Könyvek

5 ok a Botticell-titok mellett

A sok modern regény után a kezembe akadt egy történelmi könyv, ami a vártakat felülmúlva teljesen magával ragadott, és meg is írom miért tudom csak ajánlani nektek, mert itt aztán minden van, ami az olvasót magával ragadhatja. 

1. Rejtély

Ha ismeritek Dan Brown regényeit (pl. Da Vinci kód), akkor a Boticelli-titok sem fog olyan messze állni tőletek. A különbség az, hogy Marina Fiorato igazán testközelbe hozza nem csak a nyomozást, de magát a reneszánsz Itáliát is. A modern eszközök helyett a szereplők csak az eszükre és a könyvekből szerzett tudásukra hagyatkozhatnak, miközben mi is okosabbak leszünk, hála a sok olasz kifejezésnek, amiket az írónő ismertet velünk.

AH magazin (@ahmagazin) által megosztott bejegyzés,

2. Történelem és művészet

Első hangzásra a történelem száraznak tűnhet, főleg, hogy a reneszánsz témáját már mindenki unásig hallgatta az iskolában. Kérdezhetnétek, mi izgalmas van egy unalmas, régi korokról szóló történetben? Én erre csak azt tudom mondani, hogy még nem ismeritek az írónő stílusát, ami legalább olyan pörgős, mint egy turmixgép. Elég ügyes abban, hogy fenntartsa az érdeklődést és pár oldal után már mindenkit magába tud szippantani Firenze és a többi olasz városállam. Olyan szokásokat és hagyományokat ismerhetünk meg, amik túlmutatnak az iskolai órákon és kétséget kizárólag meg fogjátok jegyezni ezeket. Ráadásul olvasás közben híres történelmi személyek tűnnek fel, olyanokat mint Boticelli vagy a híres Lorenzo de Medici. Igaz, a sztori nagy része kitaláció, mégis érdekes belegondolni a lehetőségbe, ahova ez az egész nyomozás vezet, nem mellesleg pedig a reneszánsz egyik leghíresebb festményét töviről hegyire végigtanulmányozhattok. Ez a festmény pedig nem más mint a Primavera. Olyan sok szimbólum van rajta, első ránézésre is elgondolkodtatja az embert.

3. A szereplők

Az előző pontban említettem, hogy sok olyan híres ember felbukkan a regényben, akiket már jól ismerhetünk, és nem kevés izgalmat nyújt találkozni velük, mint hús vér emberekkel. Ám a két főszereplő (eleinte) átlagos emberek, majd belekeveredve ebbe az összeesküvésbe már a saját életükért menekülnek. Muszáj elárulnom, hogy nem unalmas karakterekről van szó, akiknek a sémáját már untig ismerjük. A főszereplőnk neve Luciana, aki nem más, mint egy firenzei prostituált, mocskos szájjal, szabados felfogással és állhatatos jellemmel, nem mellesleg pedig csodaszép nő. Ő meséli el nekünk az egész kalandot, amibe belekeveredett. Így, hogy már tudjátok ezt az információt, elég csak belegondolnotok, milyen lendületes és humoros lehet egy nyomozást végigkövetni egy ilyen szereplővel. Ám ha ez nem lenne elég hab a tortán, nem akárkivel akad össze ez a cseppet sem tiszta előéletű hölgy. A férfi, akivel összeköti a veszély és a nyomozás, nem más, mint Guido barát, egy papnövendék. A kettejük közötti ellentét és lassan kialakuló barátság adja a dinamikáját a cselekménynek.

4. A románc

Nem nagy meglepetés, ha elárulom, hogy hamar kialakul a szerelmi szál a két főszereplő között (hasonlóan, mint ebben a könyvben). Ám ez mégsem az a hagyományos románc, amit megszokhattunk a könyvekből, főleg ha történelmi témájúak. Szenvedélyes, az igaz, de egyáltalán nem fennkölt, hiszen gondoljunk bele, hogy kikről is van szó. Ám ez nem minden, aki alapjáraton nem rajong a szerelmes történetekért, annak ez a kapcsolat tökéletesen meg fog felelni. Mivel a nyomozáson van a hangsúly és az érzelmek csak emellett jelennek meg, sokkal jobban tudjuk értékelni a két főszereplő kapcsolatát. Ami amúgy nem problémamentes és legalább olyan izgalmas fordulatokat tartogat mint a cselekmény. Apropó…

5. A fordulatok

Vannak! Nem csak egy, nem csak kettő, hanem az egész regény tele van velük. Az olvasó Lucianával és Guidoval együtt fogja fürkészni a Primavera apró részleteit, együtt fogja törni a fejét a szokatlan párossal és velük együtt keveredik bele ebbe a monumentális kalandba. Aztán egyre csak jönnek a meglepetések. Minden fejezet végén valami váratlan, valami izgalmas történik, ami miatt muszáj folytatni az olvasást.

 

forrás: historyandotherthoughts, instagram.com/ahmagazin

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.