Könyvek

21. Század Kiadó megjelenések – 2020 tél, tavasz

A februári megjelenés sorozat még nem ért véget. Az Athenaeum Kiadó és az Agave Könyvek után megérkeztünk a 21. Század újdonságaival is, amelyek legalább annyira érdekesek mint azok, amiket eddig bemutattunk.

Sally Rooney neve rengeteg magyar olvasó agyába bevéste magát a Normális emberek című kötetével, ami méltán beleillik a kiadó KULT sorozatába. Nem is csoda, hogy a BBC egy 21 részes sorozatot készít belőle. A Baráti beszélgetések a fiatalok életének veszélyes pillanatairól íródott, kíváncsian várjuk!

Sally Rooney – Baráti beszélgetések

Várható megjelenés: 2020. április 23.

Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…

A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

Philip Rothn következő kötete is hamarosan érkezik. Olvastuk már tőle az Apai örökséget, a Nemezist és az Isten veled, Columbust is, most pedig a Düh fog megjelenni. Érdemes figyelni a kiadó új köntösben megjelenő életműsorozatait, mert gyönyörűek mind Roth, mind pedig John Updike vagy éppenséggel Paul Auster újabb kiadásai, csak hogy pár nevet említsek.

Philip Roth – Düh

Várható megjelenés: március

Az Isten veled, Columbus és a Nemezis – az író legelső és legutolsó könyve – után Philip Roth-sorozatában a 21. Század Kiadó most egy másik késői kisregényt ad közre, a koreai háború idején játszódó Dühöt, amelynek ugyancsak fiatal a hőse.

Milyen döntések alakítják végzetesen az életet? Hogyan állja az egyén a körülmények csapását? Philip Roth itt is ezt vizsgálja.

Amerika, 1951, a koreai háború második éve. A szorgalmas, törvénytisztelő Marcus Messner az ohiói Winesburg vidéki, konzervatív főiskoláján kezdi meg másodéves tanulmányait. Szülővárosából, Newarkból menekül ide, mert apja már-már esztelenül félti a felnőtt élettől: az idősebb Messner valójában attól retteg, hogy egyetlen fia a koreai frontra kerül, vagyis a halálba.

Winesburgben Marcus, aki igyekszik megtalálni a helyét egy másfajta amerikai világ szokásai és korlátai között, többször szembekerül a bigott dékánnal, és beleszeret a szépséges, de sérült lelkű Oliviába. Marcusban ütközik egymással a szerelem és a szülők iránti szolidaritás, az önérzet és a kötelességtudás, a megalkuvást nem ismerő intellektus és a naivitás, s mindez olyan ballépésekhez vezet, amelyek együttesen tragikus vétségnek bizonyulnak.

A Düh – akárcsak a Nemezis – igazi modern kori sorstragédia, melyből 2016-ban az eredeti Indignation címen az USA-ban film is készült.

Fentebb már említettem Paul Auster nevét, így gondolom nem lepődtök meg ha a következő kötet nem más, mint a szerző Mr. Vertigo című regénye. Ha szerintetek is gyönyörű, na meg érdekes a többszörösen díjazott szerző legújabb, pikareszk regényére, akkor ne habozzatok beszerezni a megjelenés után! Mi olvastuk már a Timbuktut, Az orákulum éjszakáját és a Leviatánt, és azokat nagyon szerettük.

Paul Auster – Mr. Vertigo

Várható megjelenés: február

Paul Auster hosszú évek óta a Nobel-díj várományosa, számtalan irodalmi díj birtokosa, könyveit harminc nyelvre fordították le. Művei most a 21. Század Kiadó új életműsorozatában jelennek meg.

A Mr. Vertigo szédítő pikareszk regény, cselekménye az 1920-as években kezdődik. Az árva főszereplő, Walt igazi csodagyerek, országos hírnévre tesz szert. Mestere, Yehudi, Kansas államban működtet cirkusztársulatot. A titokzatos, magyar zsidó származású különc St. Louis utcáiról mentette meg a fiút, hogy aztán megtanítsa a levegőben járni.

Vándorútjuk során színesebbnél színesebb alakokkal – tolvajokkal, gonosztevőkkel és a Klu-Klux-klán tagjaival – hozza össze az őket az élet, majd a chicagói maffia tagjai is felbukkannak. Walt növekvő hírneve az ország fejlődéstörténetének tükörképe és egész Amerika sorsának szimbóluma.

John Updike életműsorozata is folytatódik, mégpedig ezzel a csodálatosan szép borítójú A kentaurral! A történet egy görög, mitikus történet újra gondolása, egy apa-fiú kapcsolaton keresztül bemutatva.

John Updike – A kentaur

Várható megjelenés: február

A Kentaur egy görög, mitikus történet újramondása modern környezetben. Updike a Nyúl-sorozat első könyvét követően és A Farmot megelőzően írta, az USA-ban eredetileg 1963-ban jelent meg.

Kheirón egy bölcs, nemes lelkű kentaur volt, aki fájdalmas sebet kapott, mégsem volt képes meghalni és lemondott a halhatatlanságáról Prométheusz javára.

Updike huszadik századi változatában az Olymposzból egy kisvárosi középiskola lesz, Kheirónból George Caldwell középiskolai tanár, Prométheusz pedig nem más, mint Caldwell tizenöt éves fia, Peter.

Kheirón agóniáját Caldwell életének utolsó három napja örökíti meg, amelyről az amerikai Nemzeti Könyvdíj zsűrije azt írta:

„…merész beszámoló egy apa-fiú konfliktusról, amelynek során az apa rengeteg mindent nem képes kifejezésre juttatni, fia viszont annál inkább.”

A gyönyörű, 20. századi regények után érkezik egy igazán friss megjelenés Emma Donoghue tollából, mégpedig A rokon, amely egy  gyönyörű, szívmelengető történet, szintén két férfiról. A nyolcvanéves Noah gondjaira bízzák unokaöccsét, aki így elkerüli a gyermekotthonok magányát és szörnyűségét. A kötet során megfigyelhetjük milyen kulturális különbség van kettejük között és azt, hogyan találják meg a közös nyelvet.

Emma Donoghue – A rokon

Várható megjelenés: február

Az év egyik legjobb könyve (New York Post)

Noah Selvaggio nyugdíjas vegyészprofesszor magányosan éldegél New Yorkban. Szülővárosába, Nizzába készül, hogy megünnepelje nyolcvanadik születésnapját. Gyerekkora óta nem járt Európában, csak az édesanyjától örökölt fotók őrzik a II. világháborús történelmi múlt és a családi legendák titkait.

Telefonhívást kap a gyámügyi hivataltól: ő a legközelebbi rokona a tizenegy éves unokaöccsének, Michaelnek. A fiú apja nemrég meghalt, az anyja börtönben ül, ha Noah nem vállalja a felügyeletét, kénytelenek nevelőintézetben elhelyezni. Noah kötelességtudatból beleegyezik, hogy magával vigye a fiút a nizzai vakációra.

Sok minden megváltozott ebben a híresen elbűvölő tengerparti Mekkában, amelyben még mindig kísértenek a náci megszállás emlékei. A különös duó, amely egyszerre szenved a jet lag-től és a kulturális sokktól, hol a modern tömegkommunikáció eszközeivel, hol az idősek bölcsességével próbálja kinyomozni a múltat és megtanulni egymás nyelvét.

Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.

A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték. Korábbi regényei többek közt: A csoda, Érzékek tánca, Life Mask, Landing, Hétpecsétes titok, A cafka, illetve a (fiatalabb olvasók számára írt) Lotterys-sorozat. Nizzába akkor szeretett bele, amikor családjával két évet töltött a városban.

A bankár felesége után végre megjelent Cristina Alger következő regénye, a Lányok, mint mi. A történet ezúttal is nyomozásról szól, azonban most más köntösben. Míg A bankár feleségében férfiak után kellett nyomozni, most a nőkön van a hangsúly.

Cristina Alger – Lányok mint mi

Várható megjelenés: február

A bankár felesége New York Times bestseller-szerzőjének új regénye

Mi történik, ha egy gyilkossági ügy első számú gyanúsítottja nem más, mint az édesapád?

Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot. De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában.

A lány nem tudja, kiben bízhat meg. Kísértenek a gyerekkor borzalmas emlékei: csak hétéves volt, amikor az édesanyját brutálisan megölték. A családjával és a bűntényekkel kapcsolatos válaszok, amelyek után kétségbeesetten kutat, talán ott vannak eltemetve az emlékezetében…

Végezetül pedig érkezzen Raymond Chandler legújabb kötete, az Asszony a tóban. A kiadó Chandler regényeit is elkezdte újra kiadni, szintén fantasztikus köntösben. Ez a szerző negyedik regénye, amiben két nő eltűnése áll a középpontban. Mind a borító, mind pedig a leírás alapján igen izgalmasnak ígérkezik.

Raymond Chandler – Asszony a tóban

Várható megjelenés: február

Pénzimádat, bűnözésbe fulladó városi élet, korrupt és becsületes zsaruk, nemes és kevésbé nemes szenvedélyek. Ez Chandler regényeinek visszatérő világa. Marlowe egy kiábrándult, fáradt, de szíve mélyén mégis romantikus ember. A történet végére megtudhatjuk, hogy ebben a harcedzett, kemény magándetektívben meleg emberi érzések is élnek. Chandler detektívregénye a műfaj remeke, az izgalmas szerkesztés iskolapéldája, tele meglepetésekkel, melyeket nem lehet előre kiszámítani, mert még az ellenkezője sem igaz annak, amit vár az ember.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?