Média

20 érdekesség Zoë Saldañaról

Egy hónapja töltötte be Zoe Saldana a 43. születésnapját. A tehetséges és még mindig gyönyörű színésznőt már megannyi alkotásban láthattuk, köztük például az örök klasszikusban, a Karib-tenger kalózaiban vagy a nagy sikerű Avatarban, aminek a második részére már évek óta várunk. Hogy mi történt vele kicsiként egészen mostanáig, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, azt ebben a posztban eláruljuk nektek, hiszen 20 érdekességet tudhattok meg Zoéról.

1. Zoë Yadira Saldaña Nazario 1978. június 19-én született New Jersey-ben. Apja, Aridio Saldaña a Dominikai Köztársaságból származott, míg édesanyja, Asalia Nazario Puerto Ricóból származik. Amerikai színésznő és táncos. Két nővére van, akiket Ciselnek és Marielnek hívnak, valamint egy Nipo nevű féltestvére, akit Nipo 809 néven ismernek, mint művész és producer. Apja autó balesetben halt meg még amikor általános iskolás volt.

2. Haiti és libanoni gyökerekkel is rendelkezik.

3. Korai gyermekkorának többségét Jackson Heights-ban (Queens, New York) töltötte.

4. Anyanyelve az angol és a spanyol, valamint gyermekeit is ezen a két nyelven tanítják férjével.

5. Zoe és édesanyja később a Dominikai Köztársaságba költözött. Ott fedezte fel a tánc iránti szeretetét, és hamarosan beiratkozott az ECOS Espacio de Danza Akadémiára; a tánc különféle formáit tanulmányozta, de a balettet mondja első szenvedélyének. Tizenhét évesen fellépett a New York-i Ifjúsági Színházzal.  A család másodéves középiskolai éve után viszont visszatért New Yorkba.

6. Zoénak elég sok kapcsolata volt. 2010 júniusában Keith Britton (a My Fashion Database színésze és vezérigazgatója) eljegyezte őt 10 év együtt töltött idő után. Azonban 2011 novemberében bejelentették, hogy befejezték kapcsolatukat. Zoe később Bradley Cooperrel járt 2011 decemberétől 2013 januárjáig. 2013 márciusában elkezdett randevúzni Marco Perego olasz művésszel és még abban az évben, júniusban össze is házasodtak titokban.

7. 2015 júliusában az InStyle címlapinterjújában Zoe elárulta, hogy a hagyományok megfordítása mellett döntöttek és Perego házasságkötéskor vette fel a Saldana vezetéknevét.

8. Zoénak és Marconak három közös gyermekük van. 2014-ben ikrei születtek, Bowie Ezio Perego-Saldana és Cy Aridio Perego-Saldana. Harmadik gyermeke Zen pedig 2017 februárjában született.

9. Gyakran beszélt arról, hogy mennyire büszke az afrikai származására és az egyik interjúja során a következőt nyilatkozta:

Nem számít, hogy mit fogok ezért kapni; mindig becsülni és tisztelem fogom a fekete közösséget, mert én is az vagyok.

10. A táncképzése és színészi tapasztalata segített neki első filmszerepének megszerzésében, Eva Rodriguez, a Center Stage (2000) film tehetséges és önfejű baletthallgatójának alakításában. Nicholas Hytner rendezésében készült, amely különböző háttérrel rendelkező fiatal táncosok csoportjáról szólt, akik beiratkoznak a fiktív New York-i American Ballet Academy-be.

11. Diego Lunával énekelte el a „No Matter Where You Are” című dalt Az élet könyve (2014) filmzenéjéhez.

12. 2014-ben az Elle Magazine elismerte Saldanát a The Women in Hollywood Awards során, kitüntetve a nőket a film terén elért kiemelkedő teljesítményükért, amely lefedte a mozgóképipar minden aspektusát, beleértve a színészetet, a rendezést és a produkciót.

13. A Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka (2003) című filmben, egy Anamaria nevű női kalózt alakított, aki Will Turnerhez és Mr. Gibbshez csatlakozik, hogy megtalálja Jack Sparrowt, ugyanis a ravasz kalóz ellopta a hajóját. Arról, hogy miért nem szerepelt soha többé a franchise-ban szereplő filmekben, Zoe Saldana elárulta, hogy a film forgatásán egy „tiszteletlen bánásmódot” követően szinte rögtön abbahagyta a színészi tevékenységet. Kisebb-nagyobb szerepeket vállalt, de nem voltak sikeresek.

14. 2009-ben két nagy szerepet kapott, amelyek után jelentős sikerre tett szert. Az egyikben Nyota Uhurát játszotta a Star Trek újraindításában. Azt is elárulta, hogy találkozott Nichelle Nichols-szal, aki elmagyarázta neki, hogyan alkotta meg Uhura hátterét és nevezte el a karaktert. Másik nagy horderejű filmje pedig James Cameron Avatarja volt, amelyben Neytiriként szerepelt az idegen bolygón.

15. Édesanyja nagy Star Trek rajongó volt, és a forgatás során hangüzeneteket küldött neki, tanácsokat adva a szerephez.

16. 2017-ben Sia kiadott egy videoklipet a Free Me című dalához, aminek Zoe volt a főszereplője. Egy terhes nőt alakított, akit egy orvos tájékoztatott arról, hogy HIV pozitív, és kezelni kell, hogy segítsen önmagán és a benne növő kislányon. A ballada összes bevétele az #endHIV javát szolgálja, Zoé pedig megmutatja a tánc és a színészkedés iránti szeretetét.

17. 2014-ben ismét nagy sikerre tett szert, amikor is Gamorát alakította a Galaxis őrzői című Marvel filmben. Zoe elmondta, hogy Gamora sminkje valós volt, nem készült számítógéppel (CGI).

18. Zoé a FINCA International támogatója, ami egy mikro-pénzügyi szervezet.

19. Figyeli, mit eszik, ugyanis a Hashimoto nevű autoimmun betegséggel küzd (anyjával és nővérével együtt). A betegség hatásainak leküzdése érdekében elmondta, hogy férjével ragaszkodnak a glutén- és tejmentes étrendhez.

20. Szereti a pilatest, amivel kapcsolatban rendszeresen azt mondja:

A legközelebbi dolog, ami a tánchoz hasonlít.

Mennyi érdekességgel voltatok tisztában és melyik volt az, ami a legjobban meglepett? Van kedvenc filmetek Zoe Saldana színésznőtől?

Hozzászólások