Kultúra

5 érdekesség Japánról

A felkelő nap országa rengeteg izgalmat és kalandot ígér. Egyedülálló kultúrája, a hagyomány és a rohamosan fejlődő technika keveredése olyan egyedülálló élményt nyújt, amivel kevés ország tud versenyezni. Rengeteg olyan apróság jellemzi Japánt, ami számunkra szokatlan vagy meglepő lehet, de a legtöbben ezért is érdeklődnek iránta annyira. Ezúttal 5 érdekességet olvashattok a távoli országról.

Kardok és kések

1876-ban rendelet tiltotta, hogy az emberek nyilvánosan kardot hordjanak maguknál, annak érdekében, hogy a szamurájokat megfosszák a hatalmuktól. Japánban a mai napig jogszabály van arra vonatkozólag, hogy csakis az állam által engedélyezett antik vagy japán kardok birtoklása engedélyezett. A regisztrált kardkészítők nem változtathatnak a kardkészítés módján, még a felhasznált alapanyagot is a hagyományos úton kell feldolgozniuk. A szigorú szabályozások által drasztikusan csökkent a kardok iránti kereslet, így sokan inkább késeket kezdtek el helyette készíteni. Mivel a technológia rengeteg fejlődött és a késekre nem vonatkoznak ugyanilyen szigorú szabályozok, így a mostani profi séfkések élesebbek lehetnek, mint egy katana.

Fogamzásgátló

A fogamzásgátló az egyik legkevésbé elterjedt védekezési mód az országban. Ennek egyik oka, hogy relatív későn lett engedélyezve a használata. Annak ellenére, hogy már a hatvanas években felmerült a kérdés, hogy legalizálják-e, egészen 1999-ig nem hagyták jóvá a döntést. Sokan még ma is félnek a használatától, hogy káros vagy egészségtelen lehet, ezért Japánban meglepően alacsony a fogamzásgátlót használók száma, mindössze 3%-ra tehető. Jelenleg azon dolgoznak, hogy szélesebb körben megismertessék a társadalomban a fogamzásgátló előnyét, például endometriózisban szenvedő betegek esetén.

Automaták 

Japán szinte teljes területén megtalálhatóak az automaták, amikből minden elképzelhető dolgot meg tudunk vásárolni. Még a szokásos italautomaták is sokkal fejlettebbek, mint az itthoniak, télen például akár üveges meleg italokat tudunk vásárolni forgalmasabb csomópontoknál. De ez talán még a legkevésbé szokatlan, hiszen léteznek olyan automaták is, amik játékokat, arcmaszkokat, friss gyümölcsöt, fehérneműt, nyakkendőt vagy konzervkenyeret árulnak. Ráadásul már vannak olyan éttermek is, amik csak különböző ételautomatákból állnak, azzal a különbséggel, hogy a szokásos nassolnivalók helyett frissen sült pizzát vagy ráment kínálnak.

Macskaszigetek

Több macskák által uralt sziget is létezik Japánban, az egyik legismertebb az Aoshima, ahol háromszor annyi cica él, mint ember. Az aprócska szigetre eredetileg azért hozták be a négylábú kedvenceket, hogy megakadályozzák a halászhajókon élő egerek elszaporodását, a macskák száma azonban rövidesen drasztikus növekedésnek indult. Tashiro-jima a második legnépszerűbb macskasziget. A lakosok szerint szerencsét és gazdagságot hoznak, egyfajta kabalaállata lett a szigetnek és hogy kellőképpen kifejezhessék tiszteletüket, a sziget közepén felállították a Neko-jinja névre hallgató macskaszentélyt.

Tetoválás

Japánban a tetoválásokat gyakran a bűnözéssel és a veszéllyel hozzák összefüggésbe. Ennek egyik oka, hogy a múltban tetoválással jelölték meg azokat az embereket, akik valamilyen bűntettet követtek el, ezenfelül a bűnszervezetek tagjai is tetoválásokkal bizonyították hűségüket. Ezek az összefüggések mélyen begyökereztek az emberek gondolkodásába és bár kezd pozitív irányban megváltozni a tetoválások megítélése, leginkább a fiatalok körében, a közvélemény még mindig elítéli. Épp ezért a legtöbb onsen (japán forró vizű fürdő) és uszoda látogatása még mindig tilos, bár vannak már olyan helyek, amik engedélyezik a belépést, amennyiben a tetoválást tapasszal eltakarják.

Hozzászólások