Stílus

20 érdekesség az ikonikus Marilyn Monroe-ról

A mai napon töltené be Marilyn Monroe a 95. születésnapját, aki ikon, illetve szexbálvány volt és nem utolsó sorban gyönyörű színésznő, modell és énekesnő. Marilyn az ötvenes években a világ leghíresebb nőjévé vált, azonban 36 éves korában úgy döntött véget vet az életének. Hogy rövid pályafutása során mi minden történt vele, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, azt most szeretnénk nektek elárulni, hiszen hoztunk pár érdekességet az életéről.

1. Norma Jeane Mortenson (azaz Marilyn Monroe) 1926. június 1-jén született Los Angelesben és ott is nevelkedett. Édesanyja, Gladys Mortenson, már a lánya fogantatása előtt elvált a férjétől, vagyis a fiatal Norma törvénytelen volt. Apját sosem ismerte. Valójában ő már a harmadik gyermeke volt Gladysnek, de az első férje a két idősebb testvért elvitte tőle.

2. Anyja hamar feladta gyermeke gondozását, mert a számláit sem tudta kifizetni, így Marilyn gyermekkori éveit egy evangélikus keresztény családnál, a Bolendereknél töltötte. Közben az anyja próbált talpra állni, sőt, látogatta is őt, majd néhány év stabilitás után, amikor Marilyn hétéves volt, Gladys ismét megpróbálta az egyedülálló anya szerepet, de ez is katasztrofális volt. Gladysnek súlyos mentális egészségügyi problémái voltak, majd miután megtudta, hogy egy korábbi házasságból származó kisfia mindössze 13 évesen elhunyt, szakítani kezdett a valósággal és onnantól a dolgok csak romlottak. 1934 januárjában Gladys idegösszeroppanást kapott és paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, élete hátralévő részét pedig elmegyógyintézetben töltötte, lányával pedig csak ritkán találkozhatott. Haragudott rá, hogy ő élt, fia pedig halott.

3. Amikor tíz évesen nevelőszülőkhöz került, molesztálták őt, ami akkora traumát okozott nála, hogy onnantól kezdve egész életében dadogott. Később sem változott a helyzet, összesen 12 nevelőszülő mellett kötött ki, ezek közül többen is molesztálták és bántalmazták is.

4. Több könyv is készült az életéről, a legutóbbiról nálunk is olvashattatok.

5. A második világháború alatt egy gyárban dolgozott, majd megismerkedett egy fotóssal, aki miatt végül modell vált belőle. Későbbiek során ez rövid életű filmszerződéseket hozott a számára.

6. Botrányba is keveredett, amikor kiderült, hogy aktképek készültek róla, mielőtt sztár lett, de a történet nem rontotta karrierjét sőt, még nagyobb érdeklődést váltott ki filmjei iránt.

7. Hogy hogyan jött létre a neve? Ben Lyon, a Fox Studios új tehetségeinek vezetője segítségével. A Marilyn nevet azért választották, mert mindig azt mondta neki Ben, hogy „Nekem te vagy a Marilyn”, amelynek alapja egy nő, Marilyn Miller volt (New York-i musicalekben játszott). Ezután megkérdezte, használhatja-e a nagymamájának a vezetéknevét, ami Monroe. És így jött létre Marilyn Monroe. Mindezek előtt több nevet is viselt, mint Jean Norman, Mona Monroe vagy Jean Adair. 1956 márciusában pedig hivatalosan és törvényesen is megváltoztatta nevét Marilyn Monroe-ra.

8. 1950-ben elvégeztek rajta egy kis orrműtétet, amelynek során az orra „felemelkedett”, és „az állkapcsába némi porcot helyeztek, hogy az áll vonala erősebb legyen”.

9. Híres volt arról, hogy mindig elkésett.

10. Marilyn Monroe 1962. május 19-én, tíz nappal John F. Kennedy volt amerikai elnök tényleges születésnapja előtt, elénekelte, hogy „Boldog születésnapot, elnök úr”. Meghitt hangon elénekelte a hagyományos „Boldog születésnapot neked”, és hozzátett egy „Mr. Elnök” szöveget:

Thanks, Mr. President
For all the things you’ve done
The battles that you’ve won
The way you deal with U.S. Steel
And our problems by the ton
We thank you so much.

11. 1942-ben James Dougherty, amerikai rendőrrel házasodott össze, aki a szomszédja volt és akihez azért ment hozzá, hogy ne kelljen újra nevelőszülőkkel élnie. A házasságuk 1946-ban ért véget, később pedig Marilyn úgy jellemezte a kapcsolatukat, hogy “olyan volt ez a házasság, mint meghalni az unalomtól”.

12. 1954-ben Joe DiMaggio, amerikai baseball-játékos vette őt feleségül; a házasság kilenc hónappal később válással végződött. Harmadik és egyben utolsó házasságát 1956-ban Arthur Millerrel kötötte, közös gyemekük is születhetett volna, de sajnos Marilyn hat hetes állapotos volt, amikor elvesztette a babát. Ezután öngyilkosságot követett el, de a férfi gyorsan hívott orvost, aki megmentette őt. Összesen háromszor kísérletezett, végül 1961-ben sikerrel is járt.

13. Szokatlan étkezési szokása volt. A nyers tojások iránti szeretetéről ismert. Két nyers tojást összetör, összekeveri meleg tejjel, és ez lesz a reggeli. Ebédnél vagy vacsoránál főtt bárányhúsokat vagy steaket készített körettel, nyers sárgarépával.

14. Tony Curtis és Jack Lemmon együtt játszottak vele az 1959-es Some Like it Hot című filmben.

15. Emlékezetes filmjei közé tartozik az 1955-ös The Seven Year Itch és az 1953-as Gentlemen Prefer Blondes.

16. Több, mint 20 dala készült el.

17. Nagymamája mentális zavarok miatt került kórházba 1927. augusztus 4-én. Marilyn harmincöt évvel később, plusz egy nappal, augusztus 5-én halt meg. Ugyanis pályafutása végén személyes, mentális küzdelmek vették hatalmába, továbbá évek óta depresszióval is küzdött és mindössze 36 éves korában, barbiturátok (altató, nyugtató hatású gyógyszer) túladagolásában vesztette életét.

18. Utolsó filmbemutatója az 1961-es The Misfits című dráma volt, amelyet annak idején férjével, Arthur Millerrel együtt írták meg.

19. Marilyn arra kérte Joe DiMaggio-t, hogy minden héten hagyjon virágot a sírján, ha előbb hal meg. DiMaggio betartotta ígéretét, 20 éven át hetente háromszor fél tucat vörös rózsát küldött Marilyn sírjára. A rajongók azonban folyamatosan lopkodták a virágokat, ezért úgy döntött, hogy abbahagyja.

20. Marilyn a legemlékezetesebb idézetekkel rendelkezik:

“Ha meg tudsz nevettetni egy lányt, bármit megtehetsz vele.”
“A tökéletlenség szép, az őrület zsenialitás, és még mindig jobb nevetségesnek lenni, mint halál unalmasnak.”
“Nem számít a nemi identitás, ha szeretet van benne.”

Mennyi érdekességgel voltatok tisztában és melyik volt az, ami a legjobban meglepett? Mit gondoltok Marilyn életútjáról?

Hozzászólások