39 dolog, amit nem tudtál a Harry Potterről

A Roxfort és annak lakóinak rajongói múlt héten örülhettek, ugyanis június 26-án volt húsz éve, hogy J. K. Rowling kiadta a Harry Potter első kötetét, és útjára engedte a Kis Túlélőt. Ennek tiszteletére összegyűjtöttünk  egy csomó érdekességet, melyekről talán még sosem hallottatok.

1. Voldemort képtelen a szeretetre, mivel szerelmi bájital hatása alatt fogant.

2. Joanne Kathleen elárulta, azért tette Harryt szemüvegessé, hogy ez emlékeztesse arra, hogy ő is sebezhető.

3. A hatalmas termetű Hagridot játszó Robbie Coltrane volt az első színész, akit szerződtettek a filmekhez.

4. Hagrid figuráját egy pokoli motoros ihlette. J. K. Rowling találkozott a Hell’s Angels egyik tagjával, egy óriási és rémisztő külsejű férfival, aki azonban a kertjéről beszélt, és arról, hogy milyen rossz évük volt a petúniáknak.

5. Kínában több Harry Potter hamisítvány is megjelent, például Harry Potter és a leopárd séta a sárkányig, Harry Potter és az arany páncél, Harry Potter és a végső leszámolás. A Nokamu 11 különböző verziót sorol fel.

6. A Tom Denem – Nevem Voldemort anagramma szinte minden nyelvben más, hogy értelmes legyen. Az angol eredetiben “Tom Marvolo Riddle” lesz “I am Lord Voldemort. A franciáknál “Tom Elvis Jedusor – Je suis” Voldemort, a spanyoloknál “Tom Sorvolo Ryddle – Soy Lord Voldemort”…

7. A mugli kifejezés angol eredetije, a muggle még 2003-ban bekerült az Oxford English Dictionary szócikkei közé.

8. Ugye emlékeztek Trelawney-professzorra, akiről azt hiszik, hogy a jóslatai nem jönnek be? Iletve nem hisznek neki. A varázsló nagyanyját Cassandrának hívták. A görög mitológiában Kasszandra gyönyörű nő volt, Apollón isten beleszeretett, és a  szerelméért cserébe azt kérte a lány az istentől, hogy ajándékozza meg a jóslás képességét. Miután megkapta, amit akart Kasszandra elutasította Apollónt. A dühös isten büntetésül azt rótta ki a hercegnőre, hogy jóslataiban soha ne higgyen senki, és emiatt szenvedjen egész életében.

9. Az elmúlt években számos teória kapott lábra a rajongók részéről; ezek közül Rowlingnak az a kedvence, hogy Dumbledore valójában maga a halál. Az írónő szerint ez a gondolatmenet még stimmel is!

10. James Potter, Harry elsőszülött fia 2015-ben iratkozott be a Roxfortba. Erről az írónő bájos tweetben emlékezett meg: „Éppen Edinburgh-ban vagyok, ha valaki a King’s Crosson jár, kívánjon a nevemben szerencsét James S. Potternek. Ma kezdi a Roxfortot” – így szól a tweet.

11. Piton legendás patrónusát mindenki ismeri, hiszen Lilyvel való kapcsolata miatt őz formája szíveket facsar össze, amióta először olvastunk róla a könyvben. Azt viszont kevesebben tudják, hogy Piton az egyetlen halálfaló, aki képes patrónust idézni.

12. Piton első mondata Harryhez sokkal többet jelent, mint gondoltad: “Mit kapok, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?” Az aszfodélosz egy liliomfajta – ez máris utalás Lilyre. Ezenkívül a viktoriánus virágnyelv szerint a jelentése, hogy “a sírig kísér a megbánás”, az üröm pedig valaminek a hiányát jelenti, és a mély bánatot szimbolizálja. Tehát Piton ezen mondatának második jelentése az, hogy nagyon bánja Lily halálát és hiányzik neki.

13. 6-2-4-4-2 – Arthur Weasley ezt a számot pötyögi be a telefonfülkébe, amivel Harry társaságában a Mágiaügyi Minisztériumba utazik. Ha bepötyögjük ezt egy hagyományos utcai telefonba, akkor az jön ki a számsorhoz rendelt betűkből, hogy MAGIC, vagyis mágia.

14. Amikor az ötödik részben Petunia tudja, mik a dementorok, azt mondja: “Egyszer régen… hallottam, mikor az a rémes alak beszélt róluk neki” Mi, Harryvel együtt arra a következtetésre jutottunk akkor, hogy Jamesre gondol Petunia – valójában azonban Pitonra gondolt, hiszen mint később kiderül, kihallgatta amint Piton az Azkabanról mesélt Lilynek.

15. Piton Cokeworth városában élt – ez az a város, aminek a határában a levelek elől menekülve a Dursley család és Harry megszállnak a Bölcsek kövében, mert Mr. Dursley úgy érzi, ott nem éri őket utol a varázslat. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, hiszen pont Piton, Harry egyik legnagyobb védelmezője lakott nem sokkal messzebb. A magyar fordításba Porf-Esek néven került be a város.

16. Voldemort nevét a világon egyedül Rowling ejti helyesen. A Voldemort neve végén a t néma, de Rowling biztos benne, hogy egyedül ő ejti így.

17. A britek jobban ismerik a kviddics szabályait, mint a krikettét. Méghozzá tizenhatszor jobban. Rowling azt twittelte, hogy büszke erre. Nem, nem a krikettről van szó.

18. Donald Trump rosszabb, mint Voldemort. Sőt, Voldemort „sehol sem volt” Trumphoz képest. Az amerikai milliárdos vállalkozó–elnökjelöltet már többször hasonlították változóan népszerű történelmi figurákhoz. Voldemort neve akkor bukkant fel, amikor Trump azt nyilatkozta: megtiltaná, hogy muszlimok az Egyesült Államokba utazzanak vagy bevándoroljanak.

19.Tom Feltont először Harry és Ron szerepére hallgatták meg, végül ő lett Draco Malfoy.

20. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása közben be kellett varrni Tom Felton roxforti talárjának zsebeit, mert a színész örökké dugikaját csempészett be a jelenetek alatt.

21. Amikor a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. horcruxos jelenetében Harry és Hermione megcsókolta egymást, Rupert Grintet ki kellett küldeni a forgatásról, mert nem tudta abbahagyni a vihogást.

22. A roxforti tanulmányait követően Luna Lovegood természettudós lett, és a munkája során találkozott Rolf Salmanderrel, akivel később összeházasodott. Rolf nagypapája Göthe Salmander volt, akit most A legendás állatok és megfigyelésük című filmben láthattok.

23. Ha az apján múlik, akkor Draco Malfoy a Durmstrang Intézet tanulója lett volna, ám az anyja nem akarta túl messzire küldeni a fiát.

24. A King’s Cross 7½. vágányáról indul az a távolsági járat, amely megáll minden csak varázslók lakta európai faluban.

25. Stephen King egy kézzel írt kritikában, amit a Harry Potter és a Főnix rendjéről írt az Entertainment Weeklynek, a legjobb fiktív gonosznak nevezte Dolores Umbridge-et Hannibal Lecter óta.

26. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása előtt a rendező, Alfonso Cuarón arra kérte a három főszereplőt, hogy írjanak fogalmazást a karakterükről. Emma Watson 16 oldalt írt Hermionéről, Daniel Radcliffe 1 oldalt írt Harryről, Rupert Grint pedig egyetlen mondatot sem vetett papírra.

27. Ugyanennek a filmnek a végefőcímében egy szerelmi légyott szúrható ki. A baloldali sarkot figyeljétek!

28. A Tűz serlege stáblista után a készítők kiemelten fontosnak tartották beletenni a: “No dragons were harmed in the making of this movie.”, vagyis “A forgatás alatt nem sérültek meg sárkányok.” mondatot.

29. Harry Potter híres villámcsapás alakú hegét a sminkesek egész pontosan 5800 alkalommal készítették el.

30. Hedviget összesen 3 bagoly alakította a filmekben. A nevük Gizmo, Ook, és Sprout.

31. A halálfalókat (Death Eaters) eredetileg így hívták: ”Knights of Walpurgis.”

32. Neville azt kérte a Süvegtől, hogy a Hugrabug-ba tegye, mert megfélemlítőnek tartotta a Griffendél bátorsággal kapcsolatos hímevét.

33. J.K. Rowling azt mondta, hogy őt a Hugrabugba osztotta be egy online Teszlek teszt.

34. A film utolsó jelenetében, 19 évvel később, feltűnik Tom Felton barátnője, mint Draco Malfoy barátnője, Astoria Greengrass.

35. Voldemort azért kopasz, hogy ne tudják felhasználni a haját a Százfülé főzetben.

36. A patrónus sokszor mutálódik egy szerettünk patrónusának képére, mivel gyakran velük kapcsolatos a boldog gondolat, ami előhívja.

37. Mindkét nagy mókamester, Sirius Black és Fred Weasley is mosolyogva ment a halálba.

38. Az egyetlen eset, mikor Fred és George öregen látták egymást az volt, mikor bedobták nevüket a Tűz Serlegébe.

39. Az írónő majdnem beleszőtte Dudley-t az epilógusba, amint ott áll a 9 és 3/4. vágányon a gyermekével, aki varázslónak született.

Források: Starity.hu, Life.hu, Szeretlek, Magyarország!, Éva Magazin, Deszy Könyvajánlója, KönyvesBlog, Origo, Megablog, Harry Potter, 2perc, Középsuli.hu, Cool.hu, Amino

Hozzászólások