vállától lefelé, nyomkodjuk meg és egy kicsit csavarjuk rajta, mintha valakinek a 100 tű játékot játszanánk, csak gyengébben. Ha megvagyunk, ezt  a karját tegyük a feje mellé derékszögben, folytassuk a másik karjával, viszont ezt ne tegyük majd a feje mellé. Eztán jöhet a kulcscsontja, a bordái, a hasa, és a medence csontja. Végezetül majd a lábak és a gerinc, de ezt csak  a gyakorlattal rendelkezők csinálják.

A tőlünk távolabb eső lábát hajlítsuk be és a kezünkkel fogjuk meg, mert különben az eszméletlen alany eldől. Addig a másik kezünkkel fogjuk meg a tőlünk távolabb eső kezét, tegyük a sérült arcához a kézfejét, és a tenyerünket simítsuk a tenyerére. Ezután a behajlított lábánál fogva, fordítsuk magunkféle. Utána, a fejét ami már a kézfején pihen, kicsit emeljük meg, száját pedig nyissuk ki, ha hányadék jönne ki belőle, ne fulladjon bele. A lábait igazítsuk meg. Ha a mentő nem érkezik meg 20 percen belül, fordítsuk a másik oldalára.Szükség esetén kihűlés ellen takarjuk be.

Kép forrása: x

Hozzászólások