10 könyv, ami elfeledteti veled a koronavírust

Jelen helyzetünkben, a járványidőszak és a házi karantén alatt, ha már mindent kitakarítottunk, amit csak akartunk, végigdaráltuk kedvenc sorozatunk összes kimaradt részét, és lenyomtuk a napi online-jóga adagunkat, akkor jön el az a pillanat, hogy kényelmesen bekuckózzunk, és kézbe vegyünk egy könyvet, ami segít egy kicsit kikapcsolni az agyunkat és elfeledtetni velünk a helyzetet, még ha csak pár órára is. Ebben szeretnénk segíteni egy kicsit nektek, így összeállítottunk egy tíz (+egy) könyvből álló listát, ami garantáltan kiránt titeket a mindennapok egyhangúságából!

 

1, Ha egy romantikus sztorira vágysz

Ha kicsit túl sok már a rémhír, az idegeskedés és szívesen elmenekülnél egy kicsit könnyedebb, romantikus könyvbe, akkor mindenképpen ajánljuk neked Jojo Moyes Mielőtt megismertelek című művét. Habár helyenként meglehetősen keserű a történet hangvétele, ha az egész történetet tekintjük – vagy inkább az egész könyvsorozatot -akkor világosan láthatjuk, hogy leginkább az újrakezdésről szól. A történet főszereplője Louisa Clark, aki egy csendes kisvárosban él, de nem is vágyik el onnan, hiszen szereti az ottani, kissé lassan csordogáló életét, a családját, a munkáját egy kis kávézóban. Egy nap azonban a kávézó váratlanul bezár és munka nélkül marad. Jópár vargabetű után a lány végül egy kerekesszékhez kötött, nyaktól lefelé lebénult férfi, Will Traynor ápolója lesz. Ők ketten nem is különbözhetnének jobban egymástól, míg Lou született optimista, addig Will helyzetéből adódóan csakis a dolgok rossz oldalát képes meglátni. Kettejük kapcsolata is döcögősen indul, ám a lány mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa Willnek: az, hogy kerekesszékbe kényszerült még nem a világ vége.

 

2, Ha szívesen elszöknél egy kalandos fantasy-világba

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk Andrej Sapkowski Witcher (Vaják) című könyvsorozatát, ugyanis az év elején jött ki a könyvekből készült sorozat első évada, ami széles körben népszerűvé vált. A történet főszereplője Ríviai Geralt egy vaják, akit arra teremtettek, hogy megóvja az embereket az utóbbi időkben egyre jobban elszaporodott természetfeletti lényektől. Az ő kalandjait és megpróbáltatásait követhetjük végig a lapokon. Gyorsan pergő, akciódús történet, ami a valaha kitalált egyik legkalandosabb fantasy-világba, a Vaják-univerzumba kalauzol.

 

3, Ha egy megható történetre vágysz

Ha egy megható, néhol talán kissé habos-babos történetre vágysz ezekben a nyomasztó időkben, akkor Laurie Frankel Mindig ez van című regényét neked találták ki! A történet középpontjában Claude az ötéves kisfiú áll, aki legszívesebben kislány lenne. Ennek megfelelően szereti a lányruhákat és hercegnőnek képzelni magát. A közel ötszáz oldalas regény hűen mutatja be, milyen úton kell végigmennie annak, aki fel akarja vállalni önmagát teljes valójában és milyen erős támogatóközeget képes jelenteni egy igazi család. Figyelem, papírzsepit ajánlatos előre bekészíteni!

4, Ha szeretnél nagyokat nevetni

Ha eleged volt már a rossz hangulatból, a levertségből és a búslakodásból, akkor ajánljuk, hogy csapj fel egy skandináv komédiát – ugyanis az északiak nemcsak a krimi műfajban verhetetlenek. Jonas Jonasson örökbecsű, szinte már klasszikusnak számító műve, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt például tökéletes választás lehet, ha szeretnéd kicsit feldobni a hangulatod. A történet Alan Karlsson-ról, egy svéd idősotthon lakójáról szól, aki a századik születésnapján úgy dönt, fogja magát és kalandra indul. Útja során rengeteg veszélyes és őrült, de leginkább vicces helyzetbe keveredik, amiből aztán valamilyen képtelen módon mindig sikerül kimásznia. Ez a könyv ideális választás lehet nemcsak abból a szempontból, hogy humoros, de azért is mert megmutatja hogy az ember sosem lehet elég idős ahhoz, hogy feladja az elképzeléseit.

 

5, Ha egy kis sírással kiengednéd a feszültséget

Persze sokan már így is elég elszomorítónak látják a helyzetet, anélkül is, hogy még egy szomorú témájú történetet olvasnának, de sokaknak viszont éppen hogy hasznára lehet, hogy nem gyűlik bennük a feszültség tovább, hanem -ha csak egy könyv miatt is -, de kiengedhetik magukból. Erre igazából bármilyen már régebben olvasott, szívfájdító könyv is beválhat, de az örök favorit nálunk Patrick Ness Szólít a szörny című regénye. A történet egy kisfiúról Conorról szól, aki rákbeteg édesanyjával él. Egymás után három éjszaka álmában meglátogatja egy szörny, hogy elmeséljen neki egy-egy történetet. A negyedik éjszaka pedig Conoron a sor, hogy kimondja a végső igazságot. Szívszorító történet a szenvedésről, az elfogadásról és az elkerülhetetlennel való szembenézésről.

 

6, Ha “csakazértis” egy járványos könyvet olvasnál

Ha már inkább dühös vagy, mint elkeseredett és azt mondod, hogy csak azért is egy járványról szóló könyvet olvasnál, akkor ajánljuk neked Stephen és Owen King nagy volumenű művét a Csipkerózsikákat. A történet szerint egy világjárvány harapózik el a Földön, ami csak a nőket támadja, ha ugyanis elalszanak egy furcsa fehér gubó képződik rajtuk és nem ébrednek fel többé. Mindez érdekes helyzet elé állítja a férfiakat, akik végül két pártra szakadnak. Ráadásul ott van az a különös nő is, aki a semmiből bukkant fel, Evie-nek nevezi magát és úgy néz ki ő az egyetlen aki ellen tud állni a járványnak. Vajon mi történik ha a nők hirtelen eltűnnek a világból? Meddig lehet elmenni az igazság nevében? Megállítható valahogy ez a járvány? Ezekre és még rengeteg izgalmas kérdésre választ kaphatunk a King család egyik legepikusabb könyvében!

 

7, Ha borzonganál (még) egy kicsit

Ha nagyon edzett lélek vagy és szeretnél még egy kicsit borzongani, akkor bátran ajánljuk neked John Ajvide Lindqvist Hívj be! című művét  A könyv  nem igazán mai darab, viszont akinek eddig kimaradt annak mindenképpen érdemes pótolnia! A történet főszereplője a 12 éves Oscar, aki a svéd Blackbergben él, az 1980-as években. A csendes kisvárosban a megszokott, unalmas mederben folyik az élet, mígnem a közelben egy fiatal fiú lecsapolt vérű hullájára bukkannak. A rendőrség tehetetlen, senki sem tudja mi történhetett. Az ügy persze Oscar fantáziáját is izgatja, ám valami más is letereli a figyelmét: a szomszédjukba ugyanis egy lány költözik, akivel fokozatosan összebarátkoznak. Ahogy egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk a fiúnak feltűnik, hogy a lányban van valami fura: csak éjszaka lehet találkozni vele. A Hívj be! borzongató rémregény, amely tökéletes lehet mindenkinek, aki túl sokat pihent az utóbbi időben és kicsit éjszakázni szeretne, ugyanis ez a regény biztos fenn fog tartani pár éjszakát.

 

8, Ha kicsit szeretnél visszarepülni a gyerekkorodba

Ehhez a ponthoz nem konkrét könyvet szeretnénk ajánlani, hanem csak egyszerűen eszedbe juttatni, hogy most hogy van végre egy kis időd, nyugodtan újraolvashatod a gyerekkori kedvencedet, azt a könyvet amelyik megszerettette veled az olvasást, vagy amiből kiskorodban felolvastak neked. Bármit, ami eszedbe idézi kicsit a gyerekkorodat és elvonja a figyelmedet a külvilág eseményeiről!

 

9, Ha egy különös hangvételű regényre vágysz

Ha nincsenek konkrét elképzeléseid, hogy mit szeretnél olvasni, egyszerűen valami különlegesre vágynál, ami már a hangulatával kizökkent a mindennapokból, akkor érdemes kézbe venned Carlos Ruiz Zafón Marina című művét. A történet az 1980-as évek Barcelonájában játszódik, főszereplője egy fiatal fiú , Óscar Drai, aki szívesebben barangol a festői szépségű utcákon, minthogy a bentlakásos iskolája padjait koptatná, így ismerkedik meg a titokzatos és szépséges Marinával. A két fiatal között barátság szövődik, a lány pedig még a temetőbe is kiviszi Óscart, hogy beavassa őt egy rejtélybe: egy névtelen, csupán egy fekete pillangóval jelölt sírhoz mindig egy meghatározott időpontban kijár egy ismeretlen lefátyolozott arcú nő, aki minden alkalommal elhelyez rajta egy szál virágot, aztán elmegy. De ki lehet vajon ez a titokzatos idegen? Hogyan fonódnak össze a fiatalok kalandozásai és a múlt rejtélyei? Mindez kiderül ebből a költői hangvételű, misztikus és nem mindennapi regényből!

 

10, Ha egy torokszorítóan hiteles dokumentumregényre vágysz

Ha eleged van a kitalált világokból és szeretnél valami fájdalmasan valóságosat olvasni, akkor ajánljuk neked Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényét. A regény a kilencvenes évek dunaszerdahelyi maffiauralmát dolgozza fel, torokszorító alapossággal. A történetben három nőt követünk, akik ugyanannak a nyolcemeletes panelháznak a lakói. Egyikük Júlia, fodrászként dolgozik. Élete látszólag gondtalan: van egy kisfia, férje pedig a helyi rendőrségen dolgozik. Aztán egy nap a szalonba belép András és az élete fenekestül megváltozik. Aztán ott van még Hilda, a fiatal lány, aki a legtöbbet bulizásról és a továbbtanulásról álmodozik, ám a számításait nagyon gyorsan keresztülhúzza egy szörnyűség. Harmadik főszereplőnk az idős hölgy, Erzsi, aki életét kitöltik a szappanoperák és nem is veszi észre, hogy fia, Ricsi milyen társaságba keveredik. Három különböző női sors, ami valamilyen szörnyű módon mégis összefonódik. A regényt nem véletlenül jelölték több díjra is, ugyanis ez az utóbbi idők egyik leghitelesebb és brutálisabban megírt, igaz történeten alapuló maffiaregénye.

 

+1 Ha nincs türelmed könyvet olvasni

Ha úgy érzed most egyszerűen nem lenne hangulatod regényt olvasni – vagy esetleg már végigvitted az összes fentebb említett könyvet -akkor érdemes belenézned egy-egy izgalmas képregénybe . Szerencsére az utóbbi időben egyre több minőségi történetet fordítanak le magyarra, így már ez sem lehet akadály, hogy elolvass egyet! Mi például nagy bátorsággal ajánljuk akár Brian O’Malley Repeta című művét, vagy ha egy kicsit a fantasy felé kacsintgatnál, akkor Marjorie Liu Monstress-Fenevad című alkotását!

Hozzászólások