Életmód

A sörfogyasztás hatásai

Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztása már régóta előnyös lehet az emberi egészség számára. Más kérdés, hogyan, milyen hőmérsékletű és minőségű italt választunk, hiszen ennek nagy hatása lehet az életünkre. Amíg például a vörösorból elég lehet egy-egy deciliter, addig a sörből nyugodtan legurulhat akár egy korsó is, főleg a nyári melegben.

Ebben a cikkben a sörfogyasztásról írunk részletesebben, kitérünk a hatásaira, valamint a fogyasztási szokásokra egyaránt.

Mit tartalmaz a sör?

Sokan keveset tudnak a sörről, hiszen általában csak levesszük a polcról, aztán mehet a hűtőbe, utána pedig a hasunkba. A sör a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott alkoholos ital, amely nemcsak szénhidrátot, hanem aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint polifenolokat tartalmaz. Az egyik alapanyaga a komló virágzata, amely a sör 30 százalékos polifenol-tartalmáért felel. A másik fontos alapanyag a maláta, amely antioxidáns, daganatellenes, valamint gyulladáscsökkentő. Más kérdés, hogy ezeket a hatások a sörben, laboratóriumon kívül is kifejti-e jótékony hatását a szervezetre.

Sörfogyasztás

A sör mindig hidegen a jó, így a sörhűtő használata már-már kötelezőnek számít, főleg a nyári forróságban. A kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása azonban nem okozhat problémát, legalábbis egy egészséges májműködés esetén, így nyugodtan ihatunk belőle hétvégente a medence mellett. A sör csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét, ami azért előnyös, mert a magas koleszterin a keringési megbetegedések egyik legnagyobb kockázati tényezője. A nagy mennyiségű alkohol azonban rontja ezt az értéket, így csak óvatosan érdemes inni.

Az egészséges, nem dohányzó férfiakon elvégzett vizsgálatok mutatják, hogy a mérsékelt sörfogyasztás csökkenteni tudja az oxidatív stresszt, azonban a lebontása után szabadgyökök termelődnek, így csökken a glutation termelődése. Ez a sejtek legfőbb védekező eszköze az oxidatív stressz ellen. A sör emellett képes csökkenteni a magas vérzsír-tartalom érfalkárosító hatását, növeli a vérben lévő, érfalak javításáért felelős csontvelői eredetű sejtek mennyiségét.

Mikor nem szabad sörözni?

A sörivás nem ajánlott kiskorban, várandósok, serdülők, valamint alkoholfüggőség esetén. Nem árt ügyelni akkor, ha szívizom betegségben szenvedünk, ha depressziósak vagyunk, esetleg máj- vagy hasnyálmirigy problémával küzdünk.

A legjobb hőmérséklet a sör számára

Aki azonban a nyári időszakban szeretné hűteni magát sörrel, annak nem árt figyelembe vennie pár dolgot. Minden olyan sör, amit az ember nem kóstolgatni akar, ízlelgetni vagy éppen elemezgetni, azt nyugodtan lehet 0-4 fok között tárolni. Mivel az alkoholmentes sörökben általában sok cukor van, így minél hidegebb, annál kevésbé édes.

Ami viszont a kicsit melegebb hőfokot illeti, a láger söröket érdemes 4 fok felett fogyasztani, ugyanígy a vékony felső erjesztésű söröket, mint a világos lágerek, a gyümölcsös és édes változatok, valamint a belga italok.

Hozzászólások