Könyvek

A. F. Brady – Vakság

A Vakság elolvasása után még napokig a történet hatása alatt álltam, mivel olyan témákat dolgoz fel, melyek a legkeményebb embert is le tudják gyűrni a lábáról. Drog, erőszak, szexuális bántalmazás és függőség. Mindezek mellett pedig ott van az a fojtogató légkör, amit egy piszchiátriai intézet nyújt.

A történet szerint Sam James a Typhlos pszichiátriai intézetben dolgozik, ami akárcsak a legtöbb embert, őt magát is megviseli. Alkoholista lesz és mindemellett olyan párkapcsolatban él, ahol párja bántalmazza őt. Tudja, hogy mindez nincs rendben, mégis megelégszik vele. A látszatnak él, próbálja elhitetni mindenki mással, hogy milyen boldog, valamint, hogy ő és Lucas a tökéletes álompár, hiába veri őt a férfi és csalja meg folyton folyvást.

Mindezek ellenére a munkahelyén ő az üdvöske, egyik páciens sem tud kifogni rajta és minden nehéz esetet hozzá osztanak be. Így van ez akkor is, mikor Richard megérkezik az intézetbe. De vajon Richardnak mi baja? Miért nem hajlandó kitölteni az aktáját, amiben nem szerepel semmi? Miért ült börtönben? Vajon Sam, a saját problémái ellenére megbírkózik ezzel a nehéznek bizonyuló esettel, amelyel korábban elvileg egy pszichológus sem?

Ezek mind igen izgalmas cselekményre utalnak, és tulajdonképpen az is, mert Samnek rengeteg problémával kell megküzdenie nap mint nap. Pontosan ezért volt végig feszültség a történet alatt, vártuk a robbanást, a csalódást, a szorongást, hogy mi fog történni, melyik pillanatban bukik le Sam, hogy ő maga is beteg, illetve hogy mi fog történni Richarddal. Illetve azt is, hogy vajon valaki keresztbe akar tenni neki? Esetleg valaki a bukását várja? De az igazság az, hogy semmilyen csattanó nem történt, semmilyen olyan dolog, ami miatt thrillernek lehetne nevezni a Vakságot. A történet sokkal inkább egy lélektani regény, amely Sam James életét dolgozza fel.

Mindemellett a csalódás mellett azonban nem volt egy rossz regény. Bár a történet vége kiszámítható és nem ér meglepetés minket, azonban igen komoly érzelmi töltetnek van kitéve az olvasása alatt az ember, ugyanis a főszereplő egyáltalán nem tökéletes,  hanem olyan, akinek komoly, de mégis igen emberi problémái vannak. Olyanok, amik bárkivel megtörténhetnek.

Személy szerint én másra számítottam, sajnáltam, hogy nem voltak cselekménydúsabbak az események, azonban azt nem hogy elolvastam, mert A. F. Brady nem ír rosszul, sőt, kifejezetten tetszett a történetvezetés. Érdekes volt, ahogy a fejezetek el voltak osztva, az, hogy tulajdonképpen három részre volt szedve az egész, Sam karaktere pedig nagyon érdekesre sikerült. Igazándiból a csalódást tényleg csak az okozta, hogy rosszul van bekategorizálva és az ember másra számít olvasás előtt.

A Vakságot olyan embereknek ajánlom, akik kicsit jobban bele szeretnének látni a függőség vagy az erőszak világába. Akik nem félnek egy olyan történettől, aminél nem a cselekményen van a hangsúly, hanem sokkal inkább a személyiségeken és a problémákon.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Andrea Owen – Hogyan ​ne érezd magad sz*rul

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?