Média

35 éves a Totoro – A varázserdő titka című film

A Totoro – A varázserdő titka (japánul: Tonari no Totoro) egy 1988-as japán animációs fantasy film, amelyet Hayao Miyazaki írt és rendezett, a Studio Ghibli pedig a Tokuma Shoten számára animálta. 

Hogy miről szól ez a mesefilm?

A Totoro két fiatal lány, a 10 éves Satsuki és 4 éves húga, Mei történetét meséli el. A két lány az apjukhoz költözik egy vidéki házba, hogy közelebb lehessenek a kórházba került édesanyjukhoz. Satsuki és Mei rájönnek, hogy a közeli erdőt varázslatos lények (Totoro-k) lakják. Hamarosan összebarátkoznak velük és ezáltal több mágikus kalandban lesz részük.

A filmben Noriko Hidaka, Chika Sakamoto és Hitoshi Takagi adják az 1988. április 16-ai premierjében a hangjaikat a karaktereknek. Az angol Elle Fanning és Dakota Fanning szinkronhangjaikkal készültek. A magyar szinkronhangok pedig: Bálint Sugárka, Molnár Ilona, valamint Rajkai Zoltán voltak.

A mesefilmről korábban már írtunk pár mondatot, ahogy arról is milyen mondanivalóval rendelkezik, amit könnyedén, szórakoztatva ad a tudomásunkra Hayao Miyazaki. A Totoro olyan témákat dolgoz fel, mint az animizmus, a sintó szimbolika, a környezetvédelem és a vidéki élet örömei.

A háttértörténet

Részben önéletrajzi jellegű, ugyanis amikor Hayao Miyazaki és testvérei gyerekek voltak, édesanyja kilenc évig gerinctuberkulózisban szenvedett, és ideje nagy részét kórházban töltötte. Azt sugallják, de soha nem derül ki a filmből, hogy Satsuki és Mei anyja is tuberkulózisban szenved. Egyszer azt mondta, túl fájdalmas lett volna számára a film, ha a két főszereplő lány helyett fiúk lettek volna.

Azt is elmesélte Miyazaki, hogy eredetileg egy lány karakter volt a főszereplő, de feszültséget akart és úgy érezte, hogy ez nem megy egyetlen lánnyal, ezért kettő lett belőlük. Az eredeti lányban Satsuki és Mei vonásai voltak, és 7 éves volt: félúton Satsuki (10) és Mei (4) kora között. A plakáton ezért van csak egy lány, amely az eredeti ötletet tükrözi.

Mindezek mellett a film helyszínét az a gyönyörű terület ihlette, ahol Miyazaki élt. A film Tokiótól körülbelül egy órás autóútra játszódik a tokorozawai Sayama Hillsben, ahol Miyazakinak van egy otthona. Gyakran sétált a városban, és megcsodálta a buja tájat, amely a film hátterének nagy részét ihlette.

Ha nem Tokorozawában élnék, Totoro soha nem született volna meg – idézte Suzuki Miyazakit a Comicbook.com szerint.

A területet ma “Totoro-erdőnek” hívják és a rajongók meglátogathatják a Kurosuke Házában található Totoro-szobrot, amely hasonlít a filmben szereplőhöz.

Honnan jött még az ihlet?

Az Alice Csodaországban című mesefilm ihlette. Van néhány egyértelmű párhuzam az Alice Csodaországban klasszikus meséje és a Totoro között. Az egyik, amikor a fiatal Mei először találkozik a chibi-totoróval, ehhez lehet hasonlítani azt, amikor Alice követni kezdte a fehér nyulat. Egy másik érdekes hasonlóság a filmben a Catbus, amely pimasz vigyorral büszkélkedhet, és erősen hasonlít a Cheshire Macskára. Tágra nyílt szemekkel és széles mosollyal a Catbus bizonyos tekintetben a Cheshire macskához hasonlíthat, de a busz általános kialakítása és a fluoreszkáló patkánylámpák egyértelműen Miyazaki alkotásai. Nem hiába nevezik Miyazakit a „Japán Walt Disneyjének”. Lenyűgöző életműve, amely magába foglal számos csodálatos animációs mesefilmet, önmagáért beszél, és nagyjából ugyanolyan híressé vált világszerte, mint Walt Disney.

Még több érdekesség a Totoro mesefilmről

  • A két lány, Satsuki és Mei neve a május szó játéka. A “Satsuki” egy régi japán szó, amely májust jelent, a “Mei” pedig az angol “May” szó japán kiejtése. A mei japánul csírát is jelent. A mei-mei kínaiul kistestvért jelent.
  • A két nővér neve valójában szójáték a „május hónapja”.
  • A 2005-ös japán világkiállításon Satsuki és Mei háza mintájára egy klasszikus japán ház épült és nyílt meg a nagyközönség számára.
  • A Totoro név a japán „troll” szóhoz kapcsolódik.
  • A filmben Totorót az erdő szellemeként ismerik. Egyesek megjegyezték, hogy szokatlan alakja többféle hatásra vezethető vissza. Úgy tűnik, hogy a Totoro karakterterveit különféle állatok ihlették, köztük a japán mosómedvekutyák, az úgynevezett tanukik és a macskák.
  • A Studio Ghibli filmek arról ismertek, hogy megörökítik a természet szépségét.
  • Totoro a Studio Ghiblinek a kabalája.
  • Itthon 2007. októberében láthattuk először.
  • A Totoro világméretű kritikai elismerést kapott, és globális kultuszt halmozott fel.

Ti láttátok már a mesefilmet vagy bármely Hayao Miyazaki alkotást?

Hozzászólások