10 ok, hogy miért olvass klasszikusokat!

Valljuk be, a klasszikus regények kimentek a divatból.

Talán az iskolarendszernek vagy másnak köszönhetően, azt senki sem tudná pontosan megmondani. De mit tehetünk, hogyha újra bele szeretnénk szeretni a klasszikusokba? Az alábbiakban 10 okot is felsorolunk, arra a kérdésre válaszolván:

Mikor érdemes klasszikus regény olvasásába kezdeni?

 

1, Ha az általános műveltségedet szeretnéd tágítani

Tudom, tudom sablon és talán ez még nem az az ok, amit látva mindenki eldob mindent és rohan mondjuk Jókait vagy Karinthyt olvasni, de gondoljunk csak bele: elég kínos ha egy-egy beszélgetés vagy akár játék során még az Egri csillagok szereplőit sem tudjuk felsorolni.

  2, Ha egy érdekes történetre vágysz

Hiszem azt, hogy mindenki tud legalább egy olyan regényt, szerzőt, vagy akár verseskötetet mondani, amit szeret, ami tetszett neki. Bárki megtalálhatja az igazit, ha elég ideig és kitartással keresi. Lehet, hogy rossz élményeid vannak a klasszikusokkal, az iskolai kötelezők miatt, de ez ne vegye el a kedvedet! Most csakis  te választasz és senki sem kényszerít, hogy végigolvass egy könyvet, ha nem tetszik! Ha valami végképp nem jön be, tapogatózz inkább más irányba, mert teljesen biztos, hogy találni fogsz olyat, ami elnyeri a tetszésed!

3, Ha szeretnél egy jót nevetni

Akár hiszed, akár nem, bizony a klasszikusok se mind száraz, unalmas olvasmányok, köztük is lehet találni megmosolyogtatót, mi több: egyenesen megnevettetőt! Olvasd csak el például Örkény István Tóték című groteszk darabját és érteni fogod!

4, Ha már nagyon eleged van az egy kaptafára készült, nyáltengerben úszó tiniregényekből

A majdnem száz évvel ezelőtti művekben például sokkal kevesebb a hasztalan szenvedés, eltekintve pár kivételtől és valamiért témáikban is sokkal inkább eltérnek egymástól, sokkal különbözőbbek, mint a mostani regények nagy része. Nem mintha száz évvel ezelőtt nem estek volna szerelembe az emberek, de valamiért azokban az időkben egyszerűen nem volt szokás, nem volt illendő annyira részletezni mi történhetett a hálószobában, mint manapság. Ez gyakorlatilag „rákényszerítette” az írókat, hogy sokkal árnyaltabban és finomabban fogalmazzanak, ezáltal pedig sokkalta izgalmasabbá váljon a mű, többet bízzon az olvasó fantáziájára.

5, Ha újabb és újabb világokat, kultúrákat szeretnél megismerni, és akár könnyebbé tennéd a történelem tanulást!

Egy-egy igazán jó klasszikus regényben elmélyedni olyan mintha időutazásra indulnál. Bepillanthatsz akár a húszas évekbeli magyar emberek életébe, vagy akár szórakozva megismerheted a római hatalmi viszonyokat Nero idején. Jó példa erre Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye.

6, Ha egyszerűen csak bővíteni akarod az olvasmányaid listáját

Mikor elolvasol egy klasszikust, az  egy új könyvet jelent, amit felírhatsz az „Elolvasott könyveim” listádra. Ráadásul erre most duplán is büszke lehetsz, hiszen egy klasszikusról van szó!

7, Ha pluszpont kellene a suliban

Ha egy olyan szerzőtől olvasol, akiről éppen a suliban is tanultok és ezt meg is osztod a többiekkel, akkor hidd el, mindenki el lesz képedve, a tanáraid pedig odáig lesznek attól, hogy te vetted a fáradtságot és pluszmunkát csináltál.

8, Ha bővíteni akarod az általad olvasott műfajok listáját

Ez picit hasonlít a kettővel ezelőtti ponthoz. Ha klasszikus szerzőket szintén olvasol és az ízlésednek megfelelővel kezdesz, akkor nagyon könnyen rákaphatsz. Lehet, hogy még új kedvenc szerzőt is avatsz!

9, Ha fejlesztenéd az empatikus készségedet!

Aki elolvassa Kertész Imrétől a Sorstalanságot vagy Móricz Zsigmondtól az Árvácskát, az tudni fogja miről beszélek. Ezek a regények olyan szinten teszik emberközelivé a szereplőket és a szituációkat, hogy az ember némely résznél nehezen bírja ki könnyek nélkül. Szerintem nincs is olyan személy, akinek ne facsarodna el a szíve, még ha csak egy picit is, ezen regények elolvasása után. De ha például  Kurt Vonnegut regényét, Az ötös számú vágóhidat választod, biztos lehetsz benne, hogy még ez a látszólag vidám leírás is keserű szájízt fog maga után hagyni.

10, Ha úgy érzed minden és mindenki összeesküdött ellened

Ha végtelenül rossz napod van és úgy érzed minden ellened van, olvasd el mondjuk Karinthy Utazás a koponyám körül című művét és lásd meg, hogy ez az író, parodista milyen humorosan tudta még azt is felfogni, hogy agytumora van. Ilyen regények után az ember sok mindent átértékel magában.

+1 Ha mind ezek után  sem kaptál kedvet a klasszikusokhoz, javaslom kezdd a kortárs írók közül Böszörményi Gyula Ambrózy báró sorozatával vagy éppen Fábián Janka könyveivel. Ezekből is sokat megtudhatsz egy-egy adott korról és ki tudja, lehet, hogy pont ezek után kapsz kedvet ahhoz, hogy hasonló témájú klasszikusokat keress!

Ti olvastatok már kedvtelésből klasszikust? Ha igen, van kedvencetek?

 

Hozzászólások